Izbor haljine

Ovde se bavimo izborom haljine prema tipu građe sa ciljem da postignemo vizuelni sklad.

Kada posmatramo telo A oblika, odnosno oblika kruške, cilj nam je da postignemo ravnotežu izmedju ramena i bokova. Jedan od načina da istaknemo i vizuelno proširimo ramena je takozvani „čamac“ izrez. Čamac izrez stoji dobro i sitnijimm i krupnijim damama.

Gornji deo se može „proširiti“ i nekim karnerom ili širim rukavima, u zavisnosti od stila koji dama voli.

Izbegavajte duboki V izrez zato što vizuelno sužava ramena koja su već uža od bokova.

Kod tela V oblika, odnosno obrnutog trougla, cilj nam je da postignemo ravnotežu između ramena i bokova, ali sada da vizualno „suzimo“ ramena.

Gornji deo haljine treba da bude što jednostavniji. V izrez vizualno sužava ramena.

Treba izbegavati bilo kakve volane ili nabore u gornjem delu koji vizualno proširuju.

Ako je reč o izuzetno vitkoj dami, svaki veći nabor ili plise u donjem delu stoji dobro. Ako je u pitanju punija dama, preporučuje se ležerni donji deo A oblika.

Kada je telo oblika jabuke cilj nam je da prebacimo fokus sa predela oko stomaka. Fokus prebacujemo na predeo oko vrata i po mogućstvu ističemo noge tako što haljina seže do kolena. Linija odeće treba da bude jednostavna i blago prati liniju tela i da bude od mekanih materijala kako ne bi vizuelno širila telo u predelu torza.

Izbegavajte kaiševe, nabore ili volane u predelu torzoa.

Prebacivanje fokusa se može postići aksesoarom u predelu vrata poput lepe marame ili zanimljive ogrlice. Cipele takođe mogu biti jače boje ili neobičnog modela.

Pravougaoni oblik tela se veoma često sreće kod manekenki. Ramena i bokovi su u istoj liniji, dakle konfekcijski brojevi gornjih i donjih delova su isti.

Cilj vitke dame sa ovakvim oblikom tela je da vizuelno „zaobli“ bokove i gornji deo. To može da postigne različitim naborima ili džepovima. Veoma lepo stoje romantične haljine ili bluze sa volanima.

Punijim damam dobro stoje ležerne haljine sa neobičnim asimetričnim dekolteom.

Pošto se telo oblika peščanog sata smatra vizuelno uravnoteženim, dobro je da garderoba ležerno prati liniju tela. Ovde dekolte treba prilagoditi obliku lica, a ne tela, zato što svaki simetričan dekolte stoji dobro kao i asimetričan. Vitkim damama se preporučuje kaiš na struku kako bi ga istakle.

Generalno, dame sa ovakvim oblikom tela mogu da nose skoro sve. Jedino je krupnijim damama preporuka da izbegnu nabore i volane u predelu bokova i grudi.

Dužina haljine zavisi od oblika nogu i prilike. Birajte onu dužinu u kojoj se osećate dobro.

Ako birate svoju „univerzalnu haljinu“, preporučeno je da ne bude iznad kolena i ne duža od sredine listova.