Održiva moda

Armani – inspirativna priča

„Filozofija na kojoj se temelji moj brend oduvek je bila održivost: svojim radom nudim odeću koja traje i koja se može nositi dugi niz godina. Danas je od ključnog značaja usvojiti održivost. Pitanje etike dolazi čak i pre pitanja strategije. “ Đorđo Armani.

Armani kao brend simbolizuje modu i luksuz, a to za Armani Grupu znači da kreira jedinstvene proizvode kombinujući kvalitet, estetiku i inovacjije sa snažnim sistemom vrednosti. Osim što je poznata po neponovljivom stilu svojih proizvoda, Armani Grupa je u svetu modne industrije čuvena po tome da su način delovanja i poslovne akcije zasnovane na njihovom etičkom kodeksu.

Armani je dizajnirao prototip električnog
Fiata 500
koji će se proizvoditi u Torinu

Armani Grupa se obavezala na održivost u pet različitih oblasti koje svakodnevno prati i unapređuje: posvećenost kupcima, lance snabdevanja, životnu sredinu, ljudske resurse i zajednicu.

Nedavni primer poslovne odluke Armani Grupe je iz marta 2020.godne, kada su sve svoje italijanske pogone prebacili na proizvodnju medicinskih uniformi za jednokratnu upotrebu i donirali zdravstvu. To su bile donacije bolnicama u Milanu, Bergamu, Pjaćenci, Rimu, regionu Toskane, koje premašuju dva miliona evra.


Kako bi kupcima pružili što bolje iskustvo, biraju izuzetno kvalitetne materijale, ali u isto vreme vode računa da izbor bude u skladu sa vrednostima održivosti.

Jedna od najčešće korišćenih sirovina je pamuk. Pored organskog pamuka, Armani Grupa je kreirala proivzode, posebno farmerice, od pamuka proizvedenog u Africi. Ovaj projekat pomaže unapređenju uslova života i rada afričkih uzgajivača pamuka i njihovih porodica. Fouks je na ciljanim obrazovnim programima i podizanju svesti o uzgojnim tehnikama koje čuvaju plodnost tla i kvalitet vodotokova.

U cilju smanjenja industrijskog otpada, Armani Grupa sarađuje na istraživanjima o upotrebi recikliranih sirovina: poliestera dobijenog recikliranjem plastičnih boca, najlona iz napuštenih ribarskih mreža u morima. Od ovih materijala je proizvela dresove tima Olimpia iz Milana, gde je prvu verziju ovih dresova predstavila 2018.godine na Dan planete Zemlje.

Dika je jedan od proizvođača tkanina koje Grupa koristi u izradi svoje konfekcije.

Postoji nekoliko radionica i fabrika u regionu Balkana koje saradjuju sa Armani Grupom, što znači da su njihove usluge i proizvodi izuzetnog kvaliteta.

Đorđo Armani je prvi modni kreator koji je zabranio da njegove modele nose modeli sa indeksom telesne mase (BMI) ispod 18, nakon što je brazilska manekenka Ana Karolina Rosten preminula od anoreksije.

Armani Grupa je jedna od retkih kuća u modnoj industriji kojom i dalje upravljaju osnivači. Nije prodata.

Đorđo Armani je rođen 1934.godine u Pijaćenci na severu Italije. Posle trideset godina predstavljanja svojih kolekcija, odlučio je da odvoji nekoliko linija kao što su: Emporio Armani, Armani Jeans, Armani Teen za tinejdžere koje su dostupne kod nas, i drugih koje se odnose na uredjenje doma, garderobu za bebe, zatim linija koja se odnosi na sportsku odeću i naravno linija visoke mode pod nazivom Armani Privé.

Delimo link Armani Privé kolekcije za proleće / leto 2021.gudine. Uživajte!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *