Održiva moda

Reciklaža odeće

Šta raditi sa odećom koja je iznošena i smatramo da nije više za upotrebu?

Dobra vest: moguće je predati ovakve odevne predmete za reciklažu.

Postupak je jednostavan. Nekoliko odevnih predmeta, koje ste odvojili za bacanje, stavite u kesu i odnesite u prodavnicu H&M. Predate kesu na mesto koje je za to predviđeno, najčešće u blizini jedne od kasa. I to je sve.

Nije bitno poreklo odevnih predmeta, koji je brend, niti kog je sastava. Kada predate kesu, ljubazno osoblje će vam dati nagradu – kupon kojim ostvarujete popust prilikom kupovine jednog odevnog predmeta u H&M.
Kupon izgleda ovako:

reciklaža u H&M

Za kesu, koja sadrži stare odevene predmete, predatu 14. januara 2020.godine na poleđini kupona koji je tom prilikom uručen piše:

Uz ovaj kupon dobijate 15% popusta na jedan omiljeni artikal. Kupon važi do 28.februara 2021. Kupon se ne može koristiti za kupovinu H&M poklon kartica i artikala iz dizajnerskih kolekcija, niti se može kombinovati sa drugim ponudama. Važi samo u H&M prodavnicama u Srbiji.
Dodatne informacije na hm.com/garment-collecting ili ico-spirit.com.

Na kuponu je rukom upisan datum kada je izdat. Dakle, kupon se može iskoristiti u narednih nešto više od 13 meseci.

Zašto kupon važi samo u prodavnicama u Srbiji kada H&M sprovodi ovu akciju na svim tržištima na kojima je prisutan? Vrlo verovatno zato što je u većini država popust 10% a ne 15%.

Šta se dalje događa sa odevnim predmetima koje smo predali za reciklažu?

Odeća se prvo razvrstava u tri kategorigije:

– Prvu kategoriju čini odeća koja nije oštećena, dobro izgleda i može da se nosi. Ona ide u second-hand gde se prodaje po niskoj ceni ili se daje u dobrotvorne svrhe onima kojima je potrebna.

– Drugu kategoriju čini tekstil koji se transformiše u krpe, odnosno predmete koje koristimo za čišćenje.

– Treću kategoriju čini odeća koja se prerađuje tako da se od nje prave predivna vlakna od kojih se kasnije iradjuju tkanine.

Koja će se tehnologija koristiti za preradu, zavisi od sastava. Odeća koja je 100% pamučna, razvrstava se po boji i odmah započinje proces izrade novih predivnih vlakana.