Boje

Viva Magenta – boja godine 2023

Ovo je živopisna i smela purpurno crvena boja. Prema Pantonu predstavlja otpornost, optimizam i kreativnost za koje se nadaju da će dominirati u novoj godini.

Boja istražuje igru i koketiranje izmedju stvarnog i virtuelnog sveta poput video igara. Ovaj talas je krenuo sa prošlogodišnjom Veri Peri bojom.

Osim toga, boja je inspirisana i prirodom. Cvećem purpurno crvene boje, ali i insektom koji opstaje milenijumima i koji ima upravo ovu intenzivnu boju.

Boja nas asocira na neustrašivost i hrabrost. Toliko je bogata, zasićena i jaka, da izgleda veštački. Pantone kaže da ova boja pomaže da istražimo napetost između stvarnog i virtuelnog sveta, a savremenog čoveka privlače obe stvarnosti.

Sve ovo nagoveštava budućnost koja uključuje prožimanje fizičkog i digitalnog sveta do tačke gde je teško razlikovati ta dva.

Ovo je u tehničkom smislu hibridna boja, kao što je to bila Veri Peri. Pantone pokušava da doda dovoljno i hladnih i toplih tonova kako bi je učinio podjednako hladnom i toplom. Ideja je da isprati svaki uzrast, zatim boju i ton kože.

Ja lično mislim da je Viva Magenta ipak hladna boja. Ovo je po meni boja zime i zima će blistati u ovoj boji, ovakvoj kakva jeste. S obzirom na to da je boja jaka i duboka, žena zima koja je dramatična u svom stilu i koja voli da eksperimentiše, može da odabere ovu boju za monohromatksi outfit. Drugim rečima da se „uvije“ u nju.

Kada se malo priguši, prilagodiće se letu.

Viva Magenta obogaćena toplijom crvenom odlično će pristajati proleću. A ako se još i malo priguši prilagodićemo je tipu jesen.

Pantone smatra da ova boja omogućava maksimalno samoizražavanje i pruža dizajnerima mogućnost i priliku da bez oklevanja eksperimentišu na sve načine. Samim tim, šalje se i svima nama poruku da možemo da napravimo svoju nijansu, da je prilagodimo i da je nosimo na svoj način.

Aleksandra je odličan poznavalac boja na našim prostorima, sa više od petnaest godina iskustva u modnoj industriji. Radila je na formiranju sezonskih kolekcija sa akcentom na boje. Pored velikog iskustva u modnoj industriji, Aleksandra radi personalnu analizu i kreiranje jedinstvene palete kompatibilnih boja sa ciljem da dama pravim izborom boja istakne svoju autentičnost. Za personalnu analizu boja Aleksandru možete kontaktirati mailom na alexc027@gmail.com ili direktnom porukom na Instagramu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *