Mala Crna Haljina

Portret Madam X se smatra ulaskom crne haljine u svet mode. Portret je naslikao John Singer Sargent krajem devetnaestog veka.

Madam X (levo)
John Singer Sargent (desno)

Zanimljivo je da se prvi put na slici pojavljuje haljina kojoj ramena traka (bretela) nije od istog materijala kao i haljina.

Prvu „malu crnu haljinu“ dizajnirala je Koko Šanel (Coco Chanel) kada je 1926. godine u Vogu objavila skicu jednostavne crne haljine, dugih rukava, u kombinaciji sa niskom bisera. U Vogu je tada rečeno da će ovakva haljina postati „vrsta uniforme svih žena sa ukusom“.

Mala Crna Haljina u Vogu (levo);
Koko Šanel (desno)

Koko Šanel je dizajnirala haljinu u neutralnoj boji, sa ciljem da bude dostupna najširem tržištu, prilagodljiva u smislu da se može nositi u različitim prilikama, i da traje dugo, to jest da bude „bezvremena“- aktuelna u dužem vremenskom periodu.

Odri Hepbern u filmu Doručak kod Tifanija.

„Mala crna haljina“ je doživela nekoliko transformacija do šezdesetih godina dvadesetog veka, kada je Odri Hepbern (Audrey Hepburn) u filmu Doručak kod Tifanija obukla crnu haljinu koju je kreirao francuski dizajner Hubert de Givenchy .

Odri Hepbern u filmu Doručak kod Tifanija.
Preuzeto sa Vogue.com

Koko Šanel je definitvno uspela u svojoj nameri. Možda u malo drugačijoj formi, mala crna haljina je i danas prisutna, kako u garderobi mnogih žena, tako i u kolekcijama svetskih modnih dizajnera.

Skraćeni naziv koji se često koristi za malu crnu haljinu je LBD od Little Black Dress.

Više detalja o izboru modela haljine prema obliku tela možete pročitati u tekstu Izbor Haljine. Ideje na koji način je stilizovati, odnosno kombinovati i nositi u različitim prilikama se mogu pročitati na Kako stilizovati Malu Crnu Haljinu.

Ovakva haljina je veoma često sastavni deo „Kapsula garderobera“, pogotovo poslovnog.