Šta je modna kapsula?

Modnom kapsulom smatramo skup odevnih predmeta koji odgovara tipu građe, sezoni, stilu i načinu života, tako da se ti odevni predmeti mogu međusobno kombinovati i nositi iz sezone u sezonu, dokle god se dama koja ih nosi u njima oseća dobro.

Modna kapsula, ili kapsula garderober (od capsule wardrobe) nije povezana sa sezonskim trendovima. Kada uređujemo svoju modnu kapsulu, pravimo sopstvenu kolekciju od nekoliko jednostavnih, klasičnih odevnih komada koji ne izlaze iz mode.

Susie Faux, vlasnica londonskog butika Wardrobe, je prvi put imenovala ovu ideju sa „CAPSULE“ 70-tih godina prošlog veka.

Susie Faux – Više detalja o Susinom radu na www.susie-faux.com

Američka modna dizajnerka Donna Karan je prva popularizovala ovaj trend u visokoj modi svojom prvom samostalnom kolekcijom koju je predstavila 1984. godine, a koja se sastojala od sedam komada odeće namenjenih poslovnoj ženi.

Donna Karan – fotografija preuzeta sa CovetEdition

Kao reakcija na stvarne potrebe žene, koje su bile i njene,  Donna Karan je svojom prvom kolekcijom 1984. godine lansirala Sedam jednostavnih komada , što je bila revolucija u ženskom odevanju. U tom trenutku su to bili: bodi, sako, suknja, pantalone, džemper od kašmira, kožna jakna i haljina za veče. Sa Sedam jednostavih komada, žene mogu da kreiraju beskonačan broj odevnih kombinacija koje su udobne i u isto vreme ne žrtvuju ženstvenost ili šarm.
Izvor www.donnakaran.com