Održiva moda

Posmatrjući iz perspektive pojedinca, tj. onoga ko koristi proizvode i usluge modne industrije, kada govorimo o održivoj modi, zapravo govorimo o ličnoj filosofiji, odnosu prema kupovini, potrošnji i stilu života osobe. Fokus nam je na planiranju kupovine i izboru odevnih predmeta koji nam se dopadaju, koji nam odgovaraju i koje ćemo zaista nositi.

Ono što se iz perpsektive pojedinca ne smatra održivim je stihijska, neplanska kupovina nečeg što nam nije potrebno; događa se da neke odevne predmete nikada ne obučemo. Neodrživim se smatra i trošenje novca iznad svojih trenutnih mogućnosti.

Iz perspektive modne industrije i proizvodnje odevnih predmeta, kada govorimo o održivoj modi, pre svega mislimo na odnos i uslove rada zaposlenih u modnoj industriji i ekološkom odnosu prema životnoj sredini, a sve sa ciljem da imamo sistem koji funkcioniše i poštuje čoveka i njegovo okruženje.

Održivost možemo podržati na više načina, a neki od njih su:

Fer moda – Isplata fer zarada zaposlenima u modnoj industriji, podržavanje obrazovanja i direktong poboljšanja kvaliteta života radnika. Ovo vodi ka srećnijem životu svih, fokusu ka ličnom i opštem prosperitetu, manje sukoba, više ljubavi i mira u svetu.

Spora moda – ovde je fokus na kvalitetu i manjoj proizvodnji zato što su u pitanju odevni predmeti dobrog kvaliteta koji se dugo mogu nositi.

Da li je ovo održivo iz perspektive modne industrije? Jeste! Proizvodnja je sporija i samim tim svi uključeni u proizvodnju rade u humanim uslovima u svakom pogledu, od realnih normi do solidnog prihoda. Posledica toga je da je krajnji proizvod kvalitetniji ali i skuplji. Da li je ovo održivo iz perspektive kupca? Jeste, zato što kupuje kvalitetnu robu koju može nositi dugo.

Primer: 

  • Džemperić slabijeg kvaliteta košta $10. Posle prvog pranja se deformiše, operemo ga još par puta i više nije za nošenje; znači, ako smo ga obukli 10 puta, jedno nošenje nas košta 1$.
  • Džemperić dobrog kvaliteta u neutralnoj boji koji košta, na primer, 100$, lako kombinujemo sa ostalom garderobom koju nosimo, (o ovome više u Kapsula Garderoberu) nosimo ga više sezona, zimi ispod jakne, u proleće i jesen kao zamenu za jaknu, nekoliko puta nedeljno i tako par godina; 2 puta nedeljno 6 meseci u godini i tako 2 godine – obukli smo ga više od 100 puta, dakle ponovo nas svako nošenje košta $1, a moguće i manje, zato što kvalitetne stvari koje se lako kombinuju nosimo i duže.

Šta vi mislite o održivoj modi? Ako imate pitanja ili želite da ova tema bude obrađena detaljnije, pišite nam šta vas interesuje.