Kupuj u svom ormanu,  O stilovima

Kako pelerinom transformisati stil

Pelerine su bile uobičajeni odevni predmet u srednjovekovnoj Evropi. Posebno su se nosile one sa kapuljačom. Često su se vraćale u modu, a u Evropi su ukrašene bogatim vezom bile izuzetno popularne u periodu romantizma.

Pelerine sa kapuljačama su nosili svi, bez obzira na klasnu pripadnost. Razlika je bilia u kvalitetu materijala i ukrasima.

Različitih formi i različitih dužina, bile su prisutne u mnogim kulturama pod nazivima pončo, „cape“ ili pelerina.

Svake godine su zastupljene u kolekcijama svetskih modnih dizajnera, pa se i ove godine mogu videti. To je dovoljan razlog da ih mnoge konfekcijske kuće uključe u svoje sezonske kolekcije, što je slučaj i ove godine.

Osim što je modni detalj, veoma je praktična. Kada je u skladu sa sopstvenim stilom i bojama, možemo vrlo lako skloniti pažnju sa sitnih nepravilnosti koje želimo da prikrijemo, a staviti akcenat na lice.

Ekstravagantan

Pelerina kao odevni predmet i sjajan aksesoar prva pritekne u pomoć kada na sebi imamo boje koje nam ne stoje savršeno, tj. nisu iz naše palete.

Ako je dezen pelerine upadljiv ili materijal rustičan, jednostavnu, „basic“ odevnu kombinaciju lako transformišemo u ekstravagantnu.

Klasičan

Odlična za posao kada je temperatura u prostoru u kome provodimo vreme niža od one na koju smo navikli. Veoma pogodna za rad u prosveti u prelaznom periodu kao i u prostorijama u kojima se prozori i zimi otvaraju često. Ako je sašivena od tanjeg štofa ili trikotaže, može nam stajati u kancelariji ili zbornici kako bismo je imali pri ruci.

Ovakva je izuzetno zastupljena u ormanima kao zamena za elegantan kaput. Smatra se bezvremenim odevnim predmetom zato što uvek ima „dozu šika“.

Ležerno klasičan

Pelerine su uglavnom izrađene od pletenine ili štofa i manje su formalne.

Romantičan

Materijal delikatan u tkanju, višeslojan, sa volanima ili čipkom, uvek je ženstven i nežan. Može biti od pliša kao na prvoj fotografiji.

Izrađene od kvalitetne tanke vune sa motivima čipke ili cvetova su u isto vreme tople i nežne.

Ležerno romantičan

Je pogodna svakodnevna opcija za one koji vole romantičan stil.

Za svečane prilike

Ovo je jedan od načina da veoma jednostavan, sveden odevni predmet učinimo svečanijim, zanimljivijim, ili u žargonu „podignemo“.

Veoma je zastupljen prilikom venčanja zato što ne deformiše mladinu haljinu ili prikriva gola ramena kada je to potrebno.

Ležeran

Kada nam je akcenat na udobnosti, a forma nije bitna jednostavno se ogrnemo udobnom, prijantom i toplom pelerinom. To može biti pončo ili mekani i veliki šal koji može uspešno da zameni pelerinu.

Fotografije su preuzete sa Pinteresta.

Aleksandra je odličan poznavalac boja na našim prostorima, sa više od petnaest godina iskustva u modnoj industriji. Radila je na formiranju sezonskih kolekcija sa akcentom na boje. Pored velikog iskustva u modnoj industriji, Aleksandra radi personalnu analizu i kreiranje jedinstvene palete kompatibilnih boja sa ciljem da dama pravim izborom boja istakne svoju autentičnost. Za personalnu analizu boja Aleksandru možete kontaktirati mailom na alexc027@gmail.com ili direktnom porukom na Instagramu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *