Intervju

Konferencija „Biznis na Štiklama“

Klub Biznis na Štiklama pruža podršku, dodatnu edukaciju i razmenu iskustava sa ženama koje su uspešne u svom poslu. Klub je nastao kao neformalna grupa iz udruženja „Promocija zdravog života” koje je počelo da se bavi i promocijom ženskog preduzetnišvta.

„Klub je osnovan 2017. godine, a najvažniji događaj za ostvarenje ciljeva Kluba, bila je međunarodna stručna konferencija „Biznis na štiklama“. Klub daje podršku ženama koje žele da uđu u svet preduzetništva, da što jednostavnije i sigurnije započnu sopstveni posao, a kasnije uspešno i opstanu u njemu.“ – preuzeto sa Biznis na štiklama

U Novom Sadu se petnaestog juna ove godine održava šesta po redu konferencija u organizaciji kluba Biznis na štiklama. Tim povodom je na osnovu aktivnosti i doprinosa u prethodnoj godini nezavistan žiri odlučio da deset dama primi priznanje Preduzetnica Godine.

Imali smo zadovoljstvo da razgovaramo sa Lidija Gajić, ovogodišnjom dobitnicom priznanja Preduzetnica Godine. Lidija će ove godine otvoriti konferenciju Biznis na štiklama.

Modna Kapsula: Lidija, ove godine ćeš otvoriti konferenciju u organizaciji udruženja Biznis na štiklama. Molim te, reci nam nešto više o tome.

Lidija: Da. Meni je pripala čast da sa ostalih deset žena, koje su izabrane za preduzetnice godine, otvorim ovogodišnju šestu po redu konferenciju Biznis na štiklama. Konferencija će se održati 15.06. u Novom Sadu. Imaću prilku da ispričam sve o svom biznisu i o preduzetničkom putu.

Modna Kapsula: Kako si se odvažila da uđeš u preduzetničke vode?

Lidija: Iskreno kod mene je to došlo bukvalno preko noći. Kada vratim film, shvatam da uopšte nisam ni razmišljala šta mi je sve potrebno, šta me sve čeka, da li ću moći… Jednostavno, smatrala sam da mogu mnogo više da pružim nego što sam to tada radila na poslu koji je takođe povezan sa medijima. Znala sam jedino šta mi je cilj i to je mi je bilo dovoljno. Sada sam zahvalna na tome.

Modna Kapsula: Osim što si stekla formalna zvanja na Beogradskom i Novosadskom univerzitetu, spomenula si da su na tvoj rad uticale i druge edukacije koje si pohađala.

Lidija: Da, smatrala sam i smatram još uvek da je čovek sam po sebi smisleno biće i da uvek može da se podigne za stepenik više. NLP sam upisala kako bih ovladala veštinama i tehnikama koje bi mi pomogle kako u privatnom životu, tako i u poslu. Ono što sam dobila zauzvrat je nemerljivo. Zahvaljujući svim tehnikama i alatima postigla sam mnogo toga o čemu sam nekada samo sanjala. Naučila sam da sam sama sebi najveća podrška. Imam mnogo više vere u sebe i svoje odluke i ciljeve.

Modna Kapsula: Deo tvog posla je upravo podrška ženama koje su krenule sličnim putem. Deliš mnogo sadržaja besplatno, a organizuješ i edukacije.

Lidija: Na samom portalu www.shinemagazin.com pored mora tema, mogu se naći veoma korisni tekstovi koji se tiču baš preduzetništva u ženskom svetu. Tekstovi su potkrepljeni savetima, informacijama i činjenicama.

Tu su i standardne teme o lepoti, zatim nega, motivacioni tekstovi, moda. Veoma sam ponosna na rubrike, koje su kod nas, nažalost, tabu teme. To su rubrike o osobama sa invaliditetom, ženama obolelim od karcinoma, žrtvama porodičnog nasilja, roditeljima dece sa posebnim potrebama. Ono što je specifično je činjenica da ove tekstove pišu ljudi iz sopstvenog iskustva.

Tu je i radionica „Pisanjem do cilja“ na koju su dobrodošli svi koji žele da se kreativno izraze kroz pisanje. Sastoji se iz tri modula: 1. pisanje za društvene mreže, 2. pisanje za blog i 3. web novinarstvo. Pored toga držim i konsultacije kao i mentorski program za sve kojima je potrebna pomoć u pisanju, a žele rad 1:1. Besplatan sadržaj može se naći na profilu @umetnost__pisanja. Pored sadržaja koji se plaća održala sam besplatne radionice za žene obolele od karcinoma. Proveli smo dva predivna dana u Vrnjačkoj banji u hotelu Solaris. Na to sam veoma ponosna.

Iako su mi rekle da sam im mnogo pomogla stojim pri tome da su one meni više pomogle. Naučile su me da cenim život. Kad god sam u prilici nije mi problem da održim i besplatne konsultacije kada vidim da neko ima jaku želju za pisanjem, a da mu finansije ograničavaju napredak. U takvim situacijama uopšte ne razmišljam o plaćanju.

Za vreme najjačeg talasa korone, kada smo bili totalno zatvoreni, Shine magazin je malim i velikim biznisima pružao besplatnu reklamu u vidu banera i promo tekstova. Želela sam na neki način da pomognem ljudima koji su tada imali poteškoća kao i ja. Bila sam presrećna kada sam videla u kolikom broju su se javili.

Modna Kapsula: Na koji još način pružaš podršku preduzetnicama?

Lidija: Preduzetnicama pružam podršku kroz edukaciju. To je ono što ja mogu da im pružim. Da ih naučim kako da pišu za svoj biznis. Kako da se plasiraju i predstave na društvenim mrežama.

Tu je predavanje o pravilnom postavljanju ciljeva. Ovo je nešto što zaista radi. Uverila sam se sama u to odmah nakon NLP-a, a i žene koje su pohađale ovo predavanje su prezadovoljne.

Modna Kapsula: Hvala mnogo na odgovorima. Nadamo se da će ovaj razgovor biti inspiracija damama koje se dvoume da li da pokrenu sopstveni posao.