Modna kapsula

Šetnja Firencom koja inspiriše

Firenca je grad koji pleni svojom lepotom i bogatom istorijom. Smatra se kolevkom renesanse, a ceo grad je zapravo veliki otvoreni muzej. UNESCO je uže gradsko jezgro stavio na listu svetske baštine.

Sada imamo redovnu avionsku liniju Beograd – Firenca, te posetu možemo samostalno organizovati u skaldu sa svojim interesovanjima.

Obilazak centra

Po dolasku u Firencu, najčešća prva destinacija je šetnja centrom i obilazak katedrale Santa Maria del Fiore (Duomo). Svakako treba računati na par kilometara pešačenja, pa su udobna obuća i odeća veoma važne. Potrebna nam je i dovoljno velika torba ili ranac tako da u svakom trenutku imamo neophodne stvari poput flašice sa vodom, ali i dovoljno mesta da pažljivo smestimo sitnice koje kupujemo za uspomenu.

Italijanska kafa je mnogo više od jednostavnog napitka – u Italiji je to prilika da se povežemo sa kulturom i načinom života Italijana. Za sve ljubitelje kafe je ovo odličan trenutak da se opuste tokom šetnje. Oni koji ne vole kafu mogu uživati u ukusima sladoleda ili italijanskih kolača.

Galerije i muzeji

Interaktivni muzej Leonarda da Vinčija je na samo par minuta hoda od Duoma.

U muzeju možemo da „isprobamo“ sprave koje je Leonardo konstrusiao. To nam pruža dublji uvid u njegovu svestranost, radoznalost, inovativnost i kreativnost. Boravak u ovom prostoru nas podstiče da i sami budemo radoznali, postavljamo pitanja i da istražujemo nepoznato.

Čuveni most Ponte Vekio (Ponte Vecchio) sagrađen na reci Arno je na petnaestak minuta hoda od Duoma. Smatra se jednim od najpoznatijih i najlepših mostova na svetu. Ovo je najstariji most u Firenci i svakako je simbol grada. Sa strane gledano, ovaj most ne pleni lepotom i gracioznošću, ali kada se nađete na njemu, priča je sasvim drugačija.

Na mostu Ponte Vekio postoje prodavnice iz 13. veka. U početku su bile raznolike radnje, uključujući i mesare, ribare, a kasnije i kožare, čiji je „industrijski otpad“ širio prilično neprijatan miris. Ferdinand I je 1593. godine doneo dekret da na mostu mogu prodavati samo zlatari i juveliri, a tako je i danas.

Kada se pređe most Ponte Vekio, veoma brzo se stiže do velike reneansne palate Palaco Piti (Palazzo Pitti). Osim što ima veoma lep položaj i bogatu istoriju, danas u njoj ima mnogo zanimljivih izložbi. Tu je i prelep vrt kojim se možemo prošetati.

U atrijumu palate je prijatan kafić, savršeno mesto za još neku kafu i listanje knjiga koje se mogu kupiti u knjižarama muzeja koji su u samoj palati.

Palata Mediči je takođe u centru, a svi ljubitelji umetnosti će svakako uživati u Galeriji Akademije (Galleria dell’Accademia). Galerija akademije je osnovana 1784. godine za studente lepih umetnosti. Danas se tu nalazi i Mikeleanđelov David.

Firenca je i značajan centar modne industrije. Tu se održavaju veliki svetski sajmovi, a mogu se videti svetski, posebno čuveni italijanski brendovi.

Mala modna kapsula

Prikazana odeća je inspirisana bojama Firence. Odabrale smo artikle brenda Everline koji su vanvremenskog dizajna, jednostavnih svedenih linija sa ciljem da posluže kao inspiracija. Artikli u ovim bojama se mogu pronaći u ponudi Waikikija, Reserved-a, a dostupni su i u većini prodavnica sa indijskom robom.

U nastavku su linkovi do svih artikala i sa njih su preuzete fotografije:

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *