Boje

Kako se prave boje?

Mešanje boja je važan deo u procesu dizajna i proizvodnje tkanine. Na primer, boja u modi tradicionalno prati karakteristike sezone. Tako su tokom jeseni često popularnije mirne, toplije i dublje nijanse, one boje iz prirode koje asociraju na jesen, dok se u proleće daje prednost svetlim i smelim bojama.

Boja karamele je jedan od trendova za predstojeću sezonu. Prsutna je u mnogim kolekcijama visoke mode za jesen 2022/23 . Na engleskom je najčešće zovu „Camel“ ili bojom kamilje dlake.

Postoji čitav spektar nijansi koje koje nazivamo bojom Camel. Iz tog razloga ćemo se pozabaviti načinom na koji se pravi Camel boja:

  • Camel boja se dobija mešanjem tamno braon, narandžaste i žute.
  • Klasična tamno braon (osnova Camel boje) dobija se mešanjem dve komplementarne boje, na primer plave i narndžaste u jednakom odnosu.
  • Ako se dodaju bela ili siva, dobiju se hladnije nijanse koje odgovaraju damama čiji je ten sa hladnim pod-tonom.
  • Kada se boji doda više žute, narandžaste, crvene ili tople maslinasto-zelene, dobijena boja odgovara damama koje imaju ten toplog pod-tona.

Osnovne i izvedene boje

Žuta, crvena i plava su osnovne boje. Mešanjem osnovnih boja se dobijaju izvedene boje. Na primer: mešanjem plave i žute dobija se zelena, mešanjem plave i crvene se dobija ljubičasta, a mešanjem žute i crvene dobija se narandžasta boja.

1. žuta
2. narandžasto-žuta
3. žuto-narandžasta
4. narandžasta
5. crveno-narandžasta
6. narandžasto-crvena

7. crvena
8. ljubičasto-crvena
9. ciklama
10. ciklama-ljubičasta
11. srednje-crveno-ljubičasta
12. crveno-ljubičasta
13. ljubičasta
14. plavo-ljubičasta
15. ljubičasto-plava

16. plava (prava plava)
17. azurno-plava
18. zeleno-plava
19. tirkiz
20. zeleno-tirkiz
21. tirkizno-zelena
22. zelena
23. žuto-zelena
24. zeleno-žuta

Komplementarne boje su one koje su na hromatskom krugu „suprotne“. Na primer: to su žuta i ljubičasta (pod brojevima 1 i 13), zatim plava i narandžasta (4 i 16) ili zelena i ciklama-ljubičasta (10 i 22).

Plava boja je hladna, dok su žuta i crvena tople boje. Ako se prilikom dobijanja zelene boje koristi više plave a manje žute, dobićemo „hladu“ zelenu. Ova boja više odgovara damama koje su tip Zima ili Leto. Ako se pak prilikom pripreme zelene boje koristi više žute i manje plave, dobijamo „toplu“ zelenu boju. Topla zelena odgovara damama koje su tip Proleće ili Jesen.

Bela i crna su neutralne boje. Siva boja se dobija mešanjem bele i crne.

Kada dodajemo osnovnoj ili izvedenoj boji belu, crnu ili sivu, dobijamo svetlije ili tamnije nijanse te boje.

Fotografije su preuzete sa Pinteresta.