Modna kapsula

Šta francuskinja ima u svom ormanu

Francuskinje vole jednostavnost. Većina poštuje „pravila“ za koja se može reći da su deo tradicije Francuskinja kada je u pitanju odevanje.

Ako nose atraktivnu, šik ili izuzetno elegantnu odevnu kombinaciju, šminka je diskretna. Sa druge strane, ako nose jednostavnu košulju i farmerice, često celokupan izgled naglase aksesoarom i šminkom.

Temelj: neutralne boje i klasika

Prilikom izbora neutralnih boja to su najčešće crna, siva, bela, teget i bež nijanse. Crvenu smatraju klasičnom bojom kojom vole da naglase izgled i u njihovom ormanu je uvek prisutna na aksesoarima. Češće biraju intenzivnu nijansu crvene boje, a mi smo ovde odabrali torbu boje brendija, francuskog pića.

Od odeće imaju makar bluzu ili košulju u nekoj crvenoj nijansi.

Na ovaj način mogu formirati vanvremenske odevne kombinacije za različite prilike. Kada žele formalniji izgled, odabraće obuću sa štiklom.

Mala Crna Haljina

„Mala crna haljina“ ili njena dvodelna zamena je uvek prisutna u ormanu francuskinje. Kombinuje je kako u formalnim, tako i u ležernim odevnim kombinacijama. Sa laganom obućom i teksas jaknom ili košuljom podavijenih rukava, ležerna odevna kombinacija je spremna za prepodnevne aktivnosti.

Ako umesto patika obuje baletanke i doda još koji aksesoar poput marame ili rajfa, postiže „šik“ izgled.

Udobna obuća

Visokim štiklama ili neudobnoj odeći takođe kažu veliko „NE“. Obuća kao i odeća mora biti udobna, ali u isto vreme šik. Baletanke, oksfordice ili klasične kožne cipele su čest izbor. Ali, ako je cipela sa štiklom, štikla za svaki dan mora biti udobna, visine u kojoj mogu lako i brzo da se kreću.

Dezenirana haljina

Tokom leta je lepršava, lagana dezenirana haljina prisutna u mnogim odevnim kombinacijama francuskinja. Najčešće je izrađena od viskoze ili nekog prijatnog laganog materijala. Dezen i model zavise od stila dame, a najčešće su to romantičan, ležerno-romantičan, romantično-klasičan ili romantično-ekscentričan stil.

Dezeni koji se veoma često sreću su diskretni poput tufni, prugica i sitnijih cvetnih motiva.

Može se nositi u različitim prilikama, kako u kasnim popodnevnim i večernjim satima, tako i tokom prepodnevnih i dnevnih aktivnosti.

Mlađe generacije ne beže od kombinovanja dezena ako su materijali u istim bojama, a mogu biti slične ili potpuno različite strukure. Ako je haljlina bez rukava, često se može videti da nose belu košulju podavijenih rukava i vezanu oko struka.

Manje je više

Na ovaj način sa dva para pantalona i četiri gornja dela ona postiže osam odevnih kombinacija. A potom ako svaku od njih kombinuje sa mantilom ili teksas jaknom postiže još šesnaest odevnih kombinacija. Uz to imamo u primeru i dve haljine kojima u zavisnosti od izbora jakne i aksesoara postiže još desetak odevnih kombinacija.

Neke od njih su pogodne za ležerne šetnje i druženje sa prijateljima. Druge su pogodne za posao, a u zavisnosti od izbora aksesoara mogu postati formalne, pogodne za pozorište ili večeru u restoranu.

Dakle, sa deset odevnih predmeta, tašnama različite namene, parom baletanki, parom klasičnih cipela i parom patika postiže različite odevne kombinacije za više od mesec dana.

Izbor modela haljina i bluza zavisi od ličnog stila. Takođe, da li će biti „prava“ mala crna haljina ili dvodelna, kao i kakav će model biti, zavisi od njene građe i siluete koja joj se dopada. Nekada su smatrale obaveznom klasičnu crnu suknju, a sada je često zamenjuju crnim pantalonama.

Tek kada ima ovakvu osnovu i sve jednostavne, osnovne odevne predmete koji su joj potrebni, počinje da se igra bojama i modelima koje možda i ne može kombinovati sa svim ostalim.

Ovo je u isto vreme i dobra osnova svake modne kapsule. Francuskinjama je to usađeno od malena i to je stil njihovog života koji nam može dati ideju kako da organizujemo svoju odeću. Umesto neutralnih boja koje tradicionalno biraju, možemo se opredeliti za drugu grupu boja i postići sličan efekat, a takav primer ćemo prikazati u jednom od narednih postova.


Prikazani odevni predmeti su deo asortimana mnogih brendova koji su prisutni kod nas. Cilj teksta je da nas podstakne i inspiriše da zavirimo u svoj orman i odvojimo desetak odevnih predmeta koji se mogu lepo kombinovati.

Fotografije koje smo korstili u tekstu su iz asortimana Everlane, pa ćemo ovde navesti link do svakog od njih. Karmin i marame su naši crteži.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *