Intervju

Garderoba tokom pandemije

Da li se virus zadržava na garderobi? Koliko često prati odeću i na kojoj temperaturi?

Naša sagovornica Duška Perić živi u Minhenu i radi na pulmološkoj klinici koja je postala i Covid19 bolnica kada je virus registrovan u Nemačkoj. Duška je bila u direktnom kontaktu sa Covid19 pacijentima radeći i na intenzivnoj nezi kao medicinska sestra. Zdravstveni radnici na klinici su redovno testirani i Duška je na svim testovima imala negativan rezultat.

Maska u zatvorenom javnom prostoru

Modna Kapsula: U Srbiji još uvek epidemiološka situacija nije dobra. Ima mnogo kontradiktornih informacija, pa je neko u panici i strahu a ima i onih koji su, bez obzira na preporuke, prilično opušteni. Duška, želimo da nam preneseš svoje lično iskustvo budući da si bila u žiži epidemije u Nemačkoj. Kakva je sada situacija kod vas? U kojoj meri ima smisla nositi maske? Šta misliš o maskama kao modnom detalju? Pojavile su se maske različitih oblika i od različitih materijala.

Duška: U Nemačkoj se smatra da je epidemija prošla, ali su mere i dalje na snazi. Ljudi drže distancu, vode računa i koriste redovno dezinfekciona sredstva za ruke. Veoma je važno da nosite maske u zatvorenim prostorima kao što su trgovački centri, veliki supermarketi ili na radnom mestu. Ovde su se pojavili automati na kojima možete kupiti masku.

Automat na kome se prodaju maske - tako to rade Nemci
Minhen: Automat – prodaja maski
Fotografija: Duška Perić

Maska kao modni detalj? Bitno je da lepo pokrije nos, usta, bradu. Ako nije za jednokratnu upotrebu, maska treba da bude od materijala koji podnosi visoku temperaturu zato što je pegla obavezna! Pamučne maske su ok. Lepo je da budu višeslojne. Dakle, ako je pitanje zbog šara, može ako su u tkanju, tj.ako maske perete i peglate redovno, posle svakog nošenja.

Šivena pamučna maska
Šivena maska od gustog pamučnog platna

Zatim, nije poenta da uzmete jednu masku i da je nosite 30 dana. Ako nosite tu masku non-stop, tu ostaje puno drugih virusa i bakterija koje stalno udišete. Veoma je bitna izloženost, tj. vreme koje provodite, koliko ste izloženi nekom virusu, ovom ili nekom drugom. Važno je da se maske ili redovno menjaju, ili ako su pamučne da ih redovno perete i ispeglate.

Ne treba da se plašite virusa već treba da ga se pazite. To je velika razlika. Paziti se virusa znači voditi računa o distanci. Ako niste kod kuće, trudite se da provodite vreme na otvorenom prostoru, a ako ste u zatvorenom prostoru otvarajte prozore i provetravajte prostorije što češće. Nemojte da vam bude neprijatno da kažete prijateljima da ne dolaze kod vas, već se nađite na otovorenom. Kao narod imamo tu srdačnost da se zagrlimo, poljubimo, dodirnemo nečiju tašnu ili jaknu koja nam se dopada. U ovakvoj situaciji, ove navike moramo da menjamo.

Maske su obavezne u zatvorenom prostoru.

Iskreno, kada je sve počelo, nismo znali šta nas čeka. Iako sam na poslu bila sa svom zaštitnom opremom, u prve dve nedelje sam dezinfikovala sve što je na meni pa i kosu, nismo znali kakav je virus. Smene su nam bile duže i daleko napornije nego inače. Kasnije smo shvatili da za deznfikovanjem kose nema potrebe 🙂 Zapravo, nakon 2 nedelje, kada smo shvatili da je situacija ozbiljna ali se ipak neće Minhen pretvoriti u grad zombija, počeli smo da se šalimo i tražimo maske u boji, pa nam je šef ispunio želju i dobili smo ljubičaske maske, da se slažu sa uniformom 🙂

Modna Kapsula: Kako je izgledao tvoj odlazak na posao kada si radila sa Covid19 pacijentima? Koji su ti kriterijumi bili za izbor garderobe? Koje si odevne predmete najčešće nosila?

Duška: Sada govorim samo o garderobi van bolnice, tj. o onome što sam nosila na putu do posla, prodavnice ili u šetnji na otovorenom. U trenutku kada kročimo u bolnicu, ovde mislim na zdravstvene radnike, ponašamo se u skladu sa propisanim protokolom, presvlačimo se odmah poštujući propisna pravila, u zavisnosti od toga na koje odeljenje odlazimo koristimo odgovarajuću zaštitnu opremu…

modna kapsula tokom pandemije: veoma je bitno je da materijal od koga su odevni predmeti izradjeni podnosi visoke temperature, pranje na minimum 60 stepeni i obavezno peglanje zbog dezinfekcije
Jeans, teksas košulja, pamučne majice…


Što se tiče garderobe u periodu pandemije, veoma je bitno je da materijal od koga su odevni predmeti izradjeni podnosi visoke temperature, pranje na minimum 60 stepeni i obavezno peglanje zbog dezinfekcije. Na posao sam mahom odlazila kolima, ponekad biciklom. Iako se meni lično dopadaju suknje različitih dužina, ako koristite gradski prevoz preporučila bih pantalone ili duže suknje, da ne dodirujete svojom kožom sedište u prevozu. Generalno se trudite da što manje dodirujete površine koje su „potencijalno kontaminirane“ delovima tela koji nisu zaštićeni odećom, tj. da virus ne dolazi u kontakt sa kožom.

Higijenu aksesoara je potrebno održavati

Ono što sam primetila i što posebno želim da naglasim je „problem“ aksesoara. Šnalice, rajfove, naočare, sve što vam je na glavi, ne dodirujte, ne nameštajte. Ja imam dugačku kosu, zato ovo naglašavam. Tome sam čak posvećivala više vremena, ako skupim kosu, trudim se da sve „dobro utegnem“ kako ne bih dodirivala lice i glavu kada sam van kuće. I kao što peremo veš, bitno je da sve što stavljamo na glavu deiznfikujemo. Ne moraju to biti nekakva skupa dezinfekciona sredstva, običan sapun je odličan, alkohol takođe. Ovo važi i za sav nakit. Ja sam nakit koliko god da mi je drag, u ovom periodu maksimalno izbegavala, minđuše, prstenje, lančiće… ako nosite, sve to treba redovno dezinfikovati.

Modna Kapsula: Šta si radila sa grderobom po povratku s posla? Da li je sve išlo odmah u mašinu za pranje?

Duška: Naravno da ne može sve odmah u mašinu, ne treba biti opsednut time, već voditi računa i naći balans. Ono što je veoma bitno, ne treba stavljati nošenu garderobu na stolice po sobi!

Virus uglavnom ima kratak životni vek. Ovaj ima nešto duži, ali svakako ne morate da imate simptome da biste ga preneli, pogotovo ako se našao na garderobi ili aksesoaru. Zato, nošena garderoba što dalje od stolica, pogovo trpezarijskih ili negde gde neko od ukućana, naročito deca, mogu da naslone lice.

Lepršava haljina od viskoze za letnje dane

Jaknu i sve ono što nosite više puta, okačite da se provetri, idealno na suncu. Znači čim se uđe u kuću, detaljno pranje ruku, presvlačenje, šta je za mašinu u mašinu, šta nije na provetravanje pa, ja lično nošene stvari sa provetravanja pravo u orman koji je u hodiku. Rado u ormanima držim „prirodna dezinfekciona sredstva“ čije mirise volim, poput bosiljka, lavande…

A ono što ide na pranje, ja perem u ovakvim situacijama na 60 stepeni, tj. biram gaderobu koju mi nije žao da ubacim u mašinu na minimum 60. To smo radili i ranije pošto nam je posao takav da smo u kontaktu sa infekcijama različitog tipa. Generalno virusi ne preživljavaju visoke temperature, preglanje, vrelu vodu, deterdžente… Moje oružje broj 1 je pegla!

Modna Kapsula: Duška, osim zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, koji su na prvoj liniji fronta i u neposrednom kontaktu sa virusom, nije na odmet da se, kad god izlazimo iz kuće, ponašamo slično. Pogotovo oni koji zbog prirode posla svakodnevno odlaze na svoje radno mesto, poput zaposlenih u trgovinama, apotekama, pošti, bankama…

Tvoj glavni modni savet je dakle: pegla, maska i što manje aksesoara 🙂

garderoba tokom pandemije: veoma je bitno je da materijal od koga su odevni predmeti izradjeni podnosi visoke temperature, pranje na minimum 60 stepeni i obavezno peglanje zbog dezinfekcije
Pamučna garderoba tokom pandemije

Modnu kapsulu u ovoj situaciji bi mogle da čine farmerice ili duža teksas suknja, platnene pantalone i različite pamučne majice, ali svetlijih boja koje „sporije blede“ tj. koje mogu da se nose i kada blede, zbog pranja na višim temperaturama. Cilj ovakve modne kapsule je da se osećamo prijatno i „zaštićeno“ 🙂 Od materijala koji podnose visoke temeprature u obzir dolazi lan, zatim viskoza i liocel koji se proizvode od celuloze.

Duška: Virus ne poznaje boje, pa što se boja tiče kako god želite 🙂 Da, zbog deterdženta i visoke temperature boja bledi, pa su svetliji tonovi i teksas logičan predlog 🙂

Iskoristiću priliku da još jednom naglasim, svaki virus, ovde konkretno govorimo o covid19, ne može „da preživi deterdžente“ i sredstva za dezinfekciju. Telefone, ključeve, površine koje često koristite možete na primer samo da prebrišete 70% alkoholom, kao i šnalice, češljiće, rajfove, naočare za sunce…

Modna Kapsula: Osim što radiš u zdravstvu, veliki si ljubitelj knjige i osnivač si „Promotiva“. Promotiv je organizovao promociju knjige Bogdana Stevanovića (Blogdan) u Minhenu i Štutgartu, zatim je prvog vikenda februra bila promocija knjige „E baš vam hvala“ Marka Vidojkovića; a trećeg vikenda februara je Brankice Damjanović , takođe u Minhenu i Štutgartu. Međutim, sve kasnije događaje uživo ste otkazali do daljnjeg. Zašto?

Duška: Ideja Promotiva je počela tako što nisam mogla da prisustvujem nekim promocijama naših pisaca na kojima sam želela da budem i tako je sve počelo prošle godine. Bogdan Stevanović je prvi put bio u septembru 2019. planiran je bio dolazak za vikend 2. aprila, međutim zbog situacije sa pandemijom sve je otkazano do daljnjeg. U Nemačkoj neće biti organizovanih događaja do kraja godine. Čak je i čuveni Oktobar Fest u Minhenu, koji privuče više miliona posetilaca, otkazan ove 2020 godine. Otkazali smo i planiranu radionicu Biljane Simić „Dama 21. vijeka“ na kojoj Biljana govori, između ostalog i o odevanju u poslovnoj sredini. O tome ćemo, pretpostavljam, nekom drugom prilikom.

Međutim, pokrenuli smo rubriku „Čitam ti“, možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici i Instagramu, gde pisci iz našeg regiona čitaju odlomke iz svojih knjiga. Tokom aprila je svake srede na Instagram profilu bilo izvlačenje jedne nagrade uživo – poklanjali smo knjigu.

Modna Kapsula: Duška, hvala mnogo na iskrenom razgovoru i preporukama koje si nam dala. Nadam se da će tema našeg sledećeg razgovora biti opuštenija, na primer o „Dami 21. vijeka“ 🙂

Modna kapsula tokom pandemije: i u pamučnoj garderobi možemo biti elegantni.
Modna kapsula tokom pandemije:
i u pamučnoj odeći možemo biti elegantni.