Oblik tela

Suknja u skladu sa oblikom tela

Bez obzira na oblik tela, možemo odabrati model suknje koji je u skladu sa našim stilom. Važno je da vodimo računa gde postavljamo ukrase kako bismo istakli ono što je najlepše na nama.

8 ili Peščani sat

Smatra se da telo oblika peščanog sata ima idealne proporcije. Međutim, to ne znači da svaki tip suknje lepo stoji. Trudimo se da istaknemo struk i da linija suknje prati oblik tela ako želimo da naglasimo lepe proporcije.

Klasična „olovka“ suknja je savršen izbor za ovaj tip građe. Pogodna za svaku priliku, kako za posao, tako i za svečane prilike.

Ako želimo da suknja bude sa naborima ili karnerima, preporuka je da budu u visini kolena ili niže. Na suknji u visini bokova treba izbegavati karnere i bilo kakve veće nabore zato što će najširi deo učiniti još širim.

Suknje ovog kroja je najbolje ukrasiti detaljima poput dugmadi, ukrasa na pojasu ili izborom materijala nesvakidašnjeg tkanja.

Ako je malo izražen stomačić, faltica ili veoma blag nabor ispod pojasa ga mogu odlično prikriti.

A ili Kruška građa

Za A građu je karakteristično da su bokovi značajno širi od gornjeg dela. Da bismo održali sklad vodimo računa da preko najšireg dela nema nabora ili džepova koji bi dodatno širili.

Ako nam se dopadaju volani i nabori postavljamo ih ispod najšireg dela butina. Široke suknje se takođe šire tek od bokova.

Zanimljive, asimetrične suknje kada se šire ili imaju ukras, dobro je da bude postavljen ispod najšireg dela bokova, a idealno u predelu kolena.

Pošto su često kod A građe noge punije, opredeljujemo se za suknju koja se blago širi od bokova. Ukrasi kao što su dugmad, šnale i pojas mogu biti u najširem delu ako ne dodaju volumen. Falta ili deo koji se širi kod suknje na preklop treba da počinje ispod najšireg dela bokova. Ako počne iznad najšireg dela, dodatno će ga širiti.

Kada je struk lepo naglašen, bez obzira na šire bokove, klasična „olovka“ suknja je odličan izbor kao i za građu tipa Peščani sat, ali je preporuka da se biraju tamnije boje.

V ili Atletska građa

Atletsku građu karakterišu šira ramena od bokova. Suknje „A“ linije odgovaraju kao i A građi, sa tom razlikom što ne počinju da se šire ispod najšireg dela bokova, već na samim bokovima.

Plise i falte, su odličan izbor. Pošto nam je cilj da vizuelno proširimo donji deo i postignemo ravnotežu sa širinom ramena, u tome nam pomažu svetlije boje.

Osim faltama i pliseom, volumen možemo dodati različitim naborima kao i reljefnom teksturom. Nabori mogu da počnu već od pojasa ili tik ispod pojasa.

O ili Jabuka građa

O ili Jabuka građu karakteriše naglašen stomak i to gornji deo stomaka. Iz tog razloga izbegavamo da naglašavamo struk i prebacujemo fokus na deo u visini kolena.

Često su noge kod ovog tipa građe veoma lepo oblikovane, pa se trudimo da ih istaknemo suknjom koja doseže do kolena, ili tik ispod kolena. Jednostavne ravne suknje sašivene od materijala koji ima neki procenat elastina su savršene za ovaj tip građe.

Ukrasi na boku i posebno u donjem delu suknje su poželjni. Asimetrija i kombinacija boja tako da donji deo bude svetliji takođe pomeraju fokus sa predela oko stomaka.

Zanimljivi dezeni i teksture, porubi i ukrasi u visini kolena su još jedan način skretanja pažnje sa predela oko stomaka. Suknja na preklop asimetričnog, ali jednostavnog kroja je još jedan dobar izbor.

Ako dama voli karnere, dobro je da budu u visini kolena ili bočno kao detalj ako je suknja na preklop.

H ili Pravougaonik građa

Razlikujemo dva tipa pravougaone građe. Dame koje su izuzetno vitke smatramo manekenskim tipom. Ovde nam je cilj da formiramo obline i dodajemo volumen različitim naborima. Markantnije dame koje takođe nemaju naglašen struk, a širina bokova im je jednaka širini ramena biraju svedene modele.

Markantijim damama H građe odgovaraju suknje koje smo predložili za O ili Jabuka građu.

Cilj nam je da dodamo volumen bokovima, pa su dobar izbor sve suknje koje se šire od struka ili imaju veće nabore na struku i preko bokova. Suknje romantičanog stila savršeno pristaju ovom tipu građe.

Osim nabora i volana, u sportskim odevnim kombinacijama velikim džepovima takođe možemo dodati volumen.

2 Comments

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *