Modna kapsula

Priprema za odmor u Ohridu i izbor haljine

Pripreme za odmor počinjemo planiranjem aktivnosti, ali ono o čemu moramo voditi računa su klima i vremenske prilike.

Ohridsko jezero je jedno od najvećih i najstarijih prirodnih jezera u Evropi. Okruženo je visokim i strmim planinama, a najveća dubina je nešto manja od 290m. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 700m, pa tokom leta temperatura danju uglavnom ne prelazi 30 stepeni, a noću često pada ispod 20. Prosečna temperatura vode krajem jula i u avgustu je 23 stepena, ali kada ima dosta sunčanih dana, temepratura vode može da se popne i na 25-26 stepeni u najtoplijem periodu.

Ohrid je jedno od samo 28 mesta na svetu koje se nalaze na UNESCO-voj listi svetske baštine i po prirodnim, a i po kulturno-istorijskim aspektima. Dakle, svako može da se organizuje i provede odmor prijatno, kvalitetno i zanimljivo, pa i u slučaju da ne voli da provodi mnogo vremena plaži.

Ohridsko jezero je čisto, bez otpadnih voda, te je kupanje prijatno i u samom gradu. U starom delu grada se nalazi crkva Sveti Jovan Bogoslov – poznata i pod nazivom Kaneo i prikazana je na mnogim razglednicama. Ovde su snimane i čuvene scene filma „Pre kiše“. Smatra se jednim od najlepših primera vizantijske umetnosti, a prvi put je temeljno obnovljena u četrnaestom veku.

Crkva je sagrađena na steni iznad jezera sa koje se prostire prelep pogled. Meštani vole da se kupaju na ovoj stenovitoj obali zato što je voda bistra i duboka. Za dan proveden na ovakvom mestu, biramo haljinu od prirodnog i prijatnog materijala, tako da možemo posetiti crkvu, ali se takođe možemo skinuti u kupaći i plivati kada se spustimo do vode.

Prilikom izbora haljine vodimo računa da bude od pririodnog materijala, ipak su temperature letnje. Osim toga, trudimo se da model bude u skladu sa sopstvenim stilom, a boja iz lične palete. Inspiraciju tražimo u ohridskim motivima.

U starom delu grada, na potezu od Kanea do šetališta, ima dosta kafića na samoj obali iz kojih je moguće ući u vodu i okupati se. Za ovakvu priliku su pogodne lepršave haljine od viskoze u kojima možemo obilaziti grad, ali i lako skinuti i okupati se.


Moguće je kupanje i na samom šetalištu, ali pošto nije klasična plaža i nema hladovine i kabina, pogodne su široke, pamučne ili lanene haljine koje nas mogu zaštiti i od sunca.

Mala modna kapsula za ovaj odmor će sigurno sadržati nekoliko haljina: one koje imamo u ormanu i koje su u dobrom stanju, ali će ovo biti prilika i da se podnovimo novim modelom. Pronašle smo haljine od prirodnih materijala u Oysho , Zari, Reserved-u, a sada nastavljamo da tražimo kod malih proizvođača.

Sve prikazane haljine su linkovane i trenutno dostupne.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *