O stilovima

Casual stil tokom leta

Casual stil je neformalan, ležeran stil. Udobnost i lični pečat su ispred bilo kog drugog pravila ili formalnosti.

Casual modna kapsula
Primer casual garderobe

U casual odevne predmete ubrajamo farmerice, jakne, teksas košulje, polo majice, pamučne majice dugih i kratkih rukava, rolke, većinu odevnih predmeta od trikotaže, patike, mokasine… Materijali koji se koriste za izradu ovih odevnih predmeta su uglavnom od prirodnih materijala ili mešavina i to pamuk, viskoza, liocel…

Pedesetih godina prošlog veka, filmske zvezde poput Džejmsa Dina (James Dean) i Marlona Branda učinile su farmerice veoma popularnim u svakodnevnoj garderobi, i to ne samo za vreme provedeno u prirodi i šetnji, već i za grad ili posao, što je za kancelarijski posao do sedamdesetih godina prošlog veka bilo nezamislivo.

Još dvadesetih godina prošlog veka počeo je trend pojednostavljivanja ženske garderobe. Krute linije, čvrste materijale i višeslojne odevne predmete, pre svega haljine, počeli su da zamenjuju udobniji odevni predmeti i sloboda pokreta je postala podjednako bitna kao i sveukupan izgled. Trendi izgledu decenije dvadesetih godina prošlog veka poznat kao „flipper“ je doprinosila haljina spuštenog struka i cipele sa niskim potpeticama. Ovaj look je mogao da se postigne i materijalima koji su bili finansijski dostupni većem delu stanovništva. Koko Šanel (Coco Chanel) , istaknuta modna dizajnerka, doprinela je popularizaciji ovog stila.

Ženska casual garderoba
Udobne haljine od trikotaže i casual look

Danas, udobna casual haljina može biti jednostavna, od kvalitetne trikotaže. Ovakva haljina se lako kombinuje sa teksas košuljom ili jaknom, mokasinama ili patikama, malom tašnicom preko ramena ili velikom tašnom u kojoj možete nositi i laptop.

Udobne i u isto vreme šik teksas haljine
Aktuelne haljine od teksas platna

Teksas haljine, različitih modela i boja, su veoma udobne i izuzetno praktične. O izboru modela haljine prema tipu građe možete pročitati u tekstu Izbor haljine .

Basic Casual čine odevni predmeti jasnih linija, jednostavnih krojeva, neutralnih boja ili pastelnih tonova, koji se mogu lako kombinovati sa drugim odevnim predmetima, kao i međusobno. Ovakvi odevni predmeti su prisutni u garderoberima izuzetno organizovanih, uspešnih i imućnih dama. One na taj način štede vreme koje bi provele razmišljajući o izboru garderobe, isprobavanju kako im šta stoji i donošenju odluke „šta obući danas“. Na ovaj način imaju više vremena koje provode sa ljudima koje vole, posvete ga hobiju, odmoru ili sebi i svom ličnom usavršavanju.

Casual chic kombinacija za shopping. Haljinu je lako presvući u kabini, a u torbu staje mnogo toga.
Spremni za odlazak u shopping garderobe. Kada želite da isprobavate garderobu, dobar izbor je jednostavna haljina od trikitaže zato što brzo možete da se presvučete.

Dobrim izborom osnovnih odevnih predmeta koji su u skladu sa stilom života i figurom, dama ističe svoju prirodnu lepotu i ono što je na njoj najprivlačnije, a vešto prikriva ono što ne želi da bude u prvom planu.

Casual chic za svaki dan

Na primer, kada su cipele i pantalone u istoj, neutralnoj boji, noge izgledaju duže. Ako je cela figura u jednoj boji tamnijeg tona, figura izgleda vitkije.

U zavisnosti od toga koje aksesoare odaberemo, Basic Casual stil možemo lako transformisati u Casual Chic.

Iako je udobnost na prvom mestu, casual still ne znači „odsustvo stila“. Naprotiv!

Causal Chic stil pruža mogućnost besprekornog, elegantnog i negovanog izgleda, priliku da istaknete svoju prirodnu lepotu i da se u isto vreme osećate komforno tokom čitavog dana.

Casual chic za leto

Da biste to postigli, potrebno je ležeran i klasičn outfit (izgled) dopuniti aksesoarima koji su elegantni i sa notom glamura. Nije bitno koje odevne predmete posedujete, već na koji način kombinujete ono što već imate u ormanu, kako biste postigli izgled koji je istovremeno i ležeran i šik.

Casual chic za leto

Za ovakav način odevanja nije presudan novac već kreativnost i dobra organizacija.