Modna kapsula

Pakovanje za kratak odmor

Iako smo kalendarski bliži proleću, planine su tek od nedavno prekrivene snegom. To je razlog što bez obzira na to da li skijamo ili ne, mnogi od nas se odlučuju da provedu na snegu makar produženi vikend.

Kao i obično, prilikom izbora odeće je potrebno da budemo svesni kojim ćemo se aktivnostima baviti tokom odmora. Skijaši veći deo dana provode na stazi, ali oni koji to nisu najčešće drugačije planiraju svoje aktivnosti.

Dostupan za preuzimanje: Opšti spisak

Mali podsetnik stavki koje nisu garderoba:

Uređaji i punjači

Mobilni telefon(i) ako imamo i službeni i privatni i odgovarajući punjači. Tablet, Kindle, Laptop: za svaki uređaj koji nosimo, proveriti da li smo odvojili punjače. Idealno je imati unpred spisak svih uređaja koje nosimo. Mali organizatori nam pomažu da lakše organizujemo kofer i dobra je praksa odvojiti jedan takav za punjače. Ako putujemo avionom, kada su ovako organizovani lakše ih je staviti u ručni prtljag (što se sada zahteva zbog bezbednosti na većini aerodroma).

Dokumenta i novac

Ako putujemo van zemlje: nosimo pasoš i praktično je odvojiti jedan novčanik za valutu koja je u opticaju u državi koju posećujemo. Zatim, ako imamo kod kuče nešto novca u odgovarajućoj valuti, odvojiti ga unapred i smestiti u novčanik.

Proveriti rezervaciju smeštaja i karte. Nije na odmet pripremiti unapred bilo u elektronskoj (u telefonu na odgovarajućem mestu) ili štampanoj formi zato što se sve češće događa da nam na pasoškoj kontroli prilikom ulaska traže dokaz o smeštaju i datumu povratka.

Higijena

Bez obzira na to koje je kategorije smeštaj u koji idemo, praktično je uvek imati kod sebe i u ručnom prtljagu: sapun, malu bočicu alkohola, vlažne maramice, četkicu za zube, mini pastu za zube, sredstva za sočiva ako ih nosimo i lekove, ako uzimamo dnevnu terapiju.

U veći kofer stavljamo sve ostalo poput: paste za zube, dezodoransa, losiona za lice, krema… Svoj šampon i regenerator je praktično presuti u male bočice koje mogu da se kupe u DM-u, Liliju i većim supermarketima.

Još jedan neseser je dobro odvojiti za suplemente, hanzaplaste, eventualno lekove (prva pomoć) …

Hobi, odmor, čitanje

Ako volimo da čitamo knjige u elektronskom formatu, praktično je sve kupovine i download obaviti pre puta i preneti na odgovarajući uređaj dok smo sigurni da imamo dobru internet vezu.

Društvene igre koje ne zauzimaju puno prostora, notes, olovka…

Zimski odmor

Za zimu je veoma praktičan „aktivni veš“, odnosno veš izrađen od nežne merino vune. Mogu se kupiti majice bez ili sa rukavima, helanke/čarape. Vuna je prirodno otporna na mrlje i mirise. Iz tog razloga se ne pere često kao sintetička odeća (osim donjeg veša). U isto vreme greje telo i pomaže mu da održava optimalnu temperaturu kada je hladno.

Kod nas su dostupni artikli proizvođača Biodom i MerinoWorld iz Novog Pazara.

U ručni prtljag za 4 do 6 dana

Kada smo sigurni šta nam je tačno potrebno, moguće je spakovati sve u mali kofer. Dakle, planiramo unapred posete muzejima, izložbama, šetnje na otvorenom ili ako smo na planini, šetnje i druge aktivnosti.

Putujemo u odevnoj kombinaciji koja nam je udobna, topla i koja bi u koferu zauzela najviše mesta. Ostalo pakujemo. Za svaki dodatni dan dopunimo još jednom bluzicom dugih rukava ili tanjom rolkom.

Pažljivo odabrana garderoba koja ne zauzima mnogo mesta, staje u pola kofera veličine ručnog prtljaga. Druga polovina nam ostaje za veš i sredstva za ličnu higijenu.

Sa 8 odevnih predmeta smo dobili 15 odevnih kombinacija. Dopunimo još jaknom, obućom i aksesoarima poput kape i šala ili marame.

Ako dodamo još jedan gornji deo, sa tri donja i šest gornjih delova dobijamo osamnaest mogućih odevnih kombinacija. Naravno, vodimo računa da su boje odevnih predmeta iz naše palete kako bismo mogli da ih kombinujemo međusobno.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *