Aleksandra Ćoćić,  Boje

Tirkiz – vesela, optimistična boja

Tirkiz se dobija dodavanjem žute boje plavoj. Plava je hladna boja, a žuta topla, pa u zavisnosti od odnosa prilikom pravljenja tirkiz, kao i ostalih boja sa kojima se meša, mogu se dobiti nijanse koje odgovaraju različitim tipovima.

Jednostavnije rečeno, kada prilikom mešanja dodamo manje žute dobijamo hladnije nijanse, a kada dodamo više žute, dobijamo toplije. Zatim, kada dodamo i malo sive, dobijamo prigušene nijanse.

Tip Zima

Tirkiz nijansa koja odgovara Tipu zima je prava tirkizna. Zimi besprekorno stoji i kineska plava koju mnogi ubrajaju u tirkiznu. Ove su nijanse pre svega određene, blistave, hladne i ističu blistavi ten zime.

Tip Leto

Letu odgovaraju sve nijanse pastelne vodene plave koja je hladna i prigušena. Upravo ove nijanse može kombinovati sa kompletnom svojom paletom.

Tip Jesen

Kao i sa svakom plavom bojom, Jesen treba biti obazriva i treba da se drži prave tople tirkizne, koja je prigušena i zelenkasta. A što se tiče intenziteta može ići od sasvim svetle do najtamnije nijanse.

Tip Proleće

Ima najveću paletu tirkiznih boja. Čiste vodene plave nijanse i srednja jasna topla tirkiz su boje u kojima će delikatan ten tipa Proleće sijati.

Atraktivne letnje kombinacije su sa zlatnim tonovima, a veoma nežne i sveže su one kombinacije sa nežno belom bojom.

Aleksandra je odličan poznavalac boja na našim prostorima, sa više od petnaest godina iskustva u modnoj industriji. Radila je na formiranju sezonskih kolekcija sa akcentom na boje. Pored velikog iskustva u modnoj industriji, Aleksandra radi personalnu analizu i kreiranje jedinstvene palete kompatibilnih boja sa ciljem da dama pravim izborom boja istakne svoju autentičnost. Za personalnu analizu boja Aleksandru možete kontaktirati mailom na alexc027@gmail.com ili direktnom porukom na Instagramu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *