Inspiracija

Živopisna tradicionalna meksička odeća


Tradicionalna meksička bluza (Blusa)

Meksička bluza, koju tradicionalno zovu „blusa“ ili „camisa“, se može naći sa dekolteima različitog oblika: „V“, ovalni, četvrtasti, a nije retkost da bude i smaknutih ramena. Rukav može biti uglavljen ili raglan.

Međutim, zajedničko za sve modele je bogato ukrašavanje, posebno vez oko dekoltea. Motivi su najčešće cvetni, ali mogu biti i geometrijski oblici, pa čak i životinje. Meksikanke nose ovakve bluze kada prisustvuju značajnim tradicionalnim događajima.

Nekada su se ove bluze šile i vezle ručno. Koristile su prirodne materijale poput pamuka ili lana i ukrašavale ih vezom živopisnih boja.

Meksička suknja (Falda)

Meksička suknja, ili „falda“, je duga i lepršava suknja koju nose meksikanke. Ove suknje mogu biti jednobojne, ali i veoma šarene. Ponekad imaju više slovejeva sa mnogo nabora, što čini da pri svakom pokretu deluju raskošno.

Deo su meksičke kulture i Meksikanke ih često nose kada prisustvuiju svečanostima venčanja ili većih zabava. Inspiracija su i danas mnogim modnim dizajnerima. Žene ih vole zato što su udobne i model je uvek aktuelan.

Meksička haljina (Vestido)

Meksička haljina, poznata kao „vestido“, često ima uži gornji deo i suknju koja se širi. Kada su jednobojne, veoma su elegantne i odličan su izbor dama koje žele da naglase struk. Ove haljine često imaju lepe vezene dezene, što ih čini veoma živopisnim.

Savršeno pristaju damama koje žele da naglase struk.

Vezeni šal ili Rebozo

Vezeni šal, nazvan „rebozo“, je veliki komad platna koji nose meksičke žene.

Može se prebaciti preko ramena ili umotati oko tela. Ovi šalovi imaju prelep vez i rese, što ih čini zanimljivim.

Meksičke sandale ili Huaraches

Vezene sandale, poznate kao „huaraches“, su tradicionalna meksička obuća. Originalno su izrađene od kože u komadu i tankih kožnih traka.

Huaraches su udobne, pa su i danas inspiracija mnogim savremenim dizajnerima obuće.

Meksički nakit

Meksički nakit je poznat po svom šarenom i ekstravagantnom dizajnu. To uključuje ogrlice, naušnice i narukvice napravljene od materijala poput srebra ili perli.

Nakit je veoma važan u meksičkoj tradiciji. Na ceni je ručno pravljeni nakit, gde je svaki komad jedinstvenog dizajna, ali prepoznatljivog stila.

Meksikanke rado nose aksesoare za kosu, često u obliku jarkih cvetova u kombinaciji sa tradicionalnom haljinom.