Modna kapsula

Rolka – uvek šik

Rolka je vekovima prisutna u garderobi i žena i muškaraca. U knjigama i crtežima iz petnaestog veka, rolka se pojavljuje u garderobi vitezova. Kreirana je da bi zaštitila vrat viteza od grubih materijala i oklopa koje su tada nosili. Sredinom šesnaestog veka je postala simbol engleske aristokratije.

Kraljica Englske Elizabeta Prva Tjudor je u šesnaestom veku nosila rolku ispod visoke kragne sa karnerima od čipke. Ne samo da je u doba Kraljice Elizabete Prve rolka bila simbol plemstva, već se smatra da, kao odevni predmet u ženskoj garderobi, vodi poreklo upravo iz tog perioda.

U dvadesetom veku je doživela nekoliko transformacija. Rolka jednostavnog kroja, kakvu danas poznajemo, je postala popularna sredinom prošlog veka kada su je promovisale Sofija Loren, Odri Hepbern u filmu (Smešno lice), Merlin Monro, Natali Vud, Grejs Keli, zatim Katrin Denev.

Uska i kratka ili široka i duža, sa velikom kragnom ili skroz uz vrat, sa dugačkim, tri-četvrt, kratkim rukavima ili bez rukava, zanimljivo je da sve ove varijante mogu uvek da se nose, ali je neka od njih u određenom trenutku „u trendu“.

Jedan od trendova ove sezone su uže rolke sa rukavima do lakta, bez rukava, ili sa klasičnim, dugim rukavima.

Ne treba sebe i svoj stil prilagoditi trendu, ali ako nam se dopada ono što je u trendu i ako odgovara našoj telesnoj građi i stilu, to je trenutak kada treba planski dopuniti svoj orman, zato što u toj sezoni imamo veliki izbor upravo onoga što je u trendu. Kada kupujemo bluzu, rolku ili košulju, preporuka je da, pre nego što kupimo razmislimo sa kojim odevnim predmetima (bar tri) koje već imamo u garderobi, možemo da kombinujemo.

Modna kapsula koju čini deset odevnih predmeta. Pet rolki, par sivih pantalona, crna olovka suknja, sivi prens de gal blejzer i maslinasto zelena jakna

U tekstu „Biti u trndu“ i koncept modne kapsule imamo primer jesenje poslovne modne kapsule koju čini deset odevnih predmeta, od toga pet rolki 🙂

Modna Kapsula 10 odevnih predmeta, preko 20 kombinacija

Klasična rolka dugih rukava spada u „basic“ (osnovne) odevne predmete i može se uvek kupiti, dok to nije slučaj sa rolkama bez rukava ili sa kraćim rukavima.

Ako želimo da budemo korak bliže Odti Hepbern look-u (izgledu) rolka jednostavnog kroja je sastavni deo naše modne kapsule.

Karakteristično za modnu kapsulu koja nas podseća na stil Odri Hepbern je crna rolka, pantalone dužine 7/8, trenč mantil, mala crna haljina, bela košulja i obavezno nešto crveno 🙂

Rolke odličnog kvaliteta možemo kupiti i osmisliti outfit koji želimo bez obzira na budžet koji smo za to odvojili. Ove sezone u ponudi su rolke poznatih dizajnera kao što su: Prada, Alberta Ferretti i ove kuće prilikom proizvodnje vode računa o održivosti, ekologiji i etici.

Rolke odličnog kvaliteta šije dosta proizvođača u regionu. Na teritoriji Srbije je moguće poručiti online od proizvođača sa čijim proizvodima imamo odlično iskustvo. Kada kupujemo odeću od lokalnih proizvođača, podržavamo ih i ekonomski osnažujemo, čime se stvaraju uslovi za dalji razvoj proizvodnje i otvaranje novih radnih mesta. Odlično iskustvo imamo sa rolkama koje se mogu kupiti online kod Dianna Fashion sa proizvodnjom u Novom Sadu, Amibo sa proizvodnjom u Arilju, Jasmil takođe proizvodnja u Arilju, Legend sa centralom u Subotici. Ili još bolje, kupiti u lokalnoj prodavnici ako imate proizvođača u svom mestu stanovanja 🙂