Istorija

Moda 1920-ih

Čarlston je bio izuzetno popularan u Sjedinjenim Američkim Državama dvadesetih godina prošlog veka. Popularnosti je posebno doprineo kompozitor i pijanista Džejms Džonson, koji je 1923. godine na Brodveju osnovao šou „Trčati divlje“ (Runnin’ Wild). Ovaj energičan i ritmičan ples je veoma brzo postao popularan i u Evropi, posebno u Parizu.

Da bi devojka mogla da pleše u ovom ritmu, garderoba mora biti tako krojena da omogući slobodu pokreta. Ovo je period kada se pojavio pojam „flapper girl“, odnosno flaperka.

Dakle, flaperka je izraz kojim se dvadesetih godina prošlog veka u SAD-u označavala žena koja je odbacivala dotadašnje tradicionalne norme i pravila ponašanja. Naziv potiče od engleskog glagola „to flap“ što znači mahati, čime se opisuju plesni pokreti čarlstona.

Kada su SAD i Pariz u pitanju, jedno od obeležja mladih flaperki su bile cigarete i noćni izlasci. Zbog modnih detalja koje su nosile kao i stila odevanja, često se navode kao jedna od prvih modernih subkultura koje su obeležile burne dvadeste posle Prvog svetskog rata. Kraj ovog perioda obeležio je slom njujorške berze i početak velike ekonomske krize 1929. godine.

Međutim, flaperke su jedan mali i veoma zanimljiv simbol tog perioda. Značajna promena je bila ponašanje moderne žene u ovom periodu koje je uključivalo, pre svega, preuzimanje do tada isključivo ili pretežno „muških“ aktivnosti. To je aktivno bavljenje sportom u javnosti, odlazak na plažu i šetnja u kupaćem kostimu, zatim vožnja automobila.

Spušten struk je karakterističan za modele iz 1920-tih.

Modni trendovi su se prilagodili novim potrebama. To je period pojave kraćih suknji, midi ili tik ispod kolena. Tada su prvi put na filmu počele da se pojavljuju glumice u suknjama i značajno iznad kolena. Žene su počele da nose kratku kosu i često kovrdžavu zato što je bilo lakše i brže formirati frizuru. Posebno je bila popularna Bob frizura, verzija današnje paž frizure, ali sa šiškama. Mnoge žene nisu želele da ošišaju kosu tako kratko, pa su je pričvršćivale ukosnicama kako bi vizuelno delovala kratko.

U ovom periodu je i Koko Šanel (Choco Chanel) lansirala svoje prve kolekicje čiji su odevni predmeti bili izrađeni od trikotaže. Udobnost je u ovom periodu postala imperativ.

Izvor: Wikipedija
Fotografije su preuzete sa Wikipedije i Pinteresta