Putovanja

Divan boravak u Ohridu i višak u koferu

Ovog leta veći deo našeg tima je bar deo odmora tokom jula i avgusta proveo u Ohridu. Ohrid je divan za odmor i osim bogatog istorijskog nasleđa i lepe klime, imale smo prilku da upoznamo divne ljude i zabavimo se.

Međutim, pored svog truda da optimizujemo sadržaj kofera i ovom prilikom je bilo stvari u koferu koje nisu upotrebljene tokom odmora.

U tekstu Priprema za odmor u Ohridu i izbor haljine odlučile smo da osnovu garderobe čine haljine. Krajem jula je temperatura vazduha bila svakodnevno preko trideset stepeni, noću je padala na dvadesetak, a temperatura vode je bila oko 26 stepeni.

Za dan su najpraktičnije bile tanke haljine od viskoze ili pamuka. Za gradske restorane na plažama pogodne su šarene haljine ili one od blago gužvanog materijala, tako da ne moraju da se peglaju. Šire lanene haljine su izuzetno prijatne i lepe, ali bez obzira na način pakovanja, zahtevaju bar malo pegle.

Veliko je uživanje provesti vreme u Kaneo restoranu i probati veoma zanimljiva jela koja su u ponudi. Recepti su originalni, naginju ka internacionalnoj kuhinji, ali i u kombinacijij sa lokalnim, tradicionalnim ukusima. Sunčanje je na maloj plaži uz restoran moguće tokom prepodneva i u vreme ručka. Ako se „krijete od sunca“, odličan izbor je poslepodne zato što se iznad plaže uzdiže stena, pa na peščanom delu već od 16 sati nema direktnog sunca. Uz povetarac koji neprekedno duva, odlično je mesto za druženje i kupanje kada su velike vrućine. Za ovakva mesta su šarene haljine bile odličan izbor.

Jednostavne lagane haljine su bile praktičan i udoban izbor za prisustvo koncertima i predstavama u okviru Ohridskog leta koji su bili u zatvorenom prostoru. Međutim, za program koji se održava u amfiteatru praktičnije odevne kombinacije su bile one sa pantalonama.

Garderoba koja je neraspakovana provela odmor u koferu su trenerice i bluze dugih rukava. Nije bilo lako predviti da će večeri biti neočekivano tople za tu nadmorsku visinu. Niže temperature svakako treba predvideti, ali odeću možemo pažljivije birati. Tanka vunena majica (ili aktivni veš) i teksas košulja svakako zauzimaju mnogo manje mesta. Veoma tanka jakna koja može da se urola je takođe odlično rešenje zato što zauzima malo prostora u koferu. Važno je da može da nas zaštiti od pljuskova ili jakog vetra.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *