Aleksandra Ćoćić,  Boje,  Intervju

Kome lepo stoji žuta, a kome siva boja?

Pantone je poznato ime u industriji mode, grafičkog dizajna i industrijskim granama koje su orejntisane na unapređenje životnog stila.

U okviru Pantone kompanije postoji deo koji radi na predviđanju globalnih trendova i prepoznat je širom sveta kao vodeći izvor informacija o bojama, baveći se prognozama sezonskih trendova. Udružuje se sa svetskim brendovima kako bi iskoristio snagu, emociju i psihologiju boje u dizajnerskoj strategiji.

Ove godine nemamo jednu boju, već je kombinacija dve boje, sive i žute, proglašena kombinacijom godine. Cilj kombinacije je da prenese poruku snage i nade koje su uzdižuće i koje traju. Svetlo žutoj je cilj da prenese poruku sreće, da osetimo da je sve što dolazi vedrije, da nas osnaži snagom i energijom. Siva je simbol čvrste osnove, podstiče osećaje stabilnosti, smirenosti i elastičnosti.

Aleksandra Ćoćić se bavi analizom boja, odnosno odredjivanjem odgovarajućih, kompatibilnih boja u odnosu na jedinstveni kolorit osobe.

Modna Kapsula: Da bi žena znala koje joj boje dobro stoje i ističu njenu lepotu, potrebno je odrediti paletu boja u skladu sa njenim tenom, bojom kose, očiju i obrva. Kome odgovara predložena žuta boja?

Aleksandra: Tako je. Svako od nas ima jedinstveni kolorit, medjutim u odnosu na neki osnovni ton možemo se podeliti u 4 grupe, baš kao 4 godisnja doba. Tako se osobe sa toplim tonom kože dele na Prolece i Jesen, a osobe sa hladnim tonom kože na Leto i Zimu. Zima treba da nosi hladne, jasne, čiste nijanse, i takozvane ledene boje. Leto izgleda sjajno u hladnim, prašnjavim tonovima, u bojama mora i letnjeg neba. Proleće može da nosi žive, tople boje, boje prolećnog cveća i trave, jasne i precizne, dok Jesen treba da se odluči za tople, prigušene boje, boje zemlje, lišća i jesenjih plodova.
Predložena žuta boja je topla, pa će je uspešno nositi dame koje su Proleće i Jesen.

Siva, odnosno sivo-žuta kombinacija za dame koje vole ovu nijansu žute, a ne odgovara njihovoj boji lica

Modna Kapsula: Da li dame koje vole žutu boju, a analiza pokaže da im ne stoji dobro uz lice mogu da nose žutu ali dalje od lica, na primer suknju, pantalone ili možda cipele?

Aleksandra: Da. Bitno je da nam uz lice uvek bude boja iz naše palete koja će nam dati sjaj i živost. Boja koja nije „naša“, a volimo je, ili je u trendu – uvek može da bude efektni detalj ili deo kombinacije udaljen od lica. Međutim, važno je da napomenem da svako „godišnje doba“ može da nosi neku nijansu žute boje; Zima izgleda odlično u ledeno žutim nijansama, Leto treba da nosi vanila žutu boju, Proleće može da nosi upravo ovu žutu koju predlaže Panton, a Jesen oker žutu i nijanse koje su toplije i prigušene.

Modna Kapsula: Da li postoji neka nijansa žute koja dami „leto“ ipak dobro stoji?

Aleksandra: Da, to je krem zuta, prašnjava žuta koja ima notu vanile.

Žuta, odnosno sivo-žuta kombinacija za dame koje vole sivu, a ne odgovara njihovoj boji lica

Modna Kapsula: Sivu boju svako može da nosi, zar ne?

Aleksandra: Zapravo, ne postoji boja koja svakome lepo stoji. Siva je u osnovi hladna boja i samim tim u gotovo svim nijansama pristaje Zimi i Letu. Proleće može da nosi žućkasto sivu ili bež sivu nijansu, dok Jesen treba generalno da izbegava sivo. Tu se vracamo na napomenu da je svi možemo nositi ako je koristimo u detaljima, priboru i slično.

Modna Kapsula: Kakva je situacija sa dezeniram materijalima?

Aleksandra: Što se dezena tiče, važno je da boja koja dominira bude iz vaše palete. To je sasvim dovoljno.

Modna Kapsula: Da se vratimo još jednom na „kombinaciju godine“. Kom tipu žene odgovara svetlo žuta a kome siva boja?

Aleksandra: Nijansu žute koju predlaže Pantone mogu da nose Proleće i Jesen, dok je siva više za Leto i Zimu.

Modna Kapsula: To znači da boje ne treba vezivati za uzrast odnosno godine? Žuta boja može stajati lepo bez obzira na godine, to jest bez obzira na to da li je dama upravo izažla iz tinejdžerskih dana i zakoračila u treću deceniju ili je uživala prateći modne kombinacije nekada prve dame USA, Džeki Kenedi.

Aleksandra: Naravno. Pored našeg osnovnog kolorita, boja treba da komunicira sa našom ličnošću, temperamentom i stilom, da se u njoj osećamo svoji, živi, samouvereni, autentični. Boje, svojom simbolikom i signalima koje šalju, govore o nama, o našem raspolozenju, našem pogledu na svet i život uopšte. Godine tu ne igraju značajnu ulogu.

Modna Kapsula: Aleksandra, hvala na veoma korisnim savetima i informacijama.

Uskoro ćemo sa Aleksandrom pripremiti predlog letnje modne kapsule koja obuhvata sivo-žutu „kombinaciju godine.“

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *