Boje,  Modna kapsula,  O stilovima

Kako stilizovati crnu haljinu

Malu crnu haljinu jednostavnog kroja možemo nositi u različitim prilikama i na različite načine.

Ako je potrebno obući se formalno, poslovno, poštujući “dress code” može se kombinovati sa blejzerima u različitim bojama, u zavisnosti od prilike, od toga koje boje volite, kao i od toga koje boje odgovaraju vašem tenu i boji kose.

U postu Kada dama šije sama smo predložili na koji način dama čijem tenu ne odgovara crna boja, može ešarpom „odvojiti“ crnu bluzicu od lica. Umesto aksesoara, dobar efekat možemo postići bojom blejzera.

U kombinaciji sa sivim blejzerom se postiže formalan izgled. Siva boja se smatra klasičnom, bezvremenom i nikada ne izlazi iz mode, ali je bitno odabrati nijansu koja odgovara tenu. Za dame svetlijeg tena je preporuka da se opredele za tamnije nijanse sive, dok je za dame tamnijeg tena svetlo siva bolji izbor. Danas su na tržištu dostupne nijanse sive koje u sebi sadrže malo toplijih, žućkastih ili hladnijih, odnosno plavičastih ili roze tonova, pa i tu treba obratiti pažnju koja nijansa bolje ide uz ten. Najbolje je prisloniti uz lice i pogledati se u ogledalo.

Na slici gore levo je potpuno formalan izgled, poštujući “dress code”, uz eventualno diskretan nakit poput malih minđuša, srebrnog ili zlatnog lančića ili narukvice.
Na slici gore desno se odevnu kombinaciju upotpunjuje crvena ogrlica, može biti koral ili neki drugi poludragi kamen.

Strogi crno-sivi “outfit” se zamenom boje tašne može transformisati u atraktivniji, manje formalan, pa može se reći i šik.

Kada se mala crna haljina kombinuje sa blejzerom u jačoj boji, na primer zelenim ili ciklama, može se postići zanimljiv izgled iako je blejzer klasičnog kroja.

Ponovo se vraćaju u modu naramenice i veliki blejzeri, ali su na modnim revijama prisutni i mali kraći blejzeri sa većim reverima ili bez revera.

Istu haljinu je moguće nositi na formalnim večernjim skupovima, koktelima, predstavama, koncertima… Uz zanimljivu nisku perli, bisera ili nekog poludragog kamena i klasične salonske cipele delovaćete otmeno.

Ako je haljina od materijala u kome ima malo elastina i još ako ima dosta pamuka ili viskoze, ne samo da se može nositi u formalnim i poslovnim prilikama, već je zahvalna za kombinovanje u “smart casual” pa čak i “casual” varijanti.

Mala crna haljina u smart casual varijanti se može nositi i na “koncertu na otvorenom” u daleko opuštenijoj varijanti, u kombinaciji sa, na primer, teksas jaknom, udobnim cipelama i većom, zanimljivom maramom. Ako planirate dužu šetnju, možete je uspešno kombinovati i sa patikama.

Sa prijateljima možete uživati u poslepodnevnoj kafi u maloj crnoj haljini, udobnom kardiganu i baletankama.

Dakle, u zavisnososti od izbora obuće, aksesoara, blejzera, džempera ili jakne, možemo postići klasičan, sportski/casual, “smart casual” ili “bon-ton” stil, pa tako istu haljinu možemo nositi u različitim prilikama.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *