Oblik tela

Izbor odevnih kombinacija za „O“ ili „Jabuka“ građu

Kada dama ima zaobljena ramena i punija je u predelu stomaka, a uz to ima vitke, dobro oblikovane noge, smatra se da je predstavnik O građe, odnosno oblika „Jabuke“. ili Jabuka građu karakteriše naglašen stomak i to često gornji deo stomaka. Preporuka je da izbegava kaiševe na struku, mnogo nabora ili volana u predelu torzoa. Linija odeće treba da bude jednostavna i da blago prati liniju tela.

O građa je prisutna i kod markantnijih, ali nije retka i kod vitkih dama. Sve preporuke u ovom tekstu važe i za dame koje su u drugom stanju.

Cilj nam je da pomerimo fokus na dekolte ili noge kako bismo skrenuli pažnju sa predela stomaka.

Boje

Pošto je u pitanju širi predeo oko stomaka, ne preporučuje se kaiš preko najšireg dela struka, pa samim tim donji i gornji delovi ne treba da budu u kontrastnim bojama koje se sastaju na struku. Međutim, nepravilni ili geomtrijski oblici i u kontrastnim bojama mogu delovati veoma zanimljivo i odvući pažnju sa dela koji je najširi.

Suknje

Često su noge kod ovog tipa građe veoma lepo oblikovane, pa se trudimo da ih istaknemo suknjom koja doseže do kolena, ili tik ispod kolena. Jednostavne ravne suknje sašivene od materijala koji ima neki procenat elastina su savršene za ovaj tip građe.

Ukrasi na boku i posebno u donjem delu suknje su poželjni. Asimetrija i kombinacija boja tako da donji deo bude svetliji takođe pomera fokus sa predela oko stomaka.

Zanimljivi dezeni i teksture, porubi i ukrasi u visini kolena su još jedan način privlačenja pažnje na predeo kolena. Suknja na preklop asimetričnog, ali jednostavnog kroja je takođe dobar izbor.

Ako dama voli karnere, dobro je da budu u visini kolena ili bočno kao detalj ako je suknja na preklop.

Pantalone

Odličan izbor su pantalone koje prate linije nogu. Mogu biti različite dužine i neobičnih boja. Najbolje je kombinovati sa ležernim bluzama ili tunikama.

Izgled se može naglasiti i zanimljivim aksesoarima poput duže ogrlice, naočara za sunce ili neobičnim cipelama.

Haljina

Ako haljina ima kaiš, odnosno ako se vezuje u struku preporuka je da to bude na najužem delu torzoa. To je kod O građe najčešće visok struk, pozicioniran malo ispod grudi. Osim haljina, ovako se mogu nositi i tunike kao što je prikazano na prvoj slici.

Markantna dama odlično može da iznese krupne šare, kao što je prikzano na drugoj slici.

Kada dama želi da izbegne naglašavanje struka, može biti samo blagi nabor sa šnalom sa strane u visini najužeg dela struka.

Rukav je jednostavan, bez nabora, da ne bi dodatno širio figuru u predelu ramena. Svaki V izrez, posebno asimetričan odlično pristaje dami O građe.

Aksesoari

Jednobojna odevna kombinacija sa atraktivnim detaljima oko vrata i v izrezom će izdužiti figuru. Pažnju može da privuče velika, zanimljiva tašna.

4 Comments

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *