Modni dodaci,  Vesti iz sveta mode

Šik torba u koju staje sve

Velika torba koja nikada ne izlazi iz mode, pre svega zbog svoje praktičnosti, ponela je naziv Tote torba. Vodi poreklo od nemačke reči koja ima upravo to značenje i u svetu je uglavnom poznata pod tim nazivom, ne prevodi se.

Ove torbe mogu biti različitog dizajna i namene. Imamo jednostavne i pamučne koje nosimo kada idemo do samousluge kako ne bismo kupovale plastične kese. Mogu biti velike, zanimljivog dizajna, one koje viđamo u poznatim trgovačkim ulicama velikih metropola. Ove sezone je luksuzna velika Tote torba deo mnogih kolekcija svetski brendova poput Burberry i Ralph Laurena.

Tanja Jovičić je završila Modni dizjan na prestižnom institutu Maragoni u Milanu. Po završetku studija je najduže radila za modnu kuću „Valentino“ kao modni dizajner i dizajner tekstila na linijama Valentino Red, Valentno intimo e mare. Sarađivala je sa mnogim modnim kućama i studijima koji se bave dizajnom i analizom trendova poput Citer trend book, Samsonite – black label, Studio Hakamaki…. Po povratku u Beograd, osim što je dizajnirala komercijalne kolekcije, učestvovala je i u različitim umetničkim projektima, a neki od njih su „Tesla“ i „Njegoš“. Već duže vreme predaje na Accademia del Lusso Modni dizajn, Modne trendove i Image consulting u Beogradu i na akademiji u Milanu.

„Osnovna ideja je bila da se spoje umetnost koju jako volim sa upotrebnim predmetom. Upotrebni predmet kao što je tekstilna torba ima umetničku dušu zato što je deo te torbe ručno oslikan. Moja vizija je da spajam umetnost sa samim tekstilom. Da dajem dodatnu vrednost samom proizvodu pogotovo u današnje vreme kada se sve brzo kupuje, baca i troši. Cilj je da se napravi nešto što će biti kvalitetno i trajati dugo, ali u isto vreme i biti uvek aktuelno“ – Tanja je započela priču o načinu na koji se ideja razvila.

U daljem razgovoru saznali smo zanimljive detalje o razvoju prototipa i njegovom testiranju:

„Testirajući širinu ručki zbog same udobnosti torbe kao i materijal, kreirala sam torbu u kojoj žena može da ponese do šest kilograma. Materijal je dodatno ojačan tako da ne gubi formu. Torba je multifunkcionalna. Može da se nosi tokom dana kada se ide u grad. Kada idemo u kupovinu, ali i kada idemo u prodavnicu jer u nju po dimenziji staje laptop, tablet, rokovnik, torbica sa šminkom.

Što se boje tiče, prvobitno sam išla na kombinaciju crno – ecru zato što je to veoma elegantna opcija. Ecru je boja nebeljenog platna, crna je jednostavna za kombinovanje, pa je i to uticalo na odluku. Dezenirani deo čini ručno oslikano platno, u ovom primeru nijansama sive i crnom. Iako ima dezenirani deo, praktična je za kombinovanje zato što je većim delom jednobojna“.


S obzirom da je ručni rad, svaka torba je unikat i ima svoju jednistvenu šaru koja se nikada ne ponavlja. Na taj način kupujemo unikatnu torbu, sa jedinstvenim dezenom.

Za više detalja i fotografija, zapratite A Mano Bags na Instagramu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *