Modna kapsula

Letnje teget pantalone

Dva modela teget pantalona su veoma često zastupljena u letnjoj garderobi. To su takozvane „cigaret“ pantalone uskih nogavica i „palazzo“ pantalone, širokih nogavica.

palazzo i uske pantalone

Široke pantalone, u svetu poznate kao palaco pantalone (palazzo pants), postale su popularne krajem šezdesetih godina prošlog veka. Time je pružena mogućnost damama da nose pantalone koje su udobne i da se u isto vreme u njima osećaju ženstveno. Samo par godina kasnije, sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, ovaj tip pantalona je postao deo kolekcija visoke mode svetski poznatih modnih dizajnera.

Danas se zimske pantalone širokih nogavica često izrađuju od punije trikotaže koja dobro pada. Mogu se videti u skoro svakoj kolekciji Sare Paćini (Sarah Pacini), dok u letnjim kolekcijama Sara koristi lan i viskozu.

U kojoj se prilici nose letnje pantalone širokih nogavica? Pa, skoro u svakoj.

Letnje teget palazzo pantalone

Od potpuno casual varijante sa patikama ili letnjim papučama; za šetnju, odlazak u nabavku ili odlazak na plažu, zatim elegentanih poslovnih kombinacija, do atraktivnijih kombinacija za proslavu ili večernji izlazak.

palazzo pantalone - casual sa patikama ili mokasinama

Kada se kombinuju sa pamučnim majicama ili teksas košuljama, a od obuće sa patikama ili mokasinama, spremni smo za svaku priliku za koju je casual varijanta prikladna.

palazzo pantalone - casual chic se postiže akseosarom

Ako pamučna majica nije „sasvim obična“ već ima šik notu, na primer sa čamac izrezom, uz odgovorajući aksesoar i baletanke, postižemo casual chic style koji je karakterističan za Francuskinje.

Da li se odlučiti za takozvane „cigaret“pantalone užih nogavica ili za „palazzo“ širokih nogavica?

To je stvar vašeg afiniteta, odaberite ono u čemu se osećate prijatno. Nemojte donositi odluku pre nego što probate oba modela. Oba tipa pantalona mogu stajati dobro i punijim i vitkim damama i mogu se kombinovati na isti način sa drugim odevnim predmetima i aksesoarom.

Palazzo i uske teget pantalone na poslu

Primer jedne poslovne kombinacije letnjih teget pantalona sa bež blejzerom i torbom u koju staje laptop.

Dobro je imati „pri ruci“ blejzer i u letnjim poslovnim kombinacijama zato što su poslovne prostorije u kojima se vode razgovori ili drže prezentacije klimatizovane. Blejzer biramo od materijala koji je prijatan leti, popoput mešavine viskoze, pamuka ili lana. Može biti od čvršćeg tkanja kao što je platno ili od trikotaže. Letnji blejzeri su najčešće bez postave.

Teget pantalone - casual chic

Manje formalna poslovna kombinacija za tople letnje dane može biti dezenirana bluza od prirodnog materijala, na primer sa belim tufnicama 🙂 Naravno, tu je torba u koju se mogu smestiti fascikle i laptop, zatim baletanke i naočare za sunce.

Bluza može biti sa veoma kratkim rukavima, a ako želite da pokrijete nadlaktice, rukavi su do lakata ili ¾. Ako su nadlaktice punije, osim što su rukavi nešto duži, bitno je da bluza bude komotna, sada su moderni sa široki „miš“ rukavi, od materijala koji lepo pada i koji je prirodnog porekla: liocel ili viskoza (koji se prave od celuloze), pamuk, svila..

Palazzo pantalone - preporuka da niže dame uvuku bluzu

Da li uvući bluzu u u pantalone ili nositi preko? Da li nositi kraću bluzu, tik ispod struka ili dužu, preko kukova?

Zavisi od građe, ali i visine i šta želimo da postignemo.

Kod tela oblika A i 8 se preporučuje da bluza ne bude ispod najšireg dela bokova, jer će ih činiti širim nego što jesu.

teget pantalone koje prate liniju nogu - preporuka da niže dame uvuku bluzu

Međutim, kod nižih osoba se preporučuje kad god je to moguće, bez obzira na građu, da bluza bude kraća ili uvučena u suknju/pantalone zato što je ovo još jedan trik da se „izduži“ figura.

Primer male letnje modne kapsule formirane oko teget pantalona: teget majica, bež dvodelna haljina i dezenirana teget bluza sa tufnicama.

Primer male letnje modne kapsule formirane oko teget pantalona: teget majica, bež dvodelna haljina i dezenirana teget bluza sa tufnicama.

modna kapsula - pet odevnih predmeta, šest kombinacija koje se mogu dopuniti aksesoarom

Na ovaj način možemo formirati šest kombinacija. Na isti način možemo formirati malu modnu kapsulu oko teget pantalona sa širokim nogavicama.

Palazzo pantalone, modna kapsula - pet odevnih predmeta, šest kombinacija koje se mogu dopuniti aksesoarom

Pantalone širokih nogavica su dostupne od viskoze po veoma pristupačnim cenama kod većine brendova u našem regionu. Jednostavne su za šivenje i svako ko ima mašinu i sa malo iskustva može da ih sašije i da izgledaju dobro. Za model pantalona sa širkom nogavicama je bitno da materijal „dobro pada“. Za poslovne i svečanije prilike su najčešće od kvalitetnije tkanine poput žoržeta.