Boje,  Modna kapsula

Kako odabrati nijansu trenč mantila?

Tomas Burberi, osnivač Burberry brenda, smatra se zaslužnim za krerianje legendarnog mantila. Krajem devetnaestog veka je takav mantil bio idealan za terenske sportove, a vojska ga je nosila tokom prvog svetskog rata.

Želja Burberija da zaštiti seoske radnike od lošeg vremena je bila motiv za dizajn mantila ovog tipa. Za te potrebe je 1879. godine stvorio tkaninu i nazvao je gabardin.

Gabardin je čvrsta tkanina koja se i danas koristi za izradu odela, kaputa, pantalona, uniformi, vetrovki i drugih odevnih predmeta.

Reklama trenč mantila iz 1938. godine

Prvobitna tkanina je bila od vune, ponekad u kombinaciji sa pamukom. Učinjena je vodootpornom pomoću lanolina. Vlakno takođe može biti čisti pamuk, poliester ili mešavina. Koristeći ovaj materijal započet je dizajn pretka današnjeg mantila.

Boja mantila

U vreme Napoleonovih ratova, vojnici su nosili uniforme jarkih boja, što je pomagalo komandantima da identifikuju svoje pešadijske trupe. Sa tehnološkim napretkom i novim naoružanjem čak i tokom Krimskog rata 1850-ih, ova vrsta uniformi postala je nepraktična, zapravo smrtonosna. Svetle, blistave uniforme su činile vojnike lakšom metom.

Tako je „kaki“ boja postala dominantna u britanskim vojnim uniformama. Izbor boje je bio rezultat lekcija naučenih u Indiji, a reč „kaki“ znači „prašina“ na hindiju. Prvi eksperimenti u bojenju uniformi kako bi se uklopili u pejzaž počele su sredinom devetnaestog veka. Još tada se mantil izrađivao u mnogo nijansi ove boje u zavisnosti od načina pripreme boje za tkaninu.

Koja mi nijansa odgovara?

Originalni trenč mantil i danas izrađuje Burberry. U svakoj kolekciji se pojavljuje sa manjim izmenama i novim detaljima. Međutim, mogu se naći različiti modeli i nijanse kod mnogih dizajnera.

Nijansu mantila je najbolje birati tako da bude u skladu sa „našim tipom“, odnosno bojom tena i kose. (O ovoj temi možeš pročitati više u tekstu Novi eBook – Moja paleta boja gde se možeš prijaviti za besplatan eBook.)

Kada se prilikom mešanja boja doda malo više crvene, ova će boja odgovarati dami tipa Jesen.

Ako se tokom pripreme boje doda više žute, boja će odgovarati dami tipa Proleće.

Pošto je Camel topla boja (zbog načina na koji se dobija), ne prepručuje se damama sa hladnim pod-tonom.

Međutim, to ne znači da dame sa hladnim pod-tonom ne mogu nositi ovaj praktičan vanvremenski tip mantila. Potrebno je samo da odaberu nijansu koja im odgovara.

Zima može da se opredeli za boju kada se Camel boja meša ili sa belom ili sa crnom bojom. Ovakav mantil se može kombinovati uspešno sa belom, crnom, pravom zelenom, plavom i na primer crvenom odećom ili aksesoarima.

Leto se pak, kada je trenč mantil u pitanju, može opredeliti za boju kapućina, ili neku drugu nijansu koja se dobija dodavanjem sive boje Camel boji. Ovakav izbor pruža mogućnost da se uspešno kombinuje sa bojama iz njene palete.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *