Inspiracija

Kubizam – Igra oblika i boja

Kubizam je imao veliki uticaj na modnu industriju. U periodu od 1907. godine do kasnih dvadesetih godina prošlog veka uočava se pet kubističkih faza. Svaku od njih je karakterisao drugačiji kolorit.

Moguća je virtuelna potpuno besplatna poseta izložbi klikom na link

Pablo Pikaso i Žorž Brak se smatraju začetnicima Kubizma početkom dvadesetog veka.

Napuštali su tradicionalnu perspektivu (iz jedne tačke) i na slikama predstavljali prostor, predmete i ljude posmatrane istovremeno iz više uglova. Ova fragmentacija naslikanih objekata podstiče posmatrača da oseti celinu posmatrajući naslikane pojedinačne komponente. U svojoj srži, kubizam je težio da dekonstruiše i rekonstruiše stvarnost.

Koko Šanel je blisko sarađivala i družila se sa Pablom Pikasom i njegovom suprugom Olgom Pikaso. Zajedno su pripremali scenografiju i kostime za modernu adaptaciju Antigone koja je izvedena u Parizu 1922.godine.

Uticaj se ogleda u tome što je u velikoj meri koristila geometrijske oblike u svojim kreacijama, počev od siluete pa do detalja na odevnim predmetima na kojima je bila naglašena estetika kolaža. Držala se neutralnih boja, mahom crne, bele, sive i nijansi bež što je bilo karakteristično za predkubisitčku fazu i analitički kubizam u periodu od 1906.-1912. godine.

Kombinacija geometrijskih oblika i smelih paleta boja iz perioda sintetičkog kubizma je i danas inspiracija mnogim modnim dizajnerima.

Kolekcija Moschino 2020

Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka je bio inspiracija kolekcijama Iv Sen Lorena, a danas se u skoro svakoj sezoni pojavi bar neki dezen inspirisan Kubizmom.

Fotografija desno je kreacija Iv Sen Lorena
Fotografija levo je „uradi sam“ – oslikavanje cipela sa Pineteresta

Kako nositi?

Dame sitnije građe mogu eksperimentisati i transformisati siluetu na različite načine. Kombinacija nabora i stinijih dezena mogu biti izbor za ekstravagntnije odevne kombinacije.

Dame markantnije građe mogu uspešno nositi krupan dezen, ali tako da modeli budu jednostavnog, svedenog kroja i prate liniju tela.

Fotografije su preuzete sa Pinetersta

Aksesoarima možemo uvek transformisati izgled. Zanimljivi aksesoari koje izrađuju naši umetnici se mogu naći u Gallery1250.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *