Aleksandra Ćoćić,  Kolumne

Da li postoji boja koja svima dobro stoji?

Tip kolorita osobe se određuje na prvom mestu prema njenom tenu i podtonu. Podton može biti topao ili hladan. Iz mog dugogodišnjeg iskustva u radu sa bojama u modnoj industriji koji se bazirao na mnogobrojnim edukacijama, sa sigurnošću mogu reći da hladna boja, kada se nosi uz lice, ne može dobro stajati toplom tipu osobe, kao što ni topla boja ne može uz lice dobro stajati hladnom tipu osobe.

Da bih dublje ušla u priču sa bojama, želim da se prvo pozabavim terminima koje ću koristiti. Često se govori o neutralnim i osnovnim bojama, a da se pod time podrazumevaju različite stvari.

Neutralne boje

Neutralna boja nije ona koja je i topla i hladna u isto vreme i dobro stoji svima. Neutralna boja je ona koja se lepo slaže i kombinuje sa ostalim bojama i koja treba da bude dobra osnova za ostale kombinacije.

Prema tipu kolorita, osobe delimo u četiri osnovna tipa: zima, leto, proleće i jesen. Postoje i podtipovi svakog tipa, ali ćemo se sada zadržati samo na osnovnim tipovima i pružiti analizu kom tipu koje neutralne boje dobro stoje.

Zima: jedini tip kome uz lice odlično stoji crna boja, zatim bela, teget i tamno plava boja. Zimi dobro stoji i „prava siva“, to jest siva boja koja je nastala samo mešanjem bele i crne, bez ikakvih primesa žute, plave ili crvene. Takođe joj dobro stiji i bež boja sa sivim podtonom, ali ne bež sa žutim podtonom.

Na primer, ako si po tipu kolorita zima i kupuješ kaput koji će ti biti jedini te sezone ili, želiš da ga nosiš sa velikim brojem odevnih kombinacija, kupićeš ga u neutralnoj boji koja odgovara tvom tipu.

Leto: lepo pristaje nežno bela boja, neko je zove mlečno bela, a u stranoj literaturi se može naći kao „off white“. I dalje je hladna boja, ali ima primesu ili ružičaste, ili vanile. Letu lepo stoji i ružičasto-bež, odnosno bež boja koja ima ružičasti podton. Još jedna zanimljiva neutralna boja koja odlično pristaje tipu leta je ružičasto-smeđa, to jest boja kapućina koja u sebi ima ružičasti podton. Zatim je tu sivo-teget boja, odnosno teget sa sivim podtonom ili kako je još nazivaju „prašnjavo teget“. Dakle, za razliku od zime kojoj odgovara hladna i jasna varijanta teget ili kraljevsko plave, letu odgovara „prašnjava“, odnosno sivkasta varijanta. Kada je siva boja u pitanju, letu jako lepo stoji siva sa plavim podtonom.

Jesen: od belih nijansi odgovara „ostriga bela“, to jest žućkasto bela. Od neutralnih boja odgovaraju još i prava bež, zatim topla, odnosno prigušena bež. Tu su i tamno braon, boja karemele i maslinasto zelena.

Proleće: slično jeseni, proleću odgovara „toplija bela“ a u ovom je slučaju to boja slovonače koja se smatra baš bojom proleća, mada je može nositi i jesen. Razlika je u tome što proleću odgovara bela sa jasno žućkastim tonom, dok jeseni odgovara bela sa prigušeno žućkastim tonom. Zatim, proleću odgovara i jasna bež sa žućkastim podtonom, zlatno braon i boja karamele. Boja koja proleću lepo stoji i koja se često svrstava u neutralne boje je svetla, jasna, tirkizno plava, tj. plava sa primesom žute. Ovde treba biti veoma obazriv zato što su proleće i i jesen topli tipovi koji imaju veoma ograničen broj plavih boja koje im lepo stoje. Generalno je plava boja u svojoj osnovi hladna i retko ima tople varijante.

Dakle, da rezimiramo, kada govorimo o neutralnim bojama i pomislimo na zimu, to su bela i crna, kada je leto u pitanju to je prašnjava plava, odnosno plavo-siva. Za proleće je to koralna, a za jesen je braon boja.

Hladne nijanse zelene boje, koje u sebi sadrže više plave, odgovaraju Zimi i Letu, dok Jesenje nijanse zelen u sebi sadrže više žute.

Osnovne boje

Da odmah napravimo razliku šta su osnovne boje u slikartstvu a šta smatramo osnovnim bojama kada govorimo o garderoberu. U slikarstvu se osnovnim bojama smatraju žuta, plava i zelena, čijim se mešanjem u odgovarajućem odnosu dobijaju ostale boje.

Osnovne boje u odevanju su univerzalne boje koje se kombinuju sa drugim bojama, ali su to nijanse boje u kojima se ljudi bukvalno oduševe svaki put kada te vide iako često ne mogu da se sete nijanse.

Za zimu je to Ferrari crvena, jasna ili prava crvena iz spektra boja sa plavim podtonom. Ako si tip jesen, možeš poneti crveni kaput ili crvenu koktel haljinu u kojoj ćeš uvek sijati. Zatim, osnovna boja koja odgovara zimi je prava plava boja, zatim prava zelena ili kako je drugačije zovu, Beneton zelena boja. Takođe, smaragdno zelena boja svakoj zimi stoji savršeno.

Što se jeseni tiče, osnovne boje su boja rđe, boja cimeta, narandžasto crvena, mahovina zelena (žuto zelena) i tamna, šuma zelena, za razliku od bor zelene koja stoji zimi.

Proleću beskprekorno stoji koralno crvena boja. Takođe, to je jasna narandžasta i jorgovan ljubičasta, koja takođe fantastično stoji proleću.

Dakle, ovde sam govorila o neutralnim bojama i bojama kojima se naglašava izgled prema tipu kolorita koji odgovara tenu. To su boje koje lepo stoje uz lice. Ostale boje se naravno mogu nositi, ali dalje od lica, kao što su crna suknja ili pantalone. Na primer, ne smatram da crni blejzer treba biti osnova svakog ormana. Za zimu to može biti crni blejzer. Za leto sivi blejzer ili jakna sa plavim podtonom. Jesen može imati braon ili bež blejzer kao osnovu za kombinovanje, a proleće bež sa žućkastim podtonom ili zlatno braon. Blejzeri ili jakne u svim navedenim bojama se mogu kombinovati sa crnom suknjom ili pantalonama.

Autor: Aleksandra Ćoćić

Aleksandra Ćoćić

Aleksandra je odličan poznavalac boja na našim prostorima, sa više od petnaest godina iskustva u modnoj industriji. Radila je na formiranju sezonskih kolekcija sa akcentom na boje.

Pored velikog iskustva u modnoj industriji, Aleksandra radi personalnu analizu i kreiranje jedinstvene palete kompatibilnih boja sa ciljem da dama pravim izborom boja istakne svoju autentičnost. Za personalnu analizu boja Aleksandru možete kontaktirati mailom ili direktnom porukom na Instagramu.


Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *