Oblik tela

Izbor odevnih kombinacija za“H“ ili „Pravougaonu“ građu

Dama ima pravougaoni ili oblik tela ako su ramena i bokovi u istoj liniji, gornje i donje delove kupuje u istoj veličini, a pri tom nema naglašen struk i ima manje grudi.

Razlikujemo dva tipa pravougaone građe. Dame koje su izuzetno vitke smatramo manekenskim tipom. Ovde nam je cilj da formiramo obline i dodajemo volumen različitim naborima. Drugi tip su markantnije dame koje takođe nemaju naglašen struk, a širina bokova im je jednaka širini ramena biraju svedene modele.

Boje

H oblik ima najveći izbor, može da ponese sve što mogu oblici A i V. Ako želimo da vizuelno „formiramo“ struk koji kod ovog tipa građe nije naglašen, to možemo postići kaišem i bojama, tako što su gornji i donji deo u različitim bojama. Kraće jakne ili sakoi drugačije boje su takođe odličan izbor.

H tipu veoma dobro pristaju asimetrični, ali svedeni i jednostavni modeli ili oni sa geometrijskim oblicima. Ovakve modele mogu podjednako dobro poneti kako izuzetno vitke, tako i dame markantne građe.

Suknja

Markantijim damama građe odgovaraju sve suknje koje smo predložili za O ili Jabuka građu.

Kod manekenskog tipa nam je cilj da dodamo volumen bokovima, pa su dobar izbor sve suknje koje se šire od struka ili imaju veće nabore na struku i preko bokova. Suknje romantičanog stila savršeno pristaju ovom tipu građe.

Osim nabora i volana, u sportskim odevnim kombinacijama velikim džepovima takođe možemo dodati volumen.

Pantalone

Za manekensku građu su preporuke slične kao za V građu: šire pantalone, sa dosta nabora i detalja u predelu bokova. Cilj je da se doda volumen i da bokovi deluju zaobljeno.

Za razliku od manekenske građe, markantnim damama odgovaraju jednostavne, ravne, lepo ukrojene pantalone u predelu bokova. Pošto ne želimo da vizuelno proširimo bokove, poželjno je da ne koristimo reljefne detalje ili naglašene džepove. Kako bi se vizuelno „formirao struk“ predlog je da bluza bude u boji drugačijoj od pantalona. Kaiš i kraće jakne ili blejzeri će takođe vizuelno formirati struk.

Haljina

Ova građa može da ponese ravne krojeve tako da detalji budu u gornjem delu kao što je prikazano na prvoj slici. Ravna haljina će odlično pristajati i markantnijim damama H građe.

Kada je dama izuzetno vitka, sve vrste nabora kako u gornjem delu i predelu rukava, tako i od struka naniže na figuri deluju odlično. Dakle, sve vrste nabora kao i pojas kojim se formira struk će stajati savršeno.

2 Comments

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *