Modna kapsula,  Trendovi

„Biti u trendu“ i koncept modne kapsule

U ovom tekstu ćemo videti na koji je način moguće „biti u trendu“ i zadržati koncept modne kapsule, kao i na koji način birati odevne predmete koji su sada u trendu, tako da se mogu nositi više sezona.

Kada pogledamo aktuelne kolekcije „spremna za nošenje“ (ready to wear) kao i kolekcije visoke mode (Coture), možemo uočiti nekoliko trendova za predstojeću sezonu jesen/zima 2020.

Garderoba koja je u trendu ima nabore i karnere, linije su ženstvene, a ramena mogu biti naglašena većim naramenicama ili naborima na rukavima.

Jesen/Zima 2020

Chanel je na nedelji mode za jesen/zimu predstavio mahom crno-bele kombinacije. Haljine i košulje su sa volanima ili naglašenim, „punim“ rukavima, od mekih materijala poput pliša, ili tankih materijala koji lepo padaju. Kada bojom naglašava izgled, to su nijanse crvene ili svetlo-maslinasto zelena.

Preuzeto sa Givenchy, Chanel, Tom Ford
Jesen/Zima 2020

U trendu su boje prirode: zemlje, šume, kamena, dakle nijanse bež i braon, od svetlije do maslinasto zelene i nijanse sive. Sivi i braon materijali se pojavljuju kao tvid tkanje i prens de gal. Veštačka krzna u bež i braon nijansama se kombinuju sa crnom i sivom.

Suknje i haljine su mahom midi, ali ima i kratkih, dvadesetak santimetara iznad kolena.

Ovo su trendovi koji se ističu u većini kolekcija poznatih dizajnera za jesen/zimu 2020.

Iako možda na prvi pogled ne deluje tako, krupnija dama A građe može na jednostavan način formirati modnu kapsulu koja je u skladu sa navedenim trendovima, tako da odevni predmeti deluju skladno i da se mogu nositi više sezona.

Pođimo od suknje ili haljine, krojene iz kosine ( prilikom krojenja je „pad po dijagonali“) deluje lepršavo, odlično pada i „izvlači figuru“. I kada materijal nema ni malo elastina, na bokovima se prilagođava obliku tela, tako da „ne širi“. Ovakva suknja je trenutno u trendu, ali suknja ovog kroja se može nositi uvek.

Crna suknja se može dopuniti sivim sakoom. Ako dama ima šire bokove, bitno je da sako bude iznad visine najšireg dela bokova kako ne bi isticao upravo taj deo sa koga želimo da skrenemo pažnju.

Veštačko krzno i pliš su materijali koji „šire“ , pa se veštačko krzno ne preporučuje krupnim damama za jakne, odnosno pliš za suknje, haljine ili pantalone. Međutim, ako dama voli ove materijale, može nositi takve aksesoare poput plišanih rukavica, krznene kape, zatim kapu ili šal od mohera. „Animal print“ se već smatra klasikom i to može biti marama od viskoze u bež i braon nijansama koja se kombinuje sa sivim sakoom ili maslinasto zelenom jaknom.

Važno je da od aktuelnih trendova odaberemo onaj trend koji nam se dopada, prilagodimo svojoj građi, stilu života i garderobi koju već imamo i volimo da nosimo.

Osnovnu modnu kapsulu koju čini par sivih pantalona, crna suknja, sivi sako, maslinasto zelena jakna i pet bluza možemo dopuniti aksesoarima koji naglašavaju trend i dobijamo dvadeset odevnih kombinacija 🙂
Kada želimo da postignemo mir i stabilnost kombinujemo neutralne boje, a kada nam je cilj da unesemo dinamiku, kombinujemo intenzivnije ili komplementarne boje, kao šo su zelena i crvena.