Modna kapsula

Ljubičasti blejzer na poslu

Kada imamo u ormanu par „klasičnih“ odevnih predmeta u neutralnim bojama koji se međusobno lako  kombinuju, ne postavljamo sebi ujutru pitanje „Šta obući za posao?“

Koji su to odevni predmeti? Ne postoji univerzalan odgovor! Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga šta vam se dopada, u čemu se osećate dobro, šta vam dobro stoji i kakav se način odevanja očekuje od vas na radnom mestu.

Nedavna prepiska sa divnom devojkom:

„Ćao,

Prelazim na posao na koji neću moći da idem u sportskoj varijanti, farmerice, patike, baletanke… što inače nosim. Pošto ću raditi sa klijentima, očekuje se da budem u „odelu“.

Ljubičasti blejzer u poslovnoj varijanti

Imam samo jedan blejzer koji mi se mnogo dopao kada sam ga kupovala, boju volim, ali mi je teško da je kombinujem. Nosila sam ga  par puta samo sa farmericama. Blejzer je tamno ljubičast (fotografija je u prilogu). Imam i crnu suknju malo ispod kolena, koju sam par puta obukla, malo se sužava, ima elastina, prati liniju tela.  Moram da obnovim garderobu. Odakle da počnem? Nisam raspoložena da sada trošim mnogo i ne želim mnogo klasične garderobe u svom ormaru.

Ana “

Ćao Ana,

Pošto si sportski tip, voliš pantalone i u njima se dobro osećaš, fokus će nam biti na njima i odevnim predmetima koje ćeš moći da nosiš i u casual varijanti.

Svakako vredi uložiti u jedne crne, udobne pantalone koje ti dobro stoje, u kojima se osećaš dobro. Mogu da se sužavaju i budu do članka, da budu skroz ravne nogavice ili da budu duže i da se šire. Isprobaj što više različitih, „klasičnih“ modela kako bi bila sigurna u čemu se osećaš najbolje.

Crne pantalone, birajte model koji vam dobro stoji

Što se košulja/bluza tiče, jedna bela bluzica, jednostavna, što kvalitetnija i bitno je da lepo pada. Može da bude od viskoze ili mešavine sa svilom. U ovakvu bluzu/košuljicu vredi uložiti jer ćeš je dugo nosti.

Crna bluza je poput bele, neutralna, a u kombinaciji sa crnom suknjom može biti „zamena za Malu Crnu Haljinu“.  Ne mora nužno biti jednostavna sa ovalnim izrezom, već može i neki neobičan, ili četvrtasti, a može i rolka, šira oko vrata.

Još jedna svetla bluzica će dobro doći. Može da bude veoma svetlo roze, samo vodi računa da ton lepo ide uz blejzer koji već imaš.

Bluze koje se lako kombinuju

Potreban je još neki sako osim ljubičastog. Siva je neutralna boja i lako se kombinuje sa drugim bojama. Ako želiš da bude zanimljiviji, iako klasična šara, danas je u trendu, „prens de gal“ i lako je naći ovakve blejzere.

Ili možeš da odabereš neki od punije trikotaže sa malo elastina, pa bude nešto između sakoa i kardigana. Takav može da bude recimo tamno sive boje.

Sivi sako se lako kombinuje

I sada rezime, ako ljubičasti blejzer i crnu suknju, dopuniš:

– jednim crnim pantalonama

– trima bluzicama dobrog kvaliteta (bela, crna, svetlo sivo ili svetlo roze)

– jednim sivim blejzerom

Mala poslovna modna kapsula

Odevne kombinacije koje sada možeš napraviti za posao su:

Crna suknja i crna bluza mogu zameniti "malu crnu haljinu"

Sada imamo i „zamenu“ za malu crnu haljinu.

Ili ovako, bez blejzera:

Pri tom, svaki od novih odevnih predmeta možeš obući sa farmericama ili teksas jaknom/košuljom van radnog vremena 🙂

Obrati pažnju da se dodavajnem još par bluzica u različitim bojama i kupovinom još jednog para sivih pantalona, broj kombinacija mnogostruko povećava.

Kada budeš išla da kupuješ bluze, obavezno obuci ljubičasti blejzer i prisloni bluzu koju želiš da kupiš kako bi videla da li se uklapaju boje. Zapravo, da li se tebi dopada kako se slažu te boje. Ako ti se dopada, isprobaj kombinaciju; nova bluzica – ljubičasti blejzer u kabini i tek kada si sigurna da se dobro osećaš u tome kupi 🙂  Bluzica može biti svetla, boje vanile, svetlo plava, golubije siva. Mnogo zavisi od nijanse da li se i kako uklapa sa ljubičastim blejzerom.