Aleksandra Ćoćić,  Kolumne,  Obuća

Čizma za svaku nogu

Čizme do članaka su aktuelne decenijama. Može se reći da nikada ne izlaze iz mode i za to postoji nekoliko razloga. Udobne su i lepo se kombinuju u odevnim kombinacijama kao što su formalne, ležerne, mladalačke i romantične. Ovakve čizme se mogu nositi kako sa širim tako i sa užim pantalonama. Savet kada želimo da ih nosimo sa suknjom, obratite pažnju da suknja bude duža, ispod listova, zato što ovakva čizma vizuelno skraćuje nogu. Prednost ovih čizmi je ta što ih mogu nosti podjednako dame sitne građe, kao i markantnije dame.

Udobne i tople

Proizvode se od različitih materijala, mogu se naći od prave ili eko kože. Uglavnom su postavljene tankom postavom, ali ima i onih sa prirodnom vunom.

Čelzi čizme (Chelsea boot) su bile izuzetno popularne u Britaniji šezdesetih godina prošlog veka. Bile su prve čizme koje su imale lastiš umesto rajsferšlusa. Od tog perioda do danas nije opala potražnja. Proizvode se skoro potpuno ravne, a mogu se naći i sa širom štiklom.

Punije noge

Kada je reč o kratkim čizmama, dobro je da čizma bude malo šira oko gležnjeva. Ako se nosi sa suknjom do kolena ili tik ispod kolena, noga deluje kraće i punije nego što zaista jeste pa se u kombinaciji sa midi suknjama ne preporučuju damama sa punijim listovima. Međutim, sa dugačkim, kako širokim tako i užim suknjama, odlično stoje svima. Iz istog razloga dama sa punijim listovima ne treba da podavije farmerice.

Ležerno, romantično, formalno, mladalački, ekstravagantno

Odlično se kombinuju sa klasičnim plavim farmericama pa se mogu nositi u mladalačkim, ležernim ili smart casual odevnim kombinacijama. Sa klasičnim pantalonama ili ravnom dugom suknjom se postiže formalan izgled. Romantičan stil se može postići dugom lepršavom suknjom. U zavisnosti od modela, ako su jednostavne i oštrijih linija ili intenzivnije boje, ekstravagantnije dame ih mogu lepo uklopiti u svoje odevne kombinacije.

Ko može da nosi crne čizme?

Svi tipovi osim jeseni. Za damu tipa jesen je ipak poželjno da odabere neku braon nijansu. Crne i braon čizme se kod nas pronalaze bez problema. U idealnom slučaju bi leto moglo da ponese teget ili grafitno sivu čizmu. Grafitno sive čizme od antilopa se kod nas mogu naći, doduše malo teže. Ova nijansa sive se slaže sa svim što leto može da nosi.

Kada nosimo crne čizme, ako crna nije u našoj paleti kao što je slučaj sa tipom leto, potrebno je da na sebi imamo bar još neki detalj u crnoj boji. To može biti suknja ili pantalone, zatim dezeniran materijal ili čak kaput koji ima neki crni detalj. Ako dama nosi dezenirani materijal, važno je da osim što je prisutna crna, ipak dominira boja koja odgovara, to jest koja pripada njenoj paleti boja.

Veliki brojevi

Lepa vest za dame koje nose obuću veću od broja 40.

Makedonija: Belmondo shoes proizvodi žensku obuću do veličine 43. Dostupni su različi modeli, klasične ili po porudžbini.

Srbija: Ziggy.rs proizvodi žensku obuću do veličine 44. Pronašli smo kod njih nekoliko modela: klasične i šik, čelzi čizme, kombinacija dve vrste kože .
Fotografije su preuzete sa Pinteresta.

Aleksandra Ćoćić

Aleksandra je odličan poznavalac boja na našim prostorima, sa više od petnaest godina iskustva u modnoj industriji. Radila je na formiranju sezonskih kolekcija sa akcentom na boje.

Pored velikog iskustva u modnoj industriji, Aleksandra radi personalnu analizu i kreiranje jedinstvene palete kompatibilnih boja sa ciljem da dama pravim izborom boja istakne svoju autentičnost. Za personalnu analizu boja Aleksandru možete kontaktirati mailom alexc027@gmail.com ili direktnom porukom na Instagramu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *