Istorija,  Održiva moda

Štednja je šik, zar ne?

Londonski modni dizajneri su kreativno odgovorili na zahtev Britanske trgovačke komore da ženama približe ideju „štednja je šik“.


Dizajner Elspeth Champcommunal,
fotografija preuzeta sa VAMa

Sve je počelo tokom Drugog svetskog rata, tačnije u maju 1942. godine, kada se Britanska trgovačka komora obratila udruženju londonskih modnih kreatora. Tada je zatražila pomoć u kreiranju garderobe koja će biti u skladu sa merama štednje iz 1941.godine. Britanska vlada je ograničila količinu materijala, broj nabora i dugmadi koji se mogu trošiti u izradi odeće.

Činilo se da su nametnuta ograničenja veliki izazov za modne kreatore. Londonski krojač Norman Hartnel je odbio konfekcijsku kuću Berketeks verujući da bi mu takav dizajn odeće srozao ugled. Međutim, kasnije se predomislio i počeo da dizajnira praktične haljine. Norman je poznat i po tome da je omiljeni dizajner britanske kraljevske porodice. Dizajnirao je venčanicu kraljice Elizabete, koju je prošle godine na svom venčanju nosila njena unuka Beatrice.

Dizajner Edward Molyneux,
fotografija preuzeta sa VAMa

Zanimljivo je da dizajneri londonskih modnih kuća nisu želeli da potpišu „civilnu garderobu“ koju su tada kreirali. Odeću iz tog perioda kao i više informacija možemo videti i online u londonskom Viktorija i Albert muzeju (Victoria and Alber Museum)

Dizajner Digby Morton
fotografija preuzeta sa VAMa

Britanski modni dizajneri su, da bi odeću svedenih linija učinili zanimljivijom, birali dezenirane materijale ili ukrašavali detaljima kao što su mašne ili asimetrično kopčanje. Birali su sitan dezen da bi se lako spajo na šavovima čime se smanjivao otpad. Ovo su bili začeci postulata održive mode 🙂

Dizajner Victor Stiebel,
fotografija preuzeta sa VAMa

Ovako dizajnirana odeća je bila elegantna, a uklapala se u standarde, tj. poštovala zakonsku regulativu, sa tada prepoznatljivom oznakom CC-41 (civilna garderoba 1941) koja je bila garancija da odeća košta koliko je propisano. Drugi naziv za dizajn civilne odeće iz ovog perioda je „moda na kupone“.

Dizajner Digby Morton
fotografija preuzeta sa VAMa

Međutim, upravo je ovo bio trenutak kada su krojevi i dizajn vrhunskih britanskih modnih dizajnera postali dostipni civilnom stanovništvu 🙂

Na koji način trenutna situacija utiče na modne trendove? Da li će i u kancelariji formalnu poslovnu garderobu zameniti udobnija i ležernija? Šta će biti šik na poslu? Videćemo uskoro 🙂