Modna kapsula

Letnja modna kapsula

Prvi korak pri formiranju modne kapsule je da odaberemo neutralne boje koje volimo. U svom garderoberu najčešće imamo odevne predmete upravo u tim bojama.

Boja 2020. godine

Uzećemo kao primer neutralne boje našeg letnjeg kapsula garderobera „klasično plavu“, nijansu koja je proglašena bojom 2020. godine. Za ovu nijansu, elegantnu u svojoj jednostavnosti, sugerišući na plavetnilo sumraka, smatra se da podstiče mir, bolju koncentraciju, samopouzdanje i povezanost, u isto vreme naglašavajući želju za pouzdanim i stabilnim temeljima.

Upravo zbog načina na koji deluje na psihu, ove tamnije nijanse plave su često zastupljene u poslovnim kombinacijama i preporučuju se kada odlazite na razgovor za posao, prezentujete ili ugovarate novi projekat.

Bež je neutralna boja koja se veoma lepo kombinuje sa tamnoplavim nijansama.

Osnovna modna kapsula od četiri odevna predmeta.

Formirajmo sada osnovnu (basic) modnu kapsulu od četiri odevna predmeta u dve izabrane neutralne boje.

Osnovna modna kapsula.

U našem primeru su to: jedna bež suknja, jedan par teget pantalona, dve bluze ili majice – jedna tamnoplava ili teget, druga bež. Dopunimo jednim baletankama, sandalama sa štiklom i jednom tašnom. Ako formiramo poslovnu kombinaciju, to može biti tašna u koju staju laptop ili fascikle.

Ako imamo A oblik tela, dopunićemo kombinaciju svetlijom maramom bež osnove sa tamnoplavim detaljima.

Ako imamo A oblik tela, dopunićemo kombinaciju svetlijom maramom bež osnove sa tamnoplavim detaljima. Ova marama nam je potrebna kako bismo postigli ravnotežu kada nosimo tamnu majicu. Za V oblik tela, uzećemo maramu sa tamnijom osnovom i svetlijim detaljima, koju ćemo kombinovati sa bež bluzom.

U zavisnosti od izbora obuće i aksesoara osnovnu modlnu kapsulu transformišemo u elegantan, sveden izgled.

Do sada odabrane odevne predmete smatramo osnovnim ili „basic“ odevnim predmetima, i u zavisnosti od izbora obuće i aksesoara postižemo elegantan, sveden izgled.

Dopunimo osnovnu modnu kapsulu patikama, papučama i malom tašnom jednostavnog kroja. Postižemo „basic casual“ izgled.

Ako umesto sandala, baletanki i tašne odaberemo patike, papuče i ranac ili malu tašnu jednostavnog kroja, postižemo „basic casual“ izgled.

Da osnlvnu modnu kapsulu transformišemo u Casual Chic, prvi korak je da odaberemo boju kojom ćemo „naglasiti“ izgled.

Malu „basic“, odnosno osnovnu modnu kapsulu, možemo lako transformisati u stil koji volimo. Ako je to Casual Chic, prvi sledeći korak je da odaberemo boju kojom ćemo „naglasiti“ izgled. To treba da bude boja koju volimo, koja nam se dopada i koja nam stoji dobro u odnosu na lice. U isto vreme boja kojom naglašavamo izgled treba da se slaže sa naše dve neutralne boje.

Da osnlvnu modnu kapsulu transformišemo u Casual Chic, prvi korak je da odaberemo boju kojom ćemo „naglasiti“ izgled.

Kako biramo boju? Na primer, ako nam dobro stoje i volimo hladne boje, to može biti neka roze ili kajsija nijansa koja u sebi sadrži više plave boje. Ako nam dobro stoje tople boje, biramo narandžastu ili boju kajsije sa više žute ili pak crvenu boju.

Da osnlvnu modnu kapsulu transformišemo u Casual Chic, prvi korak je da odaberemo boju kojom ćemo „naglasiti“ izgled.

Na izbor boje kojom naglašavamo izgled najčešće utiče aksesoar koji već imamo, poput tašne ili neka bluza koju imamo i volimo da nosimo.

Da osnlvnu modnu kapsulu transformišemo u Casual Chic, prvi korak je da odaberemo boju kojom ćemo „naglasiti“ izgled.

Našu letnju modnu kapsulu možemo dopuniti haljinom. Ako volimo sveden izgled, to može biti jednobojna haljina jednostavnog kroja. Ali, to nije neophodno. Možemo sačuvati koncept „modne kapsule“ i izborom dezenirane haljine 🙂

Možemo sačuvati koncept „modne kapsule“ i izborom dezenirane haljine

Ono o čemu treba voditi računa jeste da haljina može da se nosi bar sa jednim parom obuće i jednom tašnom koju već imamo. Odnosno, dobro je da šara sadrži i boju tašne, odnosno cipela.

Ako nam nije potrebna velika tašna u koju staju fascikle ili laptop, već želimo malu tašnu u koju staju novčanik, mobilni telefon, ključevi i još poneka sitnica, ponovo je to ista modna kapsula, ali sa „šik“ tašnicom.

Haljina sa karnerima

Kada volimo romantičan stil i uživamo u lepršavim letnjim haljinama, basic modnu kapsulu lako možemo dopuniti upravo modelom haljine koji nam se dopada i u kojoj se osećamo dobro.

Modnu kapsulu možemo obogatiti odevnim predmetima intenzivnijih boja, gde boju biramo tako da se slaže sa bojama koje već imamo.

Dakle, modnu kapsulu koju čine odevni predmeti u neutralnim bojama možemo obogatiti odevnim predmetima intenzivnijih boja, gde boju biramo tako da se slaže sa bojama koje već imamo. To može biti jedna ili više boja.

A oblik tela

Kada imamo A oblik tela, trudimo se da postignemo ravnotežu između užih ramena i širih bokova.

Kada imamo A oblik tela, trudimo se da postignemo ravnotežu između užih ramena i širih bokova. Iz tog razloga ćemo izabrati svetlije nijanse gornjih delova i tamnije nijanse donjih.

Imate uža ramena od bokova, obukli ste tamniju bluzu a svetliju suknju i gornji deo tela deluje još sitnije? Samo dopunite svetlijom, većom, laganom maramom ili svilenim šalom i ramena će "dobiti" na širini

Obratite pažnju da je ovde dat primer sa bež suknjom drugačijeg kroja. Ovo je kroj suknje koji svim damama, i onima koje su izuzetno krupne, a imaju A tip građe, stoji dobro. Kada je bluza tamnija od suknje, potrebno je naglasiti gornji deo svetlom maramom, odnosno svetlim aksesoarom.

Za polaznu modnu kapsulu je bitno da odevni predmeti budu jednostavnog kroja.

Za polaznu modnu kapsulu je bitno da odevni predmeti budu jednostavnog kroja. Da li će suknja biti dugačka ili kraća, da li će pantalone biti uže ili takozvane palazzo širokih nogavica, nema pravila. Biramo ono što nam dobro stoji i u čemu se osećamo prijatno.

Način da istaknemo gornji deo tela je da suknja ili pantalone budu u neutralnoj boji, a da gornji deo bude intenzivnije boje.

Drugi način da istaknemo gornji deo tela je da suknja ili pantalone budu u neutralnoj boji, a da gornji deo bude intenzivnije boje. Dakle, A tip građe ne znači nužno suknje ili pantalone u tamnoj boji.

Inače, ovaj tip građe, A sa „malim stomačićem“, bio je ideal ženske lepote u doba renesanse! 🙂

Izbor haljine

Bez obzira na godine i težinu, u zavisnosti od toga kako smo građeni, našeg držanja; nutricionisti kažu i onoga što jedemo, a i iz mnogo drugih razloga, možemo imati „mali stomačić“ zbog kojeg izbegavamo uže haljine.

Haljina koja "prikriva stomačić"

Francuskinje znaju odličan način da ga prikriju i to postižu takozvanom „francuskom brusnom“. Haljina nije sečena u struku, brusna se proteže od bokova do grudi, struk bude naglašen sa strane, ali se stomačić odlično prikrije. Ako volite da nosite dužinu do kolena ili tik ispod kolena, ovakva haljina sa širim ovalnim ili čamac izrezom će vam odlično stajati.

Haljina koja odgovara A obliku tela.

Drugi tip haljine koji damama sa ovim oblikom tela stoji odlično su haljine sa visokim, takozvanim kraljevskim strukom. Kod veoma krupnih dama se preporučuje da donji deo haljine bude blagog A oblika, dok izuetno vitke dame mogu ići i sa punim glohom, ali da u isto vreme više naglase i gornji deo naborima na rukavima ili karnerima ili da obrate pažnju da dekolte bude takav da „širi“ ramena. Ovaj tip haljine „trpi“ sve dužine, od iznad kolena ako volite kraće, srednje dužine, zatim baš dugačke, pa i do članaka. Više detalja o izboru haljine za sve tipove građe možete pročitati na izbor haljine.

Pošto smo leti uglavnom bose, ako želimo da noge izgledaju vitkije i duže, biramo obuću koja je najbliža boji kože.

Ono što je veoma bitno da bi haljina ili suknja stajale dobro je i izbor obuće. Pošto smo leti uglavnom bose, ako želimo da noge izgledaju vitkije i duže, biramo obuću koja je najbliža boji kože. To može biti bilo koja nijansa bež. Ako smo svetlije puti, biramo svetliju, a ako smo tamnije puti, biramo tamniju bež ka braon. Zatim, može naginjati ka roze nijansama, a i sa malo sedefa, zlatnih ili srebrnih niti će izgledati odlilčno.

Primer letnje modne kapsule

Ovo je jedan od načina na koji možemo organizovati svoju garderobu za kraći vremenski period, spakovati se za put, ili pažljivim izborom boja odevnih predmeta, malu modnu kapsulu dopuniti za celu sezonu.

Tekst ima više primera za A oblik tela zato što je među damama na našem podneblju ovaj oblik veoma čest. Na sličan način se može organizovati i za sportski tip V oblika, samo su intenzivnije boje zastupljene u donjim delovima, suknje i pantalone, a neutralni ili tamniji tonovi za bluze i majice. Dame sa oblikom tela H i 8 mogu sve ovo da primene, osim što je preporuka da se među aksesoarom obavezno nađe kaiš kako bi formirale, odnosno naglasile struk.

Rezime u videu 🙂