Aleksandra Ćoćić,  Boje

Kako izgleda personalna analiza boja?

Tokom prošle nedelje, od kada je objavljen tekst Aleksandre Ćoćić, dobili smo dosta pitanja kako izgleda personalna analiza boja. Umesto objašnjavanja, objavljujemo analizu dame koja nam je za to dala saglasnot.

Za početak personalne analize boja potrebno je poslati fotografiju, idealno bi bilo da fotografija bude na dnevnom svetlu. Pored ovoga, biće potrebno odgovoriti na par pitanja: ako se farbate, kakva je vaša prirodna boja kose i koje je boje kosa bila kada ste bili dete. Posle prve, „blic analize“, biće potrebno da uradite još par fotografija telefonom na dnevnom svetlu, ali tako što vam uz lice bude određena boja. Ako imate majicu ili bluzu u toj boji, odlično! Ako ne, to može biti i marama, veći šal, pa i suknja. Stavite materijal uz lice preko ramena i fotografišete se na dnevnoj svetlosti. „Blic analizom“ se određuje tip, koji može biti proleće, leto, jesen ili zima. Drugi deo analize i dodatne fotografije su potrebne da bi se odredio podtip i preciznija paleta boja koja vam odgovara.

Dama, iz primera koji objavljujemo, pripada tipu Leta. Bilo je potrebno da pošalje fotografije lica pored teksas košulje, vino crvene boje, bele, maslinasto zelene i žute boje. Potreba za dodatnim fotografijama je na osnovu prve „blic analize“, što znači da se boje razlikuju od osobe do osobe. Objavljujemo analizu u celosti.

Personalna analiza boja

Na osnovu fotografija sa uzorcima određenih boja, zaključile smo zajedno da si ti LETO; sivo plave oči koje mogu da se menjaju do zelene, u zavisnosti od odeće ili doba dana; jako svetao ten sa plavičastim podtonom, lako se zarumeni, te dobija rozikasti prizvuk; prirodno pepeljasto svetlo smeđa nijansa kose.

Od tri podtipa leta – ti si srednji odnosto tip Čistog Leta (Clear Summer).

Prilikom odabira boja, uvek treba da imaš na umu: plavo, prašnjavo, pastelno, prigušeno.
Krecemo sa analizom tvojih boja od bele, naravno. Tvoja bela je nežna bela, ili off white, najzastupljenija boja u svim kolekcijama. Možeš je koristiti kao neutralnu i osnovnu boju, dobro se kombinuje uz sve boje iz tvoje palete. Posebno lepo ti stoji kada si osunčana i imaš preplanulu boju.

Tvoja bež ima obavezno sivkasti ili ružičasti ton, kao i tvoja smeđa, pa slobodno smeš da eksperimentišeš sa bojom kakaa ili kapućina, samo vodi računa da nikako ne odeš u žuti ton. Sivo-bež i ružičasto braon mogu biti fine neutralne boje u tvom ormanu. Možeš ih kombinovati sa jačim bojama iz tvoje palete koje ti sjajno stoje.

Siva boja ti stoji odlično, sve dok nije ledena ili pretamna koja vodi ka crnoj. Biraj plavičasto sive tonove, od onih najsvetlijih, pa sve do tamne plavičasto sive, samo ako je nežna i prigušena. Tebi takođe lepo stoji melirana siva, sve dok ima plavičasti ton, naravno.

Što se plavih boja tiče, to je definitivno tvoj teren, zaista imas ogroman izbor: od svetle, prigušene bebi plave, preko nebo plave, svih nijansi sivkasto plave, od najsvetlije pa sve do tamno sivkasto teget. Takođe ti stoji prigušena, prašnjava indigo plava, kao i klasična džins plava, što znači da možeš uživati u lepim teksas košuljama i jaknama. S obzirom na to da si tip Čistog Leta, mnogo lepše ti stoje intenzivnije boje iz plave palete, upravo ova prašnjava indigo ili džins. Možeš ih nositi i kao neutralne i kao osnovne boje (recimo za neku basic svečanu kombinaciju u kojoj ćeš izgledati efektno, a moći ćeš da je nosiš više puta, jer nije upadljiva).
Pastelna vodena plava je tvoja tirkizna, samo oprez, ne sme imati topli podton.
Od plavih izbegavaj tamnu jaku teget, royal plavu i jaku kinesku plavu, kao i ledenu plavu, izgledaćeš umorno i beživotno.

Od zelenih boja, tvoje su sve plavo zelene, od pastelne do jakih, sve dok su prašnjave i prigušene. Lepo ti stoji sivkasta mint (sladoled od pistaća).

Narandžastu boju u principu izbegavaj. Generalno, leto može da nosi samo neonsku narandžastu, ali mislim da je ona za tebe preagresivna, imaš suviše svetao i delikatan ten za to. Možeš je nositi u detaljima leti, kada si osunčana, osvežiće te i delovaće zabavno na tebi.

Sa ružičastim bojama si opet na svom terenu, s tim da gledaš da budu prašnjave i sa plavim podtonom. Lepo će ti stajati jaka roze uz lice (gotovo ciklama), kao i pastelna roze, kao sladoled od maline.

Od crvenih boja, za tebe su sve crvene sa plavim podtonom, prigušene i hladne, kao i prelepa boja zrele maline i boja lubenice.

Boja vina ti stoji savršeno (to smo videle na probama sa tvojih fotografija), sve dok je prigušena i hladna (ne sme da ima terakota ton). U njoj izgledaš uzbudljivo i treba da je nosiš kada baš želiš da budeš zapažena. Kad si ti u pitanju, to je moj favorit 🙂

Što se tiče žutih, budi jako pažljiva: možeš poneti nežno svetlu, limun žutu i nežnu vanilu. Najlošija opcija za tebe je oker žuta, zlatna ili boja senfa i sve što liči na to, jer oduzima sav život sa tvog lica.

Od ljubičastih nijansi, leto lepo izgleda u boji sleza, od svetle do tamne, orhideja ljubičastoj, boji lavande… Tebi će, pak, najlepše stajati boja šljive, skoro kao ona boja vina koju sam već spomenula.

Još jednom da naglasim, treba da izbegavaš crnu i belu, zlatnu i žute nijanse, kao i sve jake, „vibrirajuće“ boje.
Što se tiče šminke izbegavaj sve što ima žuti ton. Podloga i puder moraju imati ružičasti tj. plavkasti podton (dakle važe ista pravila kao i za garderobu). Uvek traži cool nijanse, nikako warm. Biraj sand beige ili neutral beige, izbegavaj honey ili ivory. Od boja za oči to su: sivo ili sivo plavo, sve nijanse sive, meka ružičasto-smeđa (boja kapućina). Lepo će ti stajati i boja šljive ili sleza. Za svakodnevni look predlažem kombinaciju nežno bele i pastelne roze, jedva vidljive na kapku. Tvoja šminka mora biti laka i prozračna, u skladu sa tvojim delikatnim koloritom i svetlim tenom. Rumenilo treba uvek da ima hladni, ružičasti ton (nikako breskva i narandžasta), kao i karmin, koji može da bude i koralno crven, u boji vina ili šljive (za specijalne prilike).

Ako budeš odlučila da menjaš boju kose, zaista možeš da eksperimentišeš, kao i svako leto, samo vodi računa da nikada nemaš zlatni ton, riđi ili boju meda. Sve ostalo dolazi u obzir: pramenovi, sve pepeljaste i hladno smeđe nijanse, pa do srednje plavih i platinasto plavih. Za tebe lično: svega par nijansi svetlije od tvoje prirodne boje može da deluje razigrano i uzbudljivo.

Kada govorimo o priboru (cipele, tašne, naočari, rukavice), opšti je savet da to budu neutralne i osnovne boje iz tvoje palete: off white, tamno plava, ružičasto-smeđa, siva, srebrna. Međutim, sledi svoj osećaj, svoj stil i potrebe. Ima mogo sjajnih boja u tvojoj paleti kojima možeš da se igraš.

Dezeni zahtevaju mnogo više analize od samih boja: prema tipu svog tela, prema svojoj figuri, kao i prema svom načinu života i životnim navikama, ti odlučuješ da li će to biti krupni ili sitni dezeni, geometrijski, cvetni, aprstraktni, itd… No, uvek vodi računa da dominantne boje budu u tvojoj paleti. Tako ćeš uvek izgledati živahno i zdravo.

I sada zablistaj! Ako odlučiš da potpuno promeniš svoju garderobu u skladu sa svojim bojama, to mora da bude postepeno. Naravno da nećeš baciti vredne i voljene komade koji su u “pogrešnim” bojama, ali se trudi da ih nosiš dalje od lica, pa ćeš ih vremenom zameniti onim “pravim”. Kupovina sa tvojom paletom u džepu postaće pravo uživanje: lakše ćeš donositi odluke, lakše ćeš birati i što je najvažnije: svaki komad kupljen u tvojoj boji – biće potpuno kompatibilan sa svim ostalim tvojim bojama, neće biti pogrešne i loše kombinacije, imaćeš mnogo više varijacija i odeća će ti delovati raznoliko i bogatije.

Vremenom, tvoje boje će postati deo tebe, biraćeš ih instiktivno, sama ćeš proceniti koja boja iz tvoje palete odgovara tvom temperamentu ili određenoj prilici za koju želiš da se obučeš. Kada se “zaigraš”, možeš poželeti da središ svoj stan u svojim bojama, da svaki detalj u tvojoj svakodnevici bude obojen tvojom bojom. Igri nema kraja 🙂 Neka tvoje boje rade za tebe, onda niko neće primetiti “lepu haljinu na ženi”, već “prelepu ženu u haljini”.

S ljubavlju,
Aleksandra Ćoćić
By Color Me Alex

2 Comments

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *