Modna kapsula

Koliko mi je garderobe potrebno za posao – drugi deo

Pokazali smo u tekstu Koliko mi je garderobe potrebno za posao kako je od garderobe iz ormana formirana poslovno-ležerna (smart-casual) modna kapsula sa osam različitih odevnih kombinacija. Mlada dama radi kao asistent na fakultetu dva puta nedeljno kada će nositi ove odevne kombinacije. Dogovor je da ovu modnu kapsulu pažljivo proširi sivim ili tamno sivo-plavim odevnim predmetima. To može biti suknja, sako ili pantalone, zavisi čega ima u ponudi i koji joj model bude odgovarao.

Ovakvim načinom proširenja modne kapsule povećaće se broj odevnih kombinacija zato što će moći da kombinuje sa svim što već ima. Na taj način će polako zameniti iznošene farmerice.

Sada želimo da formiramo još jednu modnu kapsulu za posao, ali za dane kada predaje engleski deci u nižim razredima osnovne škole, što je tri puta nedeljno. Želimo da postignemo bar dvanaest odevnih kombinacija. Na taj način ćemo sa prethodnih osam postići različite odevne kombinacije tokom mesec dana. Veći broj odevnih kombinacija ostavlja prostor, odnosno dovoljno vremena za održavanje postojeće garderobe – pranje ili hemijsko čišćenje.


Počećemo opet od farmerica koje su u ormanu. Potražićemo nešto u onim bojama koje odgovaraju njenom tenu i kosi i koje će u isto vreme biti vesele. Poznato je da se deca raduju bojama.

Odlučili smo se za bordo-crvenu bluzu na zakopčavanje koja je slabo nošena, ali joj odlično stoji. Odličnog je sastava, sa više od 30% vune. U dve odevne kombinacije iz poslovno ležerne modne kapsule blejzer smo zamenile crvenom bluzom.

Sledeći korak je bio da potražimo još nešto u crvenoj boji i ispostavilo se da je tu i slabo nošena crvena rolka i karirana tanaka šal-marama. Odlučile smo se da uključimo i teksas košulju koju voli da nosi, ali tako da je dopuni šalom ili maramom.

Još jedan džemperić je u ormanu sličnog modela i kvaliteta, ali u zelenoj boji. Zamenile smo u postojećim odevnim kombinacijama crveni džemper zelenim i dobile još tri odevne kombinacije.

Međutim, primetile smo prolećnu, šarenu košulju od viskoze sa dugim rukavima. Pošto šare sadrže zelenu i crvenu boju, u kombinaciji sa džemperom se može nositi i tokom jeseni, pa i zime.

Šarena košuljica se uklapa i sa crvenim džemperom. Kombinujući je i sa drugim parom farmerica, dobili smo još tri odevne kombinacije. Već smo stigli do dvanaest odevnih kombinacija.

Ali, pošto je u poslovno-ležernu (smart casual) modnu kapsulu bio uključen blejzer sa crvenim tonovima, shvaitili smo da će i neka od tih odevnih kombinacija odgovarati radu sa decom nižih razreda. Tako smo postigli petnaest odevnih kombinacija.

Zapravo, ako se još malo potrudimo, možemo postići još više odevnih kombinacija. Preko dvadeset. Zašto ne bismo uključili i malo smeliju odevnu kombinaciju? Crvena rolka – zeleni džemper, zatim crvena rolka sa teksas kožuljom, pa crvena rolka crveni džemper, pa sve to ponovimo sa belom rolkom.


Sada ćemo rezimirati koliko smo ukupno odevnih predmeta odvojili za posao. Dve modne kapsule: jednu za rad na fakultetu dva puta nedeljno i drugu za rad sa decom nižih razreda osnovne škole. Obratite pažnju da su neki odevni predmeti uključeni u obe modne kapsule.

Prvu smart casual čini sedam odevnih predmeta i kaiš kao aksesoar. Naravno može se dopuniti akseosarima.

Drugu, veselu modnu kapsulu za rad sa decom čini jedanaest. Ukupno imamo četrnaest odevnih predmeta. Ovome treba dodati jednu zimsku jaknu i jedan mantil. Zatim obuću, čizme i cipele, tašnu i aksesoare.

Zapravo, sa ovih četrnaest odevnih predmeta, koji su već u ormanu, postižemo preko trideset odevnih kombinacija. Bitno je da boje budu usklađene. Da odgovaraju našoj paleti boja. Kao i da razmislimo kada kupujemo kako kombinovati novi odevni predmet sa elementima koji čine postojeće modne kapsule.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *