Istorija,  Modni Stilista

Moda 60tih kao inspiracija

Šezdesete godine prošlog veka su period koji se smatra modnom revolucijom. Tada su žene promenile način na koji se oblače. Od žena se više nije očekivalo da čim odrastu nose klasične kostime. Počele su da nose mladalačke odevne kombinacije i to ne samo da je bilo prihvatljivo, već je to bio trend.

Ovo je period kada su se SAD i tadašnji SSSR utrkivali „ko će prvi otputovati na mesec“. Decenija naglog razvoja tehnike, kada su kućni aparati modernih linija kao i fiksni telefoni postali dostupni velikom delu stanovništva.

U tom periodu je bilo nekoliko značajnih trendova. Jedan od najupečatljivijih je mini haljina A kroja, a intenzivne boje i geometrija su bile hit.

Vitke i smelije dame dečačke građe su je kombinovale sa čarapama u boji. Dame koje se nisu osećale dobro u mini haljini, nosile su tunike istog kroja, ali još kraće, i kombinovale ih sa pantalonama koje se ispod kolena šire, takozvanim „zvonaricama“. Tamnije jednobojne zvonarice koje se blago šire od kolena izdužuju figuru, pa punije noge vizuelno čine vitkijima.

Osim zvonarica, nosile su se i klasične „cigaret“ pantalone koje prate liniju noge i koje su dame takođe kombinovale sa tunikama A kroja.

Međutim, ovo je i period kada su se intenzivno nosili elegantni i svedeni modeli, poput onih koji se mogu videti u filmovima u kojima glumi Odri Hepbern. Period koji su obeležile i suknje do kolena i ležerni šik kostimi kakvi su podjednako dobro stajali damama sitne, ali i markantne građe.

Mini suknje i haljine A kroja, geometrijske šare i zvonarice koje se blago šire od kolena su i danas inspiracija modnim dizajnerima. Mogu se često videti u najnovijim kolekcijama. Prikazani su modeli proleće/leto 2022. Diora i Koko Šanel. Obratite pažnju da ove modele jaknica i mantila mogu uspešno poneti i krupne i dame sitnije građe.

Ovo nam je i signal da u narednom periodu možemo očekivati u prodaji jednostavne, svedene modele koji su zapravo vanvremenski. To će biti dobra prilika da osvežimo svoje modne kapsule.

Fotografije su preuzete sa Pinteresta.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *