Blog

Kome raglan rukav lepo stoji?

Raglan rukav se proteže od pazuha do izreza oko vrata, pokrivajući celo rame. Dobio je naziv po Lordu Raglanu koji je zbog svoje hrabrosti u vreme ratovanja protiv Napoleonove vojske u bitki kod Vaterloa, postao baron Raglan od Raglana. Zbog povrede koju je zadobio, krojač mu je dizajnirao drugačiji rukav na desnoj ruci kako bi se lakše obukao i balansirao vizuelni sklad.

Cilj dizajna raglan rukava je lakoća kretanja i udobnost, pa je nekoliko decenija kasnije kroj postao simbol bejzbol majica.

Osim u sportskim, u proteklih par decenija je popularan i u ženskim i muškim kolekcijama mnogih svetski poznatih dizajnera. I to ne samo za majice i bluze, već i košulje, haljine, jakne i kapute, kako ženske, tako i muške.

Ovako ukrojen rukav se preporučuje osobama sa punijim nadlakticama zato što ne zateže oko ruke.

Rukav podjednako dobro stoji i krupnijim i vitkim damama. Ako je dama A građe, raglan rukav može biti od materijala u drugoj boji ili drugačije strukture kako bi vizuelno proširio ramena.

Rolka kratkih raglan rukava, pamučna ili od viskoze, je odevni predmet koji se lako uklapa u različite stilove i može da se nosi većim delom godine.U zavisnosti od materijala i izreza oko vrata, isti kroj se može koristiti i za sportske majice i za svečane bluzice.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *