Intervju

Promenom navika do uspeha

Kada imamo izazove u životu, kada smo preopterećeni obavezama, bombardovani različitim informacijama a onda ako se suočimo i sa pravim problemom, za mnoge od nas je to okidač da posvetimo više vremena ličnom razvoju, nekada sami a nekada se obratimo za pomoć. U prošlom intervjuu sa Majom Stojčevski smo govorili o jutarnjim navikama. I danas ćemo govoriti o navikama, ali zaroniti malo dublje i videti uzročno-posledičnu vezu između navika i uverenja, to jest kako promena navike može uticati na promenu naših uverenja.

Modna Kapsula: Majo, kako ti vidiš rad na sebi i lični razvoj? Šta vodi ka željenim rezultatima?

Maja: Kada govorim o ličnom razvoju zapravo govorim o promeni sklopa navika, rutina, ponašanja i reakcija. Po meni je sve ovo obuhvaćeno rastom i razvojem. Retko ko od nas povezuje svoje navike sa uverenjima. Zapravo naše navike pokazuju kakva su naša uverenja. Tu govorim o našem ponašanju iz dana u dan, kako razgovaramo sa ljudima, kako reagujemo na različite okidače, da li smo fokusirani na ono što radimo ili nas obaveštenja sa telefona i sadržaj na društvenim mrežama odvlače na drugu stranu. Istraživanja su pokazala da je samo 5 do 10 procenata naših akcija svesno. Devedeset, pa i više procenata naših akcija je vođeno navikama i našim podsvesnim uverenjima.

Rutine možemo nesvesno slediti ali ih možemo i svesno formirati. Svako biće ima rutine koje su povezane sa navikama. Možemo da pustimo vesti čim se probudimo i da dozvolimo da događaji utiču na naše raspoloženje. Međutim, mnogo je bolje i korisnije, umesto da budemo na autopilotu, da naše rutine formiramo svesno.

Modna Kapsula: Da li možemo na nekom konkretnijem primeru?

Maja: Naravno. Danas se zbog opšte situacije, pogotovo prilikom zatvaranja tokom pandemije, često osećamo teskobno, nemoćno. Ako ujutru čim se probudimo prvo pregledamo vesti, to će samo doliti ulje na vatru. Da li gledanjem vesti postižemo nešto? Ne kažem da ne treba biti u toku, ali ne moramo tako započeti dan niti otići na spavanje. Šta možemo da uradimo? Da odvojimo pola sata ili više, ujutru ili uveče, da se bavimo svojim ciljevima. Na primer ako nismo zadovoljni prostorom u kome živimo i želimo da ga preuredimo nije redak izgovor da nemamo para. Kako se onda baviti ovim ciljem? Pa na primer, odvojite svakog dana 10 minuta, pola sata, koliko možete i potražite na Pinterestu ideje za uređenje doma. Onda tražite „uradi sam ideje“. Vremenom ćete dobiti ideju kako da nešto unapredite u skaldu sa svojim trenutnim mogućnostima.

Mogu vam preporučiti da pročitate knjigu „Atomske Navike“ Džejms Klir, dostupna je u knjižarama na našem jeziku. U knjizi su konkretni primeri kako male promene u kontekstu mogu dovesti do velikih promena ponašanja tokom vremena: „Ako svakoga dana napredujemo za 1% to poboljšanje nije posebno primetno, čak nekada uopšte, ali na duže staze može biti značajno. Razlika koju može napraviti malo poboljšanje tokom vremena je zapanjujuća. Evo male matematike: ako možete dobiti 1% bolje svakog dana u toku godine, na kraju ćete biti 37 puta bolji u odnosu na početak.“

Modna Kapsula: Kada i na koji način može doći do promene?

Maja: Ima mnogo razloga, načina i saveta koji su dostupni u knjigama i na youtube-u. Mogu da izdovjim ono što „meni radi“. Ali sam mišljenja: „Ne veruj ni u šta. Testiraj sve.“ Naša je odgovornost da protresemo kroz naše sito i vidimo da li nam nešto prija ili ne, da li to funkcioniše za nas ili ne. Ja imam izuzetno iskustvo u postizanju ciljeva samo promenom navika. Bitno je da prvo uvidimo koja nam navika više ne služi, a zatim da vidimo kojom je navikom želimo zameniti i onda svesno uvodimo novu naviku. Kažem svesno, zato što je bitno da u tom procesu uživamo, da nas ne optereti. Vremenom, kada 30 dana svesno ponavljamo istu akciju u isto vreme, postaće naša navika. Počećemo da radimo na autopilotu stvari koje nas vode ka cilju.

Modna Kapsula: Hvala Majo, upravo nam je rad sa tobom bio inspiracija za e-Book koji je dostupan besplatno na našem sajtu, a tiče se organizacije ormana. Ako formiramo naviku da, na primer svake subote provedemo pola sata u reorganizovanju ili raščišćavanju dela ormana, planiranju garderobe za sledeću nedelju, ne samo da ćemo sebi uštedeti vreme tokom nedelje, nego ćemo se osećati bolje. A ako to postane naša rutina subotom tokom godine, sadržaj našeg ormana će u potpunosti odgovarati našim potrebama i stilu bez velikih ulaganja.

Maja: Apsolutno. I ne samo to, bez obzira da li radimo od kuće ili odlazimo u kancelariju, potrebno je da se bavimo sobom, svojim potrebama, željama i ciljevima. Forimranje novih navika nam pomaže da se osećamo bolje, povećamo produktivnost, imamo više elana i uživamo u postizanju ciljeva koje smo sebi postavili.

Modna Kapsula: Majo hvala mnogo na razgovoru. Znamo da organizuješ besplatna online predavanja na kojima pričaš o ličnom rastu i razvoju sa fokusom na organizacuju vremena, formiranju navika, postavljanju ciljeva, konzistentosti, diciplini i samopoštovanju. Koristimo ovu priliku da podelimo tu informaciju i tvoje kontakte:

website: https://mayastoychevski.com/
youtube: youtube.com