Modni Stilista,  Oblik tela

U susret letu: kako odabrati haljinu na preklop

Haljine na preklop su među najtraženijim odevnim predmetima tokom leta. U zavisnosti od materijala i detalja mogu se nositi podjednako u svakodnevnim odevnim kombinacijama, kao i u svečanim prilikama.

Ovaj tip haljine dobro stoji svakom obliku tela ako se obrati pažnja na detalje koji nisu isti za svaku gradju. Potrebno je obratiti pažnju na: visinu struka, oblik rukava i dubinu V izreza.

O ili Jabuka građa

Ako haljina ima kaiš, odnosno ako se vezuje u struku preporuka je da to bude na najužem delu torzoa. To je kod O građe najčešće visok struk, pozicioniran malo ispod grudi. Osim haljina, ovako se mogu nositi i tunike kao što je prikazano na prvoj slici.

Markantna dama odlično može da iznese krupne šare, kao što je prikzano na drugoj slici.

Kada dama želi da izbegne naglašavanje struka, može biti samo blagi nabor sa šnalom sa strane u visini najužeg dela struka. Nabor, odnosno šnala treba da bude u predelu najužeg dela – prikazano na trećoj slici.

Rukav je jednostavan, bez nabora, da ne bi dodatno širio figuru u predelu ramena. Svaki V izrez, posebno asimetričan odlično pristaje dami O građe.

A ili Kruška građa

A građu karaterišu uža ramena i naglašen struk, a najčešće malo puniji bokovi i donji deo za broj veći od gornjeg. Pošto su haljine na preklop uglavnom V izreza, dobro je da sam izrez bude malo širi i ne previše dubok kako ne bi vizuelno sužavao ramena.

Struk treba da bude „na svom mestu“, a rukavi mogu imate različite nabore čime će vizuelno proširiti gornji deo. Deo od struka je najbolje da bude blage A linije, ali na bokovima bez nabora da ne bi dodatno širio bokove. Ako dama voli da nosi široku suknju, preporuka je da bude sašivena iz gloha, tako da u gornjem delu prati liniju tela, a da se širi od bokova naniže. U donjem delu se može dopuniti i nekim karnerom.

V ili Atletska građa

Pošto V građu karakterišu atletska, šira ramena, vodimo računa da ih ne širimo dodatno. Sve haljine na preklop bez rukava pristaju odlično ovom tipu građe. Ako je prisutan rukav, treba da bude jednostavan i dobro ukrojen, a detalji mogu da budu na ivici/kraju rukava. Bilo bi dobro da se haljina od struka širi. Sve vrste nabora u donjem delu stoje lepo. Za razliku od V građe, kod A građe se trudimo da nabori budu u predelu kolena ili malo iznad, ali niže od najšireg dela bokova.

H ili pravougaona građa

H ili pravougaonu građu karakterišu bokovi i ramena u istoj liniji, ali bez naglašenog struka. Ova građa može da ponese ravne krojeve tako da detalji budu u gornjem delu kao što je prikazano na prvoj slici. Ravna haljina će odlično pristajati i markantnijim damama H građe. Za razliku od H građe, ravan kroj se ne preporučuju građi koja ima naglašen struk (A i 8) zato što se prikriva najlepši deo koji zapravimo želimo da istaknemo.
Kada je dama vitka, ovaj tip građe se naziva i manekenskim tipom. Sve vrste nabora kako u gornjem delu i predelu rukava, tako i od struka naniže na figuri deluju odlično. Dakle, sve vrste nabora kao i pojas kojim se formira struk će stajati savršeno.

8 ili peščani sat građa

Građu osmice karakteriše jednaka širina ramena i bokova. Za razliku od H građe struk je naglašen, odnosno značajno uži. Iz tog razloga se trudimo da biramo haljine koje prate liniju tela i na taj način naglašavaju figuru. Takođe, kaiš je uvek dobrodošao. Ako je stomačić malo naglašeniji, kao i kod O građe možemo se opredeliti za blagi nabor preko stomaka i šnalu u predelu struka.

Fotografije su preuzete sa Pineteresta.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *