Oblik tela

Odevne kombinacije za markantniju građu

Kod markantnog tipa građe odeća treba da bude odgovarajućeg broja. Ne treba da bude preuska, ali ni preširoka zato što će dodatno širiti figuru.

Krupan dezen je odličan izbor, a mogu biti geometrijski oblici, apstraktne šare ili bilo koji motiv iz prirode. Zapravo je ovo jedini tip koji besprekorno može da ponese krupan dezen, dok se takav ne preporučuju sitnoj građi jer bi je „progutao.“

Što se aksesoara tiče, uživaj i igraj se maksimalno bojama i oblicima. Velike tašne su odličan izbor. Zatim, tu su ogrlice sa krupnim perlama ili velikim poludragim kamenjem neobičnog oblika. Velike ešarpe su uvek odličan izbor. 

Kolor paleta i tip građe kao polazne tačke su tu da nam daju smernice i predloge da brže dođemo do cilja, kao i da nas ohrabre da eksperimentišemo. Ne treba se opterećivati veličinama i posmatrati samo oblik tela. Poželjno je posmatrati i ličnost i temperament. Potom treba posmatrati celokupnu figuru i prvo uočiti šta je ono što nam se dopada i želimo da istaknemo.

Kod ovog tipa građe nije poželjno igrati se sa proporcijama već je dobro da odeća prati liniju tela, ali da bude ležerna, ne preuska.

Naglašen struk

Bez obzira na veličinu, ako imate građu tipa „peščanog sata“ ili „kruške“, nemojte se bojati da naglasite struk. Pojas treba uvek da bude postavljen u delu koji je najuži.

Kada je tip građe „kruška“, pošto svetle boje vizuelno proširuju, a tamne vizuelno sužavaju, može se kombinovati suknja tamne boje sa svetlijom bluzom. Suknja može na pojasu imati nekoliko falti kako bi ležerno padala.

Monohromatska odevna kombinacija

Odevne kombinacije u jednoj boji vizuelno izdužuju figuru.

To ne mora biti haljina, već se mogu kombinovati suknja ili pantalone sa bluzom u istoj boji. Kardigan može biti u intenzivnoj i potpuno drugačijoj boji, a silueta će i dalje delovati vizuelno izduženo.

„Pravougaoni“ i „Jabuka tip“ građe

Markantnim damama ovog tipa građe odlično stoje ravne košulja – haljine koje se ne vezuju na struku. Ako dama ima atletske noge što je često kod ovog tipa, preporuka je da nosi kraću suknju ili haljinu do kolena ili tik ispod kolena kako bi ih istakla.

Sa druge strane, struk se može naglasiti kaišem. U tom slučaju preporuka je da bude drugačije boje kako bi bio uočljiv, a da se preko nose kardigan ili jakna koji će vizuelno suziti struk zato što se vidi samo deo kaiša (kao na slici sa žutom haljinom).

Sve haljine ravnog kroja stoje odlično, bilo da su u ležernom ili klasičnom stilu.

Dekolte, asimetrija i krupan dezen

Markantnije dame skoro uvek imaju lep dekolte koji ne treba da sakrivaju. Svaka asimetrija kao i krupan dezen će delovati zanimljivo. Markantne dame mogu da iznesu kurpan dezen bolje od svih ostalih tipova građe.

One Comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *