Modna kapsula,  Održiva moda

Everlane Modna Kapsula

Jedna od glavnih karakteristika Everlane-a je pružanje transparentnih informacija o proizvodima koje prodaje, uključujući i cenu proizvodnje i maržu koju brend ostvaruje na svakom proizvodu.

Everlane je američki brend odeće osnovan 2010. godine. Njegova glavna ideja je da se fokusira na proizvodnju kvalitetnih i klasičnih odevnih predmeta, ali da to radi na način koji je etičan, održiv i transparentan.

Zatim, fokusira se na smanjenje štetnog uticaja modne industrije na životnu sredinu. Koristi održive materijale poput organskog pamuka, reciklirane plastike i tkanina od biljaka koje zahtevaju manje vode za uzgoj. Poznati su i po tome što smanjuju količinu otpada i koriste ambalažu koja je reciklabilna ili biorazgradiva.

Vanvremenski dizajn

Kada je u pitanju asortiman odeće, Everlane nudi različite kategorije proizvoda, uključujući odeću za žene i muškarce, obuću i aksesoare. Njihov dizajn je jednostavan, a u fokusu su kvalitetni materijali i trajnost proizvoda.

Vanvremenska odeća se odlikuje klasičnim i jednostavnim dizajnom koji ne izlazi iz mode tokom dužeg perioda i koja može biti nosiva u različitim prilikama i godišnjim dobima, što je u skladu sa održivim pristupom modi. Takva odeća je često skuplja od trendi i jeftinijih komada, ali se uglavnom isplati dugoročno, jer će trajati duže i izgledati bolje nego jeftinija odeća koja brzo propada i izlazi iz mode.

Everlane je postao popularan brend u svetu, posebno među mlađim potrošačima koji su zainteresovani za održivost i transparentnost u modnoj industriji.

Everlane ležerno-klasična modna kapsula

Sivi džemper ,

polu rolka
Sivo-tirkiz džemper
Prugasta košulja
Bela košulja
Tanka rolka
Punija polu-rolka/džemper ispod se može nositi košulja sa podignutom kragnom tako da vire vrhovi
Tanka siva bluzica menja debeo sivi džemper kada je toplije vreme, ali ne formira novi autfit
Farmerice
Tamno sive panatalone sa elastinom dostupne su u crnoj i drugim bojama
Mantil/jakna
Gležnjače proizvedene u Italiji
Ranac u koji staje laptop, dostupan u više boja

Održivost

Tekstilna industrija je jedna od najvećih industrija u svetu i samim tim utiče na okolinu, ekonomiju i ljudska prava. Iz tog razloga se sve više ističe održivost i traži se način da se smanji negativan uticaj ove industrije na društvo i životnu sredinu.

Kada govorimo o održivosti, u tekstilnoj industriji mislimo na: ispravno upravljanje resursima, zaštitu radnika i smanjivanje zagađenja, odnosno zaštitu životne sredine. Ovo uključuje smanjenje potrošnje energije i vode, korišćenje obnovljivih izvora energije, smanjenje stvaranja otpada, zaštitu prava radnika i upotrebu ekološki prihvatljivih materijala u proizvodnji. Kada je reč o otpadu, tekstilna inudstrija je drugi po veličini zagađivač u svetu, odmah posle naftne industrije.

Manje energije i vode

Jedan od ključnih izazova je smanjenje korišćenja energije i vode tokom proizvodnje. Na primer, proces proizvodnje jednog para farmerica zahteva oko 10 000 litara vode kada uzmemo u obzir količinu vode koja je potrebna za uzgajanje potrebnog pamuka i samu proizvodnju. Upravo iz tog razloga se traži način da se smanji potrošnja vode i energije. Jedan od načina je optimizacija procesa proizvodnje i oslanjanje na obnovljive izvore energije.

Zaštita radnika

Veoma važan aspekt je zaštita radnika. Mnogi radnici u tekstilnoj industriji žive i rade u teškim uslovima, pa je važno da se zaštite njihova prava: obezbede odgovarajući radni uslovi i odgovarajuća fer novčana naknada za rad.

Ekološki prihvatljivi materijali

Održivost u tekstilnoj industriji uključuje i upotrebu ekološki prihvatljivih materijala. Tu ubrajamo organski pamuk, lan i ostale prirodne materijale koji imaju manji negativan uticaj na životnu sredinu.

Reciklaža

Sve više proizvođača uključuje reciklažu u svoju poslovnu strategiju kako bi smanjili negativan uticaj na životnu sredinu. Reciklažom se smanjuje ukupna količina otpada i smanjuje se potrošnja novih resursa.

Transparentnost

Neke tekstilne prodavnice i fabrike počinju primenjivati ​​“transparentnost u lanacu nabavke“ kako bi osigurale da su njihovi proizvodi proizvedeni u skladu sa etičkim standardima, da su radnici zaštićeni, odnosno njihova prava poštovana. Ovaj koncept podrazumijeva da se kupcima pruže informacije o tome gde je odevni predmet proizveden, koji su materijali upotrebljeni i pod kojim uslovima radnici rade.

Tako održivost u tekstilnoj industriji postaje sve važnija tema i mnogi proizvođači i trgovci su svesni da je potrebno preduzeti mere kako bi se smanjio njihov negativan uticaj na društvo i životnu sredinu.

Ekomanipulacija

Ekomanipulacija ili „greenwashing“ termin je nastao krajem prošlog veka. Njime se opisuje marketinški pristup kojim se proizvodi ili usluge predstavljaju kao ekološki prihvatljiviji nego što zaista jesu, a sve to u cilju povećanja profita. Još uvek nisu precizno definisani kriterijumi šta se svrstava a šta ne u ekomanipulaciju, pa to za sada često zavisi od ugla posmatranja.

O poslovanju Everline i uspehu koji su postigli pre svega transparentnošću, često pišu vodeći svetksi poslovni portal poput Biznis Insajdera. Među prvima je u tekstilnoj industriji pružio transparentnost, po čemu se razlikuje od standardne prakse modne industrije, a to je da se informacije o proizvodnji i ceni uglavnom drže u tajnosti.

Iako se mnogi plaše da javno prikažu kako je cena formirana, Everline jasno prikazuje da marža ide i do 70%. Ali, tom maržom pokrivaju troškove fizičkih prodavnica, magacina, marketinga i naravno, plata svojih zaposlenih.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *