Modna kapsula

Kako ograničenja podstiču kreativnost

Verujemo da sloboda podstiče kreativnost i nove ideje. Međutim, veliki broj kreativnih poduhvata je nastao upravo u okvirima ograničenih finansijskih sredstava. Nije retkost da oni koji imaju velika finansijska sredstva ne uspeju da stvore nešto originalno.

Kada čovek nije ograničen finansijama ili vremenom, kada neograničeno ima sve resurse koji su mu potrebni, on se opusti i ide putem najmanjeg otpora. Na taj način sprovodi svoju prvobitnu ideju i nije primoran da istražuje, rizikuje i traži bolje rešenje.

Ograničenja i problemi teraju čoveka da se fokusira na cilj i optimizuje rešenje. Neizbežno je da uključi svoju kreativnost kako bi pronašao različita rešenja od kojih će neko sigurno biti pravo.

Pogledajmo konkretan primer.

U Britaniji je početkom Drugog svetskog rata uveden standard CC-41 (civilna garderoba 1941) kojim se ograničava upotrebljena količina materijala i način izrade odevnog predmeta.

Na primer, haljina ne sme imati više od dva džepa. Za njenu izradu se ne sme potrošiti više od četiri metara materijala. Može se upotrebiti najviše pet dugmadi. Suknja ne sme imati više od šest šavova, dve široke ili četiri uske falte. Zabranjeno je nepotrebno ukrašavanje.

Svaki proizvođaač odeće je imao zadatak da najmanje 85% ukupne proizvodnje zadovolji ovaj standard.

Zadati uslovi deluju demotivišuće. Vladalo je mišljenje da će ova oraničenja tekstilnu industriju dovesti do propasti.

Međutim, upravo je ovo bio trenutak kada su krojevi i dizajn vrhunskih britanskih modnih dizajnera postali dostipni civilnom stanovništvu. Konfekcijske kuće su se obratile vrhunskim modnim dizajnerima da kreiraju modele u skladu sa zadatim ograničenjima. Jedan od njih je bio čuveni dizajner Norman Hartnel. Norman je omiljeni dizajner britanske kraljevske porodice. Pored njega, u ovom periodu su Digby Morton (na fotografiji sa svojim modelom) i Edward Molyneux dizjanirali vanvremenske odevne predmete koji su primer stila i elegancije, a koje bi i danas mnoge dame rado nosile.Fotografije su preuzete sa Pinteresta.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *