Intervju,  Modni dodaci

Aksesoari od viskoze daju poseban šarm

Naša sagovornica Aleksandra Antić je inženjer odevne tehnologije i konstruktor-modelar. Formalno obrazovanje je stekla na Akademiji tehničko umetničkih studija u Beogradu. Osim što se bavi dizajnom odeće za dame i devojčice, pod brendom M&A izrađuje aksesoare od tekstila. Klasične marame, ešarpe, trake za kosu, infiniti šalove i male marame izrađuje ručno, tehnikom bod po bod, isključivo od viskoze. Dimenzije su takve da razvijaju kreativnost dama i mogu se nositi na različite načine.

Modna Kapsula: Koji je najtraženiji model?

Aleksandra: Naš najtraženiji model Nina, je traka dužine 140cm i širine 4cm. Može se nositi kao traka za kosu, traka oko ručnog zgloba, a nekada je devojke vežu oko gležnja.

Modna Kapsula: Klasične marame su takođe popularne, zar ne?

Aleksndra: Imam dva modela marama, dimenzija 50cmX50cm je mala Mina a dimenzija 70cmX70cm je velika Mina.

Za dimenzije male Mine sam se odlučila zato što je to klasična veličina marame koja može da se veže oko glave, bile su veoma popularne još pedesetih godina prošlog veka i od tada „ne izlaze iz mode“. Manje ili više, uvek su u trendu u zavisnosti od načina na koji se nose.

Velika Mina, 70cmx70cm nije standardne veličine, to jest „izlazi iz kalupa“ kako bi dala punoću, lepši pad, a u isto vreme se može nositi na sve načine kao i mala Mina.

Modna Kapsula: U čemu je razlika između marame i ešarpe?

Aleksandra: Dimenzije ešarpe koju radim su 140cm x 13cm pa je razlika u primeni očigledna. Ešarpe češće idu uz elegantni i formlani, poslovni stil. Marame su šire prihvaćene i njima se ležerni izgled lako transformiše u šik, u zavisnoti od dezena i načina na koji se nose. Naravno, marama se može nositi i u poslovnim odevnim kombinacijama.

Modna Kapsula: Zašto je ešarpa dužine baš 140cm, zar to nije mnogo?

Aleksandra: Nije, takva je dužina da osim na klasičan način, kao i traka, može da se nosi kao zamena za kaiš.

Modna Kapsula: Od kojih su materijala izrađene marame, trake i ešarpe? Da li su sve od viskoze?

Aleksandra: Da! Ne samo da su sve od viskoze, već su od italijanske viskoze koja je veoma cenjena. Retko se događa, ali neki klijenti ne vole da nose viskozu zato što imaju blagu alergijsku reakciju, pa za njih na zahtev radimo od pamuka ili svile. Ne koristimo sintetičke materijale, čak ni mešavine. Viskoza nije sintetički materijal, jeste veštački zato što se proizvodu u laboratoriji. Ali, pošto se dobija iz celuloze hemijskim procesom i ne zagađuje životnu sredinu, ubrajamo je u prirodne materijale. Viskoza je nastala krajem 19.veka u Francuskoj kao zamena za svileni materijal. Ima hladan dodir poput svile, izuzetno lep, nežan i elegantan pad zbog dobre težine.

Modna Kapsula: Hvala na informacijama koje si podelila sa nama i predlozima na koje načine možemo stilizovati marame i trake. Da naglasimo da se tehnikom šivenja bod po bod, izrađuju odevni predmeti visoke mode.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *