Aleksandra Ćoćić,  Kolumne,  Modni Stilista

Izbor kaputa/mantila

Jedna od najvažnijih kupovina koju obavljamo je izbor kaputa ili mantila. Potrebno je da bude dobrog kvaliteta i dobrog stila. Pod dobrim stilom mislimo da bude vanvremenski model. Biramo kaput koji po stilu sporo zastareva i može da se nosi više sezona. Kaput treba da vam pričinjava zadovoljstvo, da se dobro osećate u njemu, da delujete uvek šik i da ga uspešno kombinujete sa postojećom garderobom.

Dva osnovna kriterijuma prilikom izbora kaputa su: da kroj odgovara tipu građe i da boja odgovara tenu i kosi.

Kroj

Bitno je da kroj odgovara vešem tipu tela kako bi figura u njemu izgledala skladno. Na primer, GRAĐA JABUKE treba da izbegava pojaseve ili kaiševe na kaputu odnosno mantilu, za razliku od PEŠČANOG SATA i PRAVOUGAONIKA koji treba da biraju strukirani kaput, idealno kaišem. Sa druge strane, tipu GRAĐE KRUŠKE, sitnijoj u ramenima, lepo stoje veliki reveri, naramenice, kao i dvoredno zakopčavanje.

Međutim, dame sa velikim grudima, kao i GRAĐE JABUKA, treba da izbegavaju dvoredno zakopčavanje zato što naglašava bistu i deluju još krupnije. Dama ATLETSKE GRAĐE može da ponese kaput sa kimono ili raglan rukavima. Dama atletske, odnosno V GRAĐE treba da izbegava grube šavove ili naramenice, odnosno sve što naglašava ramena. Sa druge strane, GRAĐA KRUŠKA treba da nosi sve ono što atletska građa izbegava.

Boja

Osim kroja, treba voditi računa i o bojama. Svako godišnje doba treba da bira kaput u nekoj od neutralnih boja iz svoje palete. Preporuka je da kaput za svaki dan bude u neutralnoj boji, zato što se lako kombinuje i dugo nosi.

Može da bude i u nekoj od osnovnih boja. Onda će delovati efektnije i to će biti kaput koji će svako upamtiti. Ako imamo više od jednog komada, onda je preporuka da jedan bude u neutralnoj, a drugi u osnovnoj boji.

Ako biramo dezenirani kaput važno je da boja koja dominira odgovara našem tipu.

Tip Zima

Zima savršeno izgleda u crnom kaputu, ledeno sivoj, ili čak jako efektno može da izgleda u belom mantilu. Ovo je jedini tip koji izgleda fantastično u crnom kaputu. Ostalima se preporučuje da obavezno nose šal ili maramu u boji koja odgovara njihovom tenu i kojom će odvojiti boju lica od boje kaputa.

Što se mantila tiče, sivo-bež boja savršeno pristaje tipu Zima.

Za specijalne prilike, zima može da ponese crveni kaput. Takođe, teget ili kraljevsko plava mogu biti odličan izbor.

Tip Leto

Prašnjava tamno plava, grafitno siva, plavo siva su odličan izbor za kaput ili zimsku jaknu. Za mantil to mogu biti nežno bela (mlečno bela) ili ružičasto bež.

Od osnovih boja, tip leto može da bira kaput u sledećim bojama: crnog vina, plavo crvena, boja fuksije, hadna zelena (neko je zove Beneton zelena).

Tip Jesen

Tamna, čokoladna smeđa – može se reći da je idealna boja za kaput tipa jesen, kao i prava bež ili ostriga bela. Kaput može biti i kafa braon boje.

Od osnovnih boja maslinasto zelena je odlična za mantil i vodi se i kao neutralna i kao snovna boja. Zatim, tipu jesen odgovaraju i paradajz crvena, mahagoni ili boja karamele.

Tip Proleće

Zlatno smeđa je odličan izbor za kaput. Boja slonovače je idealna za mantil ili atraktivniji kaput kao i svetla topla bež, ili boja meda.

Od osnovnih boja to može biti srednja žuto zelena, boja jorgovana, svetla plavo ljubičasta.

Fotografije su preuzete sa Pineteresta.

Aleksandra je odličan poznavalac boja na našim prostorima, sa više od petnaest godina iskustva u modnoj industriji. Radila je na formiranju sezonskih kolekcija sa akcentom na boje. Pored velikog iskustva u modnoj industriji, Aleksandra radi personalnu analizu i kreiranje jedinstvene palete kompatibilnih boja sa ciljem da dama pravim izborom boja istakne svoju autentičnost. Za personalnu analizu boja Aleksandru možete kontaktirati mailom na alexc027@gmail.com ili direktnom porukom na Instagramu.