Intervju

Srećna mama, srećno dete

Naša sagovornica Danijela Rolih je donela odluku da napravi zaokret u karijeri i posveti se onome što je njoj transformisalo život – life coachingu. Specijalizovala se u nekoliko oblasti. Bavi se klasičnim temama koje su usmerene na ostvarivanje ciljeva, gde koristi veštine i svoje dvadesetogodišnje iskustvo, koje je stekla baveći se menadžmentom i finansijama u Londonu. Oblast u kojoj je posebno uspešna i radi sa velikom ljubavlju je coaching mama, posebno kada su im deca hiperaktivna ili kojoj iz nekog razloga moraju da posvete više vremena, pa samim tim imaju manje vremena za sebe ili zapostavljaju svoje potrebe.

Na svojim radionicama se bavi različitim temama kao što su: kako da mama bude sigurna da se dete oseća voljenim i da mu u isto vreme postavi jasne granice, da razume prave potrebe svog deteta ali i da u isto vreme dozvoli sebi da bude više od „samo mame“. Danijela vodi mame kroz proces transformacije preopterećenosti i iscrpljenosti u samopouzdanje i osećaj da stvari jesu pod kontrolom, pa samim tim da stvari i zaista budu pod kontrolom.

mali gusar

Danijela je rođena na prostoru bivše Jugoslavije, u Sisku, Hrvatska. Visoko obrazovanje je stekla u Londonu i nastavila da živi u Velikoj Britaniji, gde je postala mama simpatičnog, živahnog dečaka 🙂

Modna kapsula: Danijela, savetuješ mame da je veoma važno da vode računa o sebi, svom fizičkom zdravlju, ali podjednako i o svom raspoloženju. Da li možeš da nam kažeš nešto više o tome zašto je bitno da mama bude raspoložena, da se oseća dobro i kako to utiče na razvoj deteta?

Danijela: Izuzetno je bitno kako se mi kao majke osjećamo. Zašto? Zato što naše raspoloženje i naš način razmišljanja određuje kako se nosimo sa stresom, kako reagiramo na situacije i na probleme, kako se odnosimo prema našoj djeci i kako razgovaramo sa njima. Jer, način na koji mi pričamo sa našom djecom postaje njihov unutrašnji dijalog. Znate onog unutrašnjeg kritičara koji non-stop nalazi mane i pogreške u vama.

A sad zamislite da ste stalno u stresu, u brizi, umorne, isfrustrirane, zamjerate mužu jer vam ne pomaže, ljuti ste na djete jer sve morate hiljadu puta ponoviti i ne volite sebe jer se tako osjećate, kao da nikako ne možete uhvatiti dah.

Kakve će biti vaše reakcije? Hoćete biti nježna i strpljiva mama? Hoćete biti vesela i raspoložena žena? Na čemu će vam biti fokus? Da li ćete imati volje i želje da se igrate sa vašim djetetom kada vas pozove? Zapitajte sebe kada ste zadnji put odvojili vremena za sebe i svoju dušu, a da se pri tome niste osećali krivom.

Prva „terapija“ koju „prepisujim“ svim svojim klijetima je da stvore/nađu za sebe petnaest minuta dnevno. Ja to zovem petnaest minuta slobode. Znam da petnaest minuta zvuči kao da nije dovoljno, ali je, dovoljno je da uzmete taj dah. Dovoljno je da rekalibrirate energiju, da se uzemljite. I kad to radite svakodnevno, imate kumulativni efekat.

Zašto nam je potrebno da naučimo da vodimo računa o sebi?
Zato što često imamo „program“ da je majčinstvo žrtvovanje. To smo gledale i slušale dok smo odrastale. Kada rodimo djete prestajemo biti mi, postajemo „samo mama“. Da je majčinstvo odricanje, patnja, stavljanje svih drugih na prvo mjesto, da ni po koju cjenu ne trebamo napraviti nešto samo za sebe jer to bi bilo sebično!

Modna kapsula: Dakle, „žrtvujući se“ na bilo koji način, mnoge od nas zapravo oponašaju ono što su videle kao deca. Sada imamo priliku da to promenimo i budemo drugačiji primer.
Jedan od načina da mama vodi računa o sebi jeste da vodi računa o svom izgledu, a samim tim i o garderobi. Ovde ne govorimo o praćenju mode i trendovima, već o garderobi u kojoj se mama oseća dobro, koja je čini srećnom, ali i o tome da nju njeno dete u tome vidi srećnom. U kojoj meri su za decu bitne boje u kojima vide svoju mamu?

Danijela: Vrlo interesanto pitanje, i da budem iskrena nitko me do sada nije to pitao. Mislim da je djetetu najbitnije da mamu vidi sretnu i nasmijanu. Život mog sina se transformirao kad se moj zivot transformirao. On sada vidi mamu koja se smije, koja pleše sa njim po sobi, koja zna uživati u trenutku i biti sa njim u trenutku. Zagledati se u one velike smedje oči i vidjeti u njima ljubav koja je veća od svemira, a ne mamu koja iz dana u dan plače (koliko god je to pokušavala sakriti), mamu koja nije mogla da ustane iz kreveta, mamu koja je bila puna tuge, stalno umorna i zabrinuta.

Ja sam ranije nosila puno teget boje, sve je u garderobi bilo teget. Sada me privlače življe boje, crvena, žuta, narandžasta… Vrlo interesatno je i to kad sam rodila sina da sam podjelila sve svoje fensi štiklice i haljine za izlaske, sa obrazloženjem „sada sam mama, meni to više neće trebati“. Wow!
Kakvo suludo razmisljanje,.. Pa ja obožavam modu. Ja se obožavam srediti i izaći van. Ta transformacija kad se našminkaš i obučes nešto u čemu se osjećaš ugodno/zgodno/seksi…. Ima li boljeg osjecaja?! Zašto bih se toga odrekla??


Izuzetno je bitno, kada si mama, da dobro izgledaš samoj sebi, da se osjećaš dobro u svojoj koži. Kad si ti sretna i zadovoljna – ti si bolja mama!

Modna kapsula: Situacija u kojoj se trenutno nalazi ceo svet je u velikoj meri promenila stil života i način odrastanja dece. U novonastaloj situaciji, gde su deca mesecima bila zatvorena, učila uz televizor umesto da odlaze u školu i provode vreme sa svojim vršnjacima, hiperaktivnost ili odsustvo pažnje nisu neuobičajena pojava. Da li se u zavisnosti od toga kako se dete ponaša preporučuju neke boje?
Na primer ako je dete hiperaktivno da to budu pastelne boje, ako je povučeno ili ako se uočava problem odsustva pažnje, da to budu jače boje?

Danijela: Mislim da boje imaju veliki utjecaj na nas i na našu djecu, da mogu da utječu na naše raspoloženje. Tople boje poput crvene, narandžaste i žute više stimuliraju mozak, dok hladnije boje, kao što su zelena i plava, ga umiruju. Napravljeno je istraživanje sa BMC Medical Research koje je pokazalo da su učenici kojima je pokazan crveni broj prije testa imali 20% lošije rezultate od onih kojima je pokazan zeleni ili crni broj.

Za ADHD djecu se definitivno preporučuju hladne boje, koje će ih smirivati jer njima ne treba dodatne stimulacije .

Za djecu, koja na primer, imaju problem sa spavanjem, preporučuje se da soba bude plava jer ima smirujući efekat. Većina garderobe mog sina je teget i maslinasto zelena, mada ga volim, pogotovo u ljetnom periodu, obući u žive boje. Soba mu je isto u teget i nježno sivim tonovima, jer kao većina ADHD djece ima problem sa tim da se opusti i zaspe.

U školi nosi uniformu (standardno za Englesku). Vrlo interesantno da mu je školski džemper bio žarko žute boje kada je krenuo u školu sa pet godina, a trebao je biti jarko crven kad je krenuo u treći razred. Srećom pa je očito netko u školi skužio da je to loša ideja i sada sva djeca imaju džempere koji su prelijepe tamno ljubičaste boje. Hlače moraju biti sive i crne cipele. Uh, to mi je uvijek problem… Vrlo teško je naći cool crne cipele za dečke.

Modna kapsula: Specijalizovala si se za rad sa mamama kod čije je dece prepoznat ADHD. To ne mora biti dijagnoza, već u novonastaloj situaciji trenutno stanje. Da li postoji razlika između devojčica i dečaka?

Danijela: ADHD djevojčice imaju drugačje simptome od dječaka. Za dečke se generalno zna da su vrlo aktivni i često fizički agresivni (jer uz ADHD često idu dodatni problemi, ODD, OCD, disleksija.., itd), dok nažalost, puno djevojčica ne bude dijagnozirano jer se kod njih ADHD ispoljava kao verbalna agresija.

Ono što bih ja predložila mamama takvih djevojčica je da im ne nameću nikakve kalupe kako bi se kao djevojčica trebala oblačiti. Ako se žele oblačiti više kao dečko (ovdje imaju termin tomboy), dozvolite im. Nemojte očajavati…

Na kraju, imamo i Modnu Kapsulu koja možda izbaci liniju za curice koje su tomboys i dečke koji se žele oblačiti malo drugačije od onoga što nam se trenutno nudi u trgovinama, što je toliko dosadno da me neki put razljuti. Zašto su dečki zapostavljeni kad se dođe do mode? Možda Modna Kapusla ima odgovor.

Modna kapsula: Hvala na predlogu, odlična ideja. Zaista je na tržištu ponuda za devojčice veoma bogata. Neki od narednih tekstova će biti posvećen modi za dečake 🙂

Danijela: Ja sam imala sreću da me roditelji nisu prisiljavali ni na šta i živjela sam u tenisicama i trenerkama do moje dvadesete godine. Sada nema dana kada nisam našminkana. Dok sam radila u financijama, bila sam svaki dan u suknjama i haljinama. Isto tako, imam dosta šešira koje obožavam. Moja ženstvenost se pojavila kasno, ali valjda je tada bilo vrijeme da se pojavi.

Sad imam malo problem kad radim od kuće i zamolila sam Modnu Kapsulu da mi pomogne i osmisli „garderobu za rad od kuće“.

Modna kapsula: Dogovoreno, biće uskoro predloga „za rad od kuće“ 🙂

Da li želiš još nešto da nam kažeš u vezi sa tim šta je zapravo ADHD?

Danijela: Htjela bih samo dodati par stvari.

ADHD nije „presuda“ za vaše djete. Svi smo mi pomalo ADHD. Svi ponekad imamo izazov sa fokusom, sa koncentracijom, sa svojim emocijama. Samo što je to kod ADHD djece puno više izraženo i konstanto prisutno. Osobno mislim da je ADHD mozak budućnosti i ne treba očajavati već vidjeti prednosti u tome. I naravno, educirati se da svom djetetu pomognete da se nosi sa svojim izazovima i da njegovo samopozdanje ne pati. Slavni i uspješni ljudi koji su ADHD: Tony Robbins, Dean Graziozi, Adam Levine, Richard Branson, Set Godin, Hal Elrod, Justin Timberlake, Michael Phelps i puno drugih.

Koji su simptomi ADHD djece?

 • Mozak ADHD djeteta ima problem da prepozna tuđe potrebe i želje. Fokus je uvijek na njima samima, kako se oni osjecaju i šta žele (zato je interakcija sa drugom djecom nezgodna).
 • Prekidanje i uskakanje u riječ.
 • Ne mogu čekati svoj red. …
 • Reguliranje emocija je skoro nemoguće za njih.
 • Sjediti na mjestu….. hmmm…. misija nemoguća, moj sin se čak i u školi vrpolji (u originalu ima fidget cushion) i opet se stalno ljulja na stolici.
 • Igranje u miru i tišini ne postoji, …osim ako je nešto što ih jako zanima, onda se mogu fokusirati.
 • Fokus je veliki problem jer traje vrlo kratko (recimo 3 puta kraće od djeteta koje nije ADHD)
 • Isto tako izuzetno im je teško da se koncentriraju na nešto što ih ne zanima.
 • Skaču sa teme na temu i sa zadatka na zadatak bez da ga završe.
 • Non-stop su u pokretu.
 • Non-stop pričaju.
 • Emocionalno zaostaju u razvoju za svojim vršnjacima.

Modna kapsula: Možemo da zaključimo da ADHD deca najčešće imaju posebna interesovanja za neke oblasti u kojima mogu postići izuzetne rezultate, ali isto tako, ono što ih ne interesuje, jednostavno ih ne interesuje 🙂 Treba im dozvoliti da razvijaju svoje talente ali i koristiti „strategije“ da savladaju bar minimum iz oblasti koje ih ne interesuju. Dosta ovakvih strategija roditelji mogu savladati na radionicama koje držiš.

Tvoje radionice su sada dostupne na engleskom jeziku. Nadamo se uskoro knjizi, u najavi je da će biti u prodaji na Amazonu i kindle verzija, a biće i prevod na jedan od ex-YU prostora.

Danijela, hvala mnogo na razgovoru! Uskoro očekujemo razgovor na temu ostvarivanje ciljeva i veza sa garderobom 🙂