Oblik tela

Kako prepoznati oblik tela

Koko Šanel (Coco Chanel): „Moda je arhitektura: ona je pitanje proporcija.“

Pri izboru odeće, cilj je da stvorimo iluziju „uravnoteženog tela“, što je prema mišljenju dizajnera oblik pravog peščanog sata. Ovaj oblik tela se smatra „savršenim“ ako su: ramena i bokovi u istoj liniji, definisane grudi, naglašen struk (može sa izraženim stomačićem), definisani i zaobljeni bokovi.

oblik tela pescanog sata
Oblik tela 8 ili „peščanog sata“

Da biste odredili oblik svog tela, najbolje je da obučete jednobojan veš i stanete raširenih ruku ispred ogledala ili zamolite nekog da vas tako fotografiše kako bi vam obe ruke bile slobodne. Odštampajte fotografiju i povucite vertikalnu liniju lenjirom od ramena do ispod butina, ili sve to uradite u nekom programu. Paint.net je besplatan (open source – legalno besplatan) i sasvim dovoljan za ove potrebe.

A oblik tela
A oblik tela ili „kruške“

Ako imate uža ramena od bokova ili punije bokove, jasno definisan struk, manje grudi, a pogotovo ako donje delove garderobe kupujete za broj veće od gornjih, budite sigurni da imate oblik tela A ili tzv. „kruške“.

H oblik tela
H oblik tela ili „pravougaonika“

Ako su ramena i bokovi u istoj liniji, gornje i donje delove kupujete u istoj veličini i pri tom nemate naglašen struk i imate male grudi, u pitanju je pravougaoni oblik tela.

V oblik tela
V oblik tela ili „obrnutog trougla“

Ako imate šira ramena od bokova, bolje se osećate kada nosite neupadljive gornje delove, gornji delovi koje nosite su često za broj veći od donjih, možete biti sigurni da je telo oblika V, odnosno obrnutog trougla.

oblik tela jabuke
O oblik tela ili „jabuke“

Ako imate zaobljena ramena i puniji ste u predelu stomaka, a uz to vitke, dobro oblikovane noge, imate telo oblika O, odnosno oblika „jabuke“.

Na skicama se može videti da „A“ oblik ima malo uža ramena od „8“, odnosno peščanog sata, dok „V“ figura ima izraženo jača ramena od peščanog sata. „O“ figura ima naglašeniji stomak od „8“ i „H“. Oblik tela „H“ nema naglašen struk.

Kada su u pitanju krupnije dame, često se radi o kombinaciji oblika koje smo naveli i o tome će biti više reči na blogu gde su odgovori na pitanja sa konkretnim primerima.

9 Comments

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *