Modna kapsula

Koliko mi je garderobe potrebno za posao?

Pitanje koje često postavljamo sebi je da li imamo previše ili premalo stvari u ormanu? Da li kupovati još koji orman ili redukovati odeću koju imamo?

Odgovor na ova pitanja nije jednoznačan. Zavisi od naših potreba, načina na koji živimo i stila koji nam se dopada. Sa manjim brojem odevnih predmeta koji odgovaraju našem stilu i građi a koji su međusobno usklađeni, to jest kada brzo i lako pravimo odevne kombinacije, štedimo vreme ali i novac. Međutim nije retko da posao od nas zahteva formalnu odeću dok mi uživamo u ležernoj ili romantičnoj odeći.

Pokazaćemo na primeru naše čitateljke na koji smo način došli do funkcionalnog sadržaja njenog ormana. Kao mlada profesorka engleskog jezika, dva puta nedeljno radi na fakultetu, a tri dana u nedelji radi sa učenicima nižih razreda osnovne škole. Na fakultetu želi formalan ili smart casual stil, kako bi i svojom pojavom poslala poruku ozbiljnosti. Nasuprot tome, sa decom želi da bude u veselim i razigranim kombinacijama da bi im se približila.

Cilj nam je da formiramo modnu kapsulu za posao kojom će moći da postigne više od dvadeset odevnih kombinacija gde se odevna kombinacija radnim danima u toku meseca ne bi ponavljala.

Pošto je ona tip pravo leto, poći ćemo od njenih neutralnih boja. Njene neutralne boje se međusobno lepo kombinuju. To su: sivo-teget, svetla plavo-siva, sivo-plava, ružičasta-bež, ružičasta-braon, boja kakaa i mlečno bela.


Prvi zadatak joj je bio da pregleda ormane. Zatim da izdvoji jesenju obuću i odeću koju već ima u nekoj od ovih boja i koju želi da nosi. Nama se intuitivno dopadaju boje koje nam lepo stoje pa veoma često već imamo odeću u nekoj od tih boja.

U svom ormanu već ima ružičasto-braon čizme, sivo-teget jaknu i mantil prašnjavo bež boje. Zatim su tu nove teget i svetlije plave iznošene farmerice.

Ovo će nam biti polazna osnova. Želimo da postignemo osam ozbiljnijih i dvanaest veselijih odevnih kombinacija.

Za smart casual odevne kombinacije želimo blejzer. U ormanu ima zeleni, bordo melirani i braon-bež pepito dezena. Braon-bež nam se uklapa sa osnovom pa izdvajamo i njega. Zeleni za sada nećemo uključiti.

Fokusiramo se na bež, prašnjavo ili ružičasto braon i nijanse u plavo-sivoj i teget i pregledamo orman šta još možemo pronaći u tim bojama.

I da, tu je bež rolka-haljina od trikotaže i braon kaiš sa kojim je nošena u prethodnim sezonama. Zatim, imamo teget majicu dugih rukava i bež rolku.

Sada imamo četiri odevne kombinacije i želimo da formiramo još četiri. Idealno bi bilo da dopunimo blejzerom ili kardiganom. Dogovor je da potraži i kupi plavo-sivi blejzer dobrog kvaliteta i kroja koji će moći da nosi dugo.

Zeleni blejzer nam sužava opcije za kombinovanje. Zato uzimamo bordo blejzer. Uključili smo i belu košulju i postigli osam smart casual odevnih kombinacija. U zavisnosti od vremenskih prilika mogu se nositi sa zimskom jaknom, mantilom, čizmama ili cipelama.


Dok ne kupi nove teget ili sive pantalone, po potrebi će teget farmerice zameniti iznošenim svetlijim.

U jednom od narednih tekstova pokazaćemo kako proširujemo modnu kapsulu veselim kombinacijama koje će mlada profesorka engleskog nositi u radu sa decom u nižim razredima osnovne škole. Na taj način dobijamo dvadeset različitih odevnih kombinacija.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *